O Γιώργος Παπαστεφάνου θυμάται όταν ήλθε στην Αθήνα η Dalida

O Γιώργος Παπαστεφάνου θυμάται όταν ήλθε στην Αθήνα η  Dalida

Δεν θυμάμαι ακριβή ημερομηνία, πάντως ήταν Ιούνιος. Ιούνιος τού 1977.

Με το συνεργείο μας και με τον Λάκη Καλύβα οπερατέρ, είχαμε πάει στο αεροδρόμιο τού Ελληνικού για να υποδεχθούμε την Γιολάντα Κριστίνα Τζιλιότι, που θα ερχόταν από το Παρίσι με πτήση τής Ολυμπιακής. Η εν λόγω κυρία ήταν πιο γνωστή ως Νταλιντά, έτσι την ξέραμε όλοι. Αστέρι πρώτου μεγέθους σε όλη την Ευρώπη, και βέβαια εξαιρετικά δημοφιλής και στην Ελλάδα. Άλλωστε, είχε συνδέσει με την χώρα μας και την φωνή και την καριέρα της. Και όχι μόνο με τα «Παιδιά τού Πειραιά» και τον «Χασάπικο χορό» τού Χατζιδάκι, αλλά και με το «Συρτάκι τού Ζορμπά» τού Θεοδωράκη και το παραδοσιακό «Ντιρλαντά» από την Κάλυμνο.

Αργότερα δε, πρόσθεσε στις επιτυχίες της και το εξ ίσου τουριστικό «Jouez bouzouki». Ας δούμε όμως τώρα τις φωτογραφίες μία-μία. Στην πρώτη, η Νταλιντά έχει πάρει αγκαλιά την ανθοδέσμη που τής πρόσφερε το τμήμα Δημοσίων σχέσεων τής ΕΡΤ, ενώ εμείς, ο Γιάννης Πετρίδης σαν εκπρόσωπος τής εταιρίας της, τής Polygram και εγώ σαν παραγωγός τής «Μουσικής βραδιάς» που θα τής αφιέρωνε η δική μας τηλεόραση, περιμένουμε να τής πούμε bienvenue! Στη δεύτερη φωτογραφία, η Νταλιντά κρατάει ακόμα τα λουλούδια, ενώ κατευθυνόμαστε μάλλον προς το υπηρεσιακό αυτοκίνητο που θα μάς μετέφερε στο ξενοδοχείο της, το Χίλτον. Εκεί θα κάναμε και κάποια απ’ τα γυρίσματα, λ.χ. τη συνέντευξη. Αλλά τα τραγούδια θα τα μαγνητοσκοπούσαμε στην Αγία Παρασκευή μέσα σε ένα ελληνοπρεπές σκηνικό που θύμιζε Αιγαίο.

64732631 1095451267309779 5547974672613638144 o

Μόνο που ήταν υπερβολικά μεγάλο και δεν κλείνανε οι πόρτες. Μικρό το κακό, αφού όλα τα τραγούδια πλην ενός, ήτανε πλέι-μπακ. Όσες μέρες έμεινε στην Αθήνα η Νταλιντά, ήταν απίστευτα απλή, υπομονετική και υπάκουη. Δεν έκανε την ντίβα, όπως ίσως θα περίμενε κανείς. Το μόνο που είχε ζητήσει ήταν να μην γίνονται πριν απ’ το μεσημέρι τα γυρίσματα.

ο βράδυ που την βγάλαμε με τον Γιάννη Πετρίδη για φαγητό την παρακολουθούσα. Όσο κοινωνικός και τρα λα λα ήταν ο αδελφός της ο Ορλάντο, τόσο κλειστή και σοβαρή ήταν εκείνη. Στην τρίτη και την τέταρτη φωτογραφία, βρισκόμαστε πια στην ΕΡΤ στο στούντιο 3, σε κάποιο διάλειμμα της μαγνητοσκόπησης. Το βιβλίο που κρατάω στα χέρια μου είναι μια βιογραφία τής Νταλί που είχε κυκλοφορήσει τότε. Η Νταλιντά έδωσε η ίδια τέλος στη ζωή της δέκα χρόνια μετά την δική μας εκπομπή, στις 3 Μαΐου του 1987. Μάιος ήταν, αλλά τού 2017 όταν έφυγε απ’ τη ζωή και ο σκηνοθέτης εκείνης τής «Μουσικής βραδιάς», ο Μιχάλης Παπανικολάου.

Γιώργος Παπαστεφάνου