Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τους κριτικούς της μουσικής;

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τους κριτικούς της μουσικής;

Με εξαίρεση τους συμπαθείς και λίγο γλυκανάλατους Train και τους πολύ καλούς στο είδος τους Black Eyed Peas, συμφωνώ με τους κριτικούς.

Με τους οποίους όμως διαφωνώ για πολλά και τρανταχτά άλλα ονόματα, που χαίρουν μεγάλης αποδοχής και από το κοινό. Αν τολμήσεις να πεις ότι δεν σου αρέσουν οι Radiohead (του Creep εξαιρουμένου), οι Oasis (της γνωστής δυάδας εξαιρουμένης) και ο Nick Cave (του Red Right Hand εξαιρουμένου), π.χ., σε κοιτούν σαν εξωγήινο. Toυ Morrissey τα τραγούδια μου αρέσουν πολύ περισσότερο από ό,τι ο ίδιος, κάτι σαν τον Νταλάρα ή σαν τον Σφακιανάκη δηλαδή, ο οποίος είναι και παραπλήσια περίπτωση πολιτικά.

Ενδιαφέρον, ίσως, θα είχε και μια λίστα που να περιέχει ονόματα που αποθεώνουν οι κριτικοί και δεν ανταποκρίνονται στις υμνολογίες (π.χ. Nicolas Jaar), βγάζοντας μέτριες μουσικές. Πράγμα βέβαια πολύ δύσκολο, καθώς η γνώμη του κοινού διαμορφώνεται από τους κριτικούς ουσιαστικά, ενώ η μόνιμη απάντηση στο τι είναι η μέτρια μουσική, είναι πως όλα είναι θέμα γούστου και δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, εκτός αν το πουν οι επαϊοντες... Όταν όμως κάτι κακόηχο ή δήθεν ή αδιάφορο -άνευ κριτικής αδείας- κάνει "επιτυχία", τότε είναι ότι τέτοια θέλει ο κόσμος, η πλέμπα, που δεν έχει αισθητήριο και καλλιέργεια, όπως οι κριτικοί που το έθαψαν.

Τους κριτικούς (ή αυτούς που παρουσιάζονται ως κριτικοί) καλό είναι να τους χρησιμοποιούμε ως αυτό που είναι: αφορμές αναζήτησης, αιτίες για να ψάξουμε και να γνωρίσουμε κάτι.

Από εκεί και πέρα, επειδή ακριβώς οι πραγματικοί κριτικοί είναι λίγοι, κρατάμε μικρό καλάθι και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε και προσωπική γνώμη. Όπως διδάσκονται και τα παιδιά στο σχολείο, η επίκληση στην αυθεντία έχει (και) μειονεκτήματα.

Οφείλω να πω ότι δεν πρόκειται για άρθρο. Ως άρθρο είναι όντως ατελές. Πρόκειται για σχόλιό μου σε ανάρτηση του ιστότοπου για 10 μπάντες που αρκετοί -και κυρίως οι κριτικοί- δεν συμπαθούν, αλλά έχουν κάνει επιτυχία.Έτσι ξεκομμένο όπως είναι, μοιάζει παράταιρο και μισό, αφού δεν είναι καλά τεκμηριωμένο. Είναι προσωπική άποψη.

Το σχόλιο αυτό αποφασίστηκε από τους διαχειριστές της σελίδας να αναρτηθεί και ανεξάρτητο.

Φαύλος κύκλος.

Γιώργος Κύδας