Mike Mainieri: Ένας άγνωστος για πολλούς ήρωας...

Mike Mainieri: Ένας άγνωστος για πολλούς ήρωας...

Ο Αμερικανός Mike Mainieri, υπήρξε πρωτοπόρος στην εισαγωγή του ηλεκτρονικού vibraphone.

Mike Mainieri and Buddy Rich 1961

Ο Mike Mainieri υπήρξε session μουσικός, δηλαδή μουσικός που έπαιζε είτε στο στούντιο είτε σε "τζαμ" χωρίς να είναι μέλος του συγκροτήματος. Έπαιξε Jazz, Funk/Soul και Pop και σαν παραγωγός, περφόρμερ και συνθέτης έχει βγάλει πάνω από 100 χρυσά και πλατινένια άλμπουμ με γκρουπ αλλά και μόνος του.
Έπαιξε με πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Buddy Rich, Dizzy Gillespie, Coleman Hawkins, Wes Montgomery, Jeremy Steig & the Satyrs όπου έπαιξαν στο φημισμένο A-GoGo πλάι σε ονόματα όπως Frank Zappa, Richie Havens και Jimi Hendrix, Laura Nyro, Bob James, David Sanborn, Michael Franks, Paul Simon, Linda Ronstadt, Aerosmith, Billy Joel, Janis Ian, James Taylor, Bonnie Raitt, George Benson.

Επίσης έπαιξε σε διάφορα κομμάτια των Dire Straits στα άλμπουμ τους Love Over Gold όπως και στο Brothers in Arms.

Gadd, Mainieri, Levin, Spinozza, Bernhardt

Ξεκίνησε το 1962 με το πολύ όμορφο άλμπουμ "Blues on the Other Side" με το σχήμα The Mike Mainieri Quartet.

Blues on the Other Side

Κατά τα τέλη της δεκαετίας του '60, ο μικρός κύκλος των session μουσικών που "τζάμαραν" μαζί μεγάλωσε και έγινε αυτό που στις μέρες μας κυκλοφορεί στο youtube και έχει γίνει γνωστό ως White Elephant Orchestra, ένα 23-μελές πειραματικό συγκρότημα της Jazz/fusion. Εδώ ένα δείγμα από τον απίστευτο δίσκο τους:

White Elephant - More to Love

Στα τέλη του '70 ο Mike ίδρυσε τους Steps Ahead, ένα γκρουπ που αποτελείτο από προηγούμενα μέλη όπως Michael Brecker, Eddie Gomez, Steve Gadd και Don Grolnick.

Steps Ahead - Recorda Me

Σήμερα ο Mike Mainieri είναι ακόμη ενεργός και έχει το συγκρότημα Steps Ahead το οποίο είναι ανοιχτό σε νέες ιδέες και ακόμη πειραματίζεται σε νέα πράγματα.

Το blog του Mike Mainieri για περισσότερες πληροφορίες είναι το: https://nycrecords.com/

Βασίλης Παπακωνταντίνου

Πηγή: https://musicoversixcenturies.blogspot.com/