Δύσκολες εποχές για το rock στο Billboard

Δύσκολες εποχές για το rock στο Billboard

Από τον Χρήστο Γκούβελο

Σε μια εποχή ζοφερή εμπορικά για το rock, οι Slipknot κατόρθωσαν με το νέο album τους “We Are Not Your Kind” να βρεθούν αυτή την εβδομάδα στην κορυφή του album chart τόσο των ΗΠΑ (Billboard 200) όσο και της Μεγάλης Βρετανίας (BBC Official UK Top 40). Όπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο του Billboard.com στις 18/8, πρόκειται για το 3ο Νο1 album στην καριέρα του συγκροτήματος, το οποίο είχε πωλήσεις 118.000 ισοδύναμων μονάδων albums για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15/8. Από αυτές, οι 102.000 αντιστοιχούσαν σε πωλήσεις.

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται πως το τελευταίο hard rock album που βρέθηκε στην κορυφή του Billboard ήταν το “Concrete and Gold” των Foo Fighters τον Οκτώβριο του 2017 με πωλήσεις 127.000 μονάδων. Γενικότερα, αν ανατρέξουμε την τελευταία τριετία στην παρουσία των rock καλλιτεχνών ανεξαρτήτως υποείδους στην κορυφή του αμερικανικού chart, μόνο ισχνή θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των Νο1 albums τους είναι πως αντέχουν στην κορυφή μόλις μια εβδομάδα.

Συνοπτικά τα rock albums που έφτασαν στην κορυφή και μερικά στοιχεία ανά έτος για την περίοδο 2017-2019:

2017 [39 μεταβολές στο Νο1 από 38 albums, καθώς το “Damn” του Kendrick Lamar ήταν στην κορυφή για 3 εβδομάδες από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου και ξανανέβηκε στο Νο1 για 1 ακόμα εβδομάδα στα τέλη Αυγούστου. O Future είχε 2 Νο 1 το 2017 με 2 διαφορετικά albums]

Ημερομηνία Τεύχους Billboard

Album

Καλλιτέχνης

10 Ιουνίου

One More Light

Linkin Park

19 Αυγούστου

Everything Now

Arcade Fire

9 Σεπτεμβρίου

Science Fiction

Brand New

23 Σεπτεμβρίου

American Dream

LCD Soundsystem

7 Οκτωβρίου

Concrete and Gold

Foo Fighters

14 Οκτωβρίου

Wonderful Wonderful

The Killers

23 Δεκεμβρίου

Songs of Experience

U2

2018 [42 μεταβολές στο Νο1 από 40 albums. To soundtrack του “Black Panther” (2 εβδομάδες το Φεβρουάριο και 1 εβδομάδα στα μέσα Μαρτίου) και το “Astroworld” του Travis Scott (2 εβδομάδες τον Αύγουστο και 1 στις αρχές Δεκεμβρίου) βρέθηκαν 2 φορές μέσα στη χρονιά στο Νο1. Eminem, BTS και ΧΧΧTentacion είχαν 2 Νο1 με διαφορετικά albums]:

Ημερομηνία Τεύχους Billboard

Album

Καλλιτέχνης

3 Φεβρουαρίου

Mania

Fall Out Boy

10 Μαρτίου

This House Is Not for Sale

Bon Jovi

7 Απριλίου

Boarding House Reach

Jack White

23 Ιουνίου

Come Tomorrow

Dave Matthews Band

7 Ιουλίου

Pray for the Wicked

Panic! at the Disco

22 Σεπτεμβρίου

Egypt Station

Paul McCartney

1 Δεκεμβρίου

Delta

Mumford & Sons

2019 [28 μεταβολές στο Νο1 μέχρι τις 24/8 από 26 albums. Tο “Hoodie SZN” του A Boogie wit da Hoodie για 2 μη συνεχόμενες εβδομάδες και το “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?” της Billie Eilish για 3 μη συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή]:

Ημερομηνία Τεύχους Billboard

Album

Καλλιτέχνης

16 Μαρτίου

Wasteland, Baby!

Hozier

18 Μαΐου

Father of the Bride

Vampire Weekend

6 Ιουλίου

Help Us Stranger

The Raconteurs

24 Αυγούστου

We Are Not Your Kind

Slipknot

Η έντυπη έκδοση του Billboard κυκλοφορεί κάθε Σάββατο. Περιλαμβάνει τα εβδομαδιαία charts μέχρι και την Πέμπτη της προηγούμενης εβδομάδας. Συνήθως την Κυριακή, μετά την κυκλοφορία της έντυπης έκδοσης, γίνεται η ανάρτηση του νέου chart στην ιστοσελίδα του.