Γιώργος Παπαστεφάνου: Ένα απ’ τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που αγαπώ

Γιώργος Παπαστεφάνου: Ένα απ’ τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που αγαπώ

Παλιότερα, αυτά τα τραγούδια τα ακούγαμε λίγες μόνο μέρες πριν απ’ τα Χριστούγεννα και δεν προλαβαίναμε να τα χορτάσουμε. Εδώ και κάποια χρόνια όμως, ακολουθούμε το αμερικάνικο μοντέλο που θέλει τα Christmas carrols να αρχίζουν να ακούγονται πολλές μέρες νωρίτερα, για να τονωθεί η αγορά και να δυναμώσει η οικονομία των Χριστουγέννων. Άλλωστε, σαν εμπορικό προϊόν λειτουργούν πια κι αυτοί οι δίσκοι, λουσμένοι με φώτα γιορτινά, μακριά από την ταπεινότητα τής φάτνης.

Ένα απ’ τα τραγούδια που όσο και να τ’ ακούω, ευτυχώς δεν το βαριέμαι είναι The little drummer boy. Mιλάει για ένα φτωχό αγόρι που δεν είχε να κάνει δώρο στο Χριστό, μόνο να τού χαρίσει μουσική με το ταμπούρλο του μπορούσε. Το μικρό ολόχρυσο δισκάκι τής χορωδίας Harry Simeone, το πρωτάκουσα στον αμερικάνικο σταθμό τού Ελληνικού εκεί γύρω στο ‘60. Δεν ήταν το πρώτο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι που πούλαγε εκατομμύρια. Το White Christmas του Ίρβινγκ Μπερλίν που είχε τραγουδήσει το 1942 ο Μπινγκ Κρόσμπυ είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ. Και ο κοκκινομύτης τάρανδος ο Ρούντολφ, Rudolph the red-nosed reindeer, ακολουθούσε καμαρωτός καμαρωτός. Το ίδιο κι ο Σάντα Κλάους, καθώς ερχότανε στην πόλη.

Η μελωδία τού Little drummer boy βασίζεται, λένε σε ένα παλιό ισπανικό σκοπό με τίτλο Tabolilleros. Ισπανοί όμως είναι και οι δύο διάσημοι τενόροι που θα ακούσουμε τώρα να τραγουδούν μαζί «Το παιδί με το ταμπούρλο». Πλάσιντο Ντομίνγκο και Χοσέ Καρέρας από την Χριστουγεννιάτικη συναυλία που είχαν δώσει στην Βιέννη το 1999. Τότε είχαν ακόμα στην παρέα και τον Λουτσιάνο Παβαρότι. Την Συμφωνική τής Βιέννης διευθύνει ο Steven Mercurio.