The Children: Ένα σοφιστικέ ψυχεδελικό rock συγκρότημα!

The Children: Ένα σοφιστικέ ψυχεδελικό rock συγκρότημα!

Rebirth (Cinema 0001 / Atco SD33 271) 1968

R 3709011 1341237749 6449.jpeg

Το ντεμπούτο και μοναδικό άλμπουμ τους με σοφιστικέ ψυχεδελικό rock έλαμψε από τα φωνητικά της Cassel Webb και την εναλλαγή της σε αυτά με τον Louis Cabaza. Αρχικά στην Cinema, οι The Children ωριμάζουν χάρη στα πολύ όμορφα "Beautiful", "Sitting On a Flower", "I'll Be Your Sunshine" και γενικά ό,τι έπαιξαν στο άλμπουμ τους αυτό καμία σχέση δεν έχει με τις μπάντες από τις οποίες προήλθαν. Η ποικιλία μέσα στο άλμπουμ δουλεύει ενάντια στην συνεκτικότητα, αλλά αυτό είναι ένα καλό LP και τις περισσότερες φορές αλήθεια ακούγεται εντυπωσιακό.

Beautiful (1968)

Με βαριά ενορχήστρωση pop-psych άλμπουμ από αυτό το σχήμα από το Τέξας σε παραγωγή Lelan Rogers, το οποίο παρουσιάζει μικτά φωνητικά και-χωρίς έκπληξη-επιρροές από Jefferson Airplane και Beatles. Αρχικά εμφανίστηκε ως ιδιωτική έκδοση από την Cinema πριν αναλάβει η Atlantic για μεγαλύτερα πράγματα.

H μπάντα έχει τις ρίζες της σε δύο garage σχήματα από το San Antonio του Τέξας το 1965. Oι The Stoics σχηματίστηκαν την άνοιξη του 1965. Ο κιθαρίστας William Ash και ο Rufus Quillian ήταν παιδιά μεγαλοαστών, ενώ ο τραγουδιστής Al Acosta, ο ντράμερ Sam Allen και ο μπασίστας Michel Marechal ήρθαν από την Ισπανική κυρίως βορειοανατολική πλευρά της πόλης. Όλους ωστόσο, τους ένωνε η αγάπη για τους Rolling Stones και τους Τhe Kinks. Η μπάντα κυκλοφόρησε ένα single (το "Hate") στις αρχές του 1967, μόλις πριν διαλυθούν στα δύο εξαιτίας μίας διαφωνίας.

Dreaming Slave (1968)

Δεν ήταν πριν ο William Ash προσκληθεί να πάει στους Argyles, οι οποίοι είχαν επίσης σχηματιστεί την άνοιξη του 1965, με τον Stephen Perron στην κιθάρα και στα φωνητικά, τον Louis Cabaza στο όργανο και το πιάνο, τον lead guitarist Chris Holzaus, τον μπασίστα Benny Treiber και τον ντράμερ Steve Anderson. Όπως οι Τhe Stoics, ήταν μία garage μπάντα, αλλά γρήγορα έκαναν προόδους στην σκηνή, παίρνοντας τον ρόλο της κύριας μπάντας στο Blue Note Lounge το 1966, καθώς οι προκάτοχοί τους Τhe Sir Douglas Quintet είχαν προχωρήσει για μεγαλύτερα πράγματα. Αργότερα μέσα στο χρόνο, το γκρουπ μπήκε σε στούντιο στο Houston για να ηχογραφήσουν το πρώτο τους single, "White Lightnin'." Συνέχισαν το τουρ γύρω από το νότιο Τέξας μέχρι την κυκλοφορία ενός δεύτερου single, μία βερσιόν του "Still in Love With You Baby" των Τhe Beau Brummels.

Sitting On a Flower (1968)

Σε αυτό το σημείο, μία φιλονικία μεταξύ του Holzaus και των υπολοίπων έκανε τον Holzaus να φύγει και οι Argyles απέκτησαν τον Ash, ο οποίος με τη σειρά του έναν νέο ντράμερ τον Andrew Szuch Jr. για να αντικαταστήσουν τον Anderson. Η Cassell Webb επίσης πήγε στην μπάντα και μετατράπηκαν στους Τhe Mind's Eye. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το single, "Help, I'm Lost,", αλλά και το άνοιγμα ενός ιδιόκτητου ψυχεδελικού κλαμπ. Όμως με πολλές υποθέσεις με LSD το κλαμπ έκλεισε και οι The Mind's Eye έφυγαν για την Καλιφόρνια.

Ο Treiber, ένας φίλος της αδελφής του επίσης Τεξανού Mike Nesmith (βλέπε The Monkees), προετοίμασε το έδαφος για την μπάντα μας για να συζητήσουν με τον Nesmith την πιθανότητα να γίνει παραγωγός τους, αλλά επειδή ο Nesmith είχε ήδη τόσες πολλές υποχρεώσεις τους ανέλαβε ο Davy Jones. Ο Jones τσακώθηκε με τον Treiber όμως και αντικαταστάθηκε από τον παλαιό συμπαίκτη του Ash, τον μπασίστα Michel Marechal. To lineup αποκαταστάθηκε και η μπάντα αποφάσισε να αλλάξει και το όνομά της επίσης. Μόλις είχαν γεννηθεί οι The Children.

I'll Be Your Sunshine (1968)

Οι The Children έπαιζαν σε όλες τις δημοφιλείς σκηνές στο Sunset Boulevard, αλλά χρειάζονταν οπωσδήποτε χρήματα και αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω στο Τέξας. Στο Houston, υπέγραψαν με την Cinema Records, και εισήλθαν στο στούντιο με τον Leland Rogers για να ηχογραφήσουν το μοναδικό τους LP, Rebirth. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1968 και είναι ένα από τα πιό καλά ψυχεδελικά άλμπουμ που ήρθαν από το Τέξας. Η μεγαλύτερη εταιρεία Atco τους ανέλαβε για να προχωρήσουν σε εθνικό επίπεδο τον ίδιο χρόνο. Το lineup αλλάζει πάλι τότε, καθώς ο Perron κολλάει ηπατίτιδα από την σύριγγα της ηρωίνης. Ο Ash, φεύγει για την Ιαπωνία με την οικογένειά του και τον αντικαθιστά ο Kenny Cordray.

Ο Jim Newhouse παίρνει την θέση του Zsuch, μετά από ατύχημα που είχε με αυτοκίνητο ο Zsuch. Το καλοκαίρι του 1969 οι Τhe Children μπαίνουν ξανά στο στούντιο για να ηχογραφήσουν ένα νέο single, μία βερσιόν του "Pills" του Bo Diddley. Ο Perron και ο Cordray συνέγραψαν και ηχογράφησαν το "Francene", το οποίο αργότερα ηχογραφήθηκε από τους ZZ Top, με τον Billy Gibbons. Η μπάντα άρχισε να ψάχνει για ένα καινούριο συμβόλαιο. Τελικά ο Lou Adler είδε την μπάντα live και υπέγραψε μαζί τους στην Dunhill Records. Οι The Children ταξίδεψαν πάλι στην Καλιφόρνια και άρχισαν να ηχογραφούν το δεύτερο άλμπουμ τους στην Ode.

Francene (1969)

Αν και έγιναν ότι χρειαζόταν για το LP του 1970, το άλμπουμ ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Δύο 45άρια το "From the Very Start" και το "Fire Ring," κυκλοφόρησαν από την Ode, με το πρώτο να γίνεται ένα μικρό hit. Η μπάντα επέστρεψε στο Houston, ο Cabaza έφυγε και οι υπόλοιποι αποφάσισαν να πάνε σε ένα καταστροφικό τουρ με τους B.B. King και ZZ Top, παρά να επιστρέψουν στην Καλιφόρνια για το επερχόμενο σόου που είχε σχεδιάσει γι'αυτούς ο Adler. Η μπάντα μας διαλύθηκε τελικά το 1971.

From the Very Start (1970)

Δεν χωράει αμφιβολία ότι το "Rebirth" απαιτεί επαναλαμβανόμενο άκουσμα και έχει βάθος που δεν βρίσκεται εύκολα σε ψυχεδελικά γκρουπ (από τα άγνωστα). Το "Maypole" είναι ένα καλό παράδειγμα, αντιπαραβάλλοντας όμορφα μία παιχνιδιάρικη, παιδική αθωώτητα με μία ανατρεπτική, απειλητική χροιά.

Maypole (1968)

Υπάρχουν αληθινά αιχμαλωτιστικά κομμάτια εδώ και πολύ ενθυμητικά επίσης και μία θαυμαστή ποικιλία, από την σπαραξικάρδια μπαλάντα "I'll Be Your Sunshine" στο πιό επιθετικό "Dreaming Slave" με τα περίτεχνα μπαρόκ στοιχεία και το διαμαντάκι "Beautiful", που ακούγεται σαν τους Mandrake Memorial.

Pictorial (1968)

Και το άλμπουμ κλείνει με το επικό "Pictorial", ένα εκπληκτικά heavy, εφτάλεπτο θέμα που ακούγεται σαν να πρόκειται για διαφορετική μπάντα, ακόμα ένα υπέροχο κομμάτι. Oι Τεξανοί Τhe Children ήταν ένα θαυμαστό γκρουπ που διέθεταν το χάρισμα για να κάνουν πολύ μεγαλύτερα πράγματα, αν όλα είχαν γίνει διαφορετικά.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πηγή: https://musicoversixcenturies.blogspot.com/