Charlie Christian: Κάτι για έναν επιδραστικό κιθαρίστα που ηχογράφησε τελευταία φορά πριν από 80 χρόνια...

Charlie Christian: Κάτι για έναν επιδραστικό κιθαρίστα που ηχογράφησε τελευταία φορά πριν από 80 χρόνια...

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Μπορεί να έχεις περάσει φευγαλέα από αυτό τον κόσμο, να έχεις δραστηριοποιηθεί καλλιτεχνικά περίπου δέκα χρόνια, να έχεις ουσιαστικά ηχογραφήσεις για μόλις δύο και να έχεις προλάβει να καλλιεργήσεις το έδαφος για να βοηθήσεις να «βλαστήσει» η be bop και η cool jazz και να έχεις επηρεάσει ντουζίνες κορυφαίων μουσικών;

Εν μέσω του σουίνγκ ένας νεαρός θα αγκαλιάσει τη κιθάρα, θα της συμπεριφερθεί σα σαξόφωνο και θα την οδηγήσει από τις τελευταίες γραμμές της μπάντας και το ρόλο του συμπληρώματος του ήχου σε περίοπτη θέση χωρίς πισωγύρισμα έκτοτε.

Γεννημένος στις 29 Ιουλίου του 1916 στα βορειοανατολικά της πολιτείας του Τέξας ήταν ακόμη μόλις δύο χρονών όταν η οικογένειά του θα κατευθυνθεί 300 χλμ βορειότερα, στην πόλη της Οκλαχόμας για καλύτερες ευκαιρίες, με τον πατέρα του να έχει τυφλωθεί από μια αρρώστια. Ο Βενιαμίν της φαμίλιας του, Charlie Christian θα μπει από μικρός στον κόσμο της μουσικής, με τα δύο αδέλφια του να τον οδηγούν σε εμφανίσεις στους δρόμους για τα προς το ζην.
Στα επτά του ξεκινάει να μαθαίνει το όργανο που τον έκανε διάσημο, κάνοντας στην εφηβεία του, την πρώτη του εμφάνιση ως κιθαρίστας. Στα 16 του έχει εγκαταλείψει το σχολείο, για να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική, κάνοντας εμφανίσεις ως κιθαρίστας αλλά και ως μπασίστας και έχει ήδη γίνει πατέρας.

Στα 21 του θα ενδώσει στον ηλεκτρισμό αγοράζοντας μια Gibson, το μοντέλο του Charlie Christian όπως θα προμοταριστεί χρόνια αργότερα η ES-150, ενώ το 1939 σχηματίζει και την πρώτη του μπάντα τους Charles Christian & His Electric Guitar.

Η πιο σημαντική συνάντηση της ζωής του έγινε στην πόλη του τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, όταν θα περάσει από οντισιόν μπροστά στον John Hammond στο ίδιο ξενοδοχείο που δούλευε η μητέρα του. Ο Hammond είναι ένα κομβικό σημείο της αμερικάνικης μουσικής κουλτούρας αφού το αυτί του έφερε σε ένα ευρύτερο κοινό τεράστια ονόματα, όπως τη γκόσπελ τραγουδίστρια, τότε 18χρονη, Aretha Franklin, υπέγραψε στην Columbia τον Bob Dylan (παραγωγός στους ογκόλιθους Blowin' in the Wind και A Hard Rain's a-Gonna Fall) και το αφεντικό, ενώ η πρώτη του μεγάλη ανακάλυψη ακούει στο όνομα της 16χρονης τότε Billie Holiday.

Αυτή η συνάντηση του Christian θα τον οδηγήσει σε μία ακόμη, με τον Benny Goodman τον οποίο ο Hammond τον είχε πείσει, χρόνια πριν, να αναμίξει λευκούς με μαύρους μουσικούς στην ορχήστρα του.

Στα 23 του γίνεται μέλος της εξαμελούς μπάντας του Benny Goodman, που αν και άλλαξε κατά καιρούς σύνθεση ο ίδιος παρέμεινε σταθερά μέλος της. Είναι εκεί με το σουίνγκ όχημα του κλαρινίστα που θα ξεδιπλώσει πανηγυρικά το ταλέντο του, θα αναγνωριστεί ευρέως ως ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες της τζαζ, ανοίγοντας συγχρόνως νέους δρόμους έκφρασης για το σχετικά νέο μουσικό όργανο.

Έφυγε νεότατος, στις 2 Μαρτίου του 1942 στην Νέα Υόρκη χτυπημένος από φυματίωση. Το 1990 εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame στην κατηγορία πρώιμη επιρροή, κάτι που φαντάζομαι θα έβρισκε σύμφωνους τους Wes Montgomery και Grant Green και σίγουρα επικρότησε o Chuck Berry και ο George Benson για να αναφέρω μόνο μερικούς.

Benny Goodman Sextet - Shivers

Profoundly Blue No.2

Benny Goodman Sextet and Count Basie - I Found a New Baby

Benny Goodman Sextet - Soft Winds

Benny Goodman Sextet - Six Appeal (My Daddy Rocks Me)

Benny Goodman Sextet - Seven Come Eleven (Roast Turkey Stomp)

Benny Goodman Sextet - Flying Home

Benny Goodman Sextet - Breakfast Feud

Benny Goodman Sextet - Boy Meets Goy (Grand Slam)

Benny Goodman & his Sextet - A Smo- o- o- oth One

Κλείνουμε με ένα μεταθανάτιο Νο1, στα 1943, στα μαύρα τσαρτ, τα επονομαζόμενα και Harlem Hit Parade και ένα από τα πιο γνωστά του κομμάτια.

Benny Goodman - Solo Flight

Διαβάστε επίσης:

Οι 15 κιθαρίστες της τζαζ που επιλέξαμε

https://www.apotis4stis5.com/lists-f/3675-15