Η συνέχεια των καινούργιων μουσικών για εκείνους που παρακολουθούν...

Η συνέχεια των καινούργιων μουσικών για εκείνους που παρακολουθούν...

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Anna Calvi - As a Man

Σε μια εναλλαγή τρυφερότητας και τραχύτητας, με τους γνωστούς φωνητικούς ακροβατισμούς της, η βρετανίδα πετυχαίνει να τραβήξει αμέσως την προσοχή του ακροατή για μια προσεκτική ακρόαση της επιστροφής της πέντε χρόνια μετά το Breath. Από τον τρίτο δίσκο της με τίτλο Hunter που παίζει σαν άλλος Βowie με την σεξουαλικότητα από την αρχή έως το τέλος του..

Paul McCartney - Back In Brazil

Το 76χρονο σκαθάρι δεν δίστασε να δοκιμάσει διάφορα στον αιγυπτιακό σταθμό του, τον τριακοστό δίσκο μετά τους Fab Four. Μην έχοντας τίποτα μείνει να αποδείξει και αφού έχει περάσει από τα στάνταρτς και την κλασσική μουσική θα πει κάποιος ότι δεν είχε ανάγκη το λογοπαίγνιο του Fuh You για να τραβήξει την προσοχή ειδικά με μια τόσο ευκολομνημόνευτη μελωδία. Σε κάθε περίπτωση αυτός είναι ο Paul με μια τεράστια καριέρα άνω των πενήντα πέντε ετών επομένως κάποιες αστοχίες είναι λογικές και τις παραβλέπουμε. Όσο ν’ αφορά το Back In Brazil, όποιος σας πει ότι περίμενε να ακούσει μια ηλεκτρονική βραζιλιάνικης ατμόσφαιρας σύνθεση σε δίσκο του Macca ψεύδεται. Ούτε ο ίδιος δεν ήξερε που θα καταλήξει η ηχογράφησή του και αυτό κάνει την ακρόαση του ακόμα πιο απολαυστική.

Dyan - What Fiction Is For

Το τραγούδι του τρίο των Alexis Marsh, Sam Jones και Dan Dorff Jr, έρχεται από το 2017. Το έμαθα όμως χάρη στην νέα τους κυκλοφορία το EP τους με τίτλο Absence και νομίζω ότι αξίζει την προσοχή μας.

Lil Peep & XXXTENTACION - Falling Down

Ένα τραγούδι που ταξίδεψε πάνω από ένα χρόνο μέχρι να βρει το δρόμο της κυκλοφορίας αφού και οι δύο αμερικανοί καλλιτέχνες με διαφορά επτά μηνών έφυγαν από τη ζωή. Μια 100 % μετά θάνατον σύμπραξη αφού ούτε οι δυο τους βρέθηκαν ποτέ μαζί, που έχει γίνει μια παγκόσμια επιτυχία, ένα όμορφο τραγούδι.

Lauv ft. Julia Michaels - There's No Way

Μια ακόμη συνεργασία της Michaels, μιας πετυχημένης συνθέτριας που τραγούδια της έχουν ερμηνεύσει οι Ed Sheeran, Linkin Park, Shakira, Jessie Ware, Maroon 5 και P!nk για να αναφέρω μερικούς. Η 24χρονη έχει όμως και μια προσωπική πορεία που βαδίζει στα μοντέρνα ήθη των single και EP, χωρίς δηλαδή ακόμη λοιπόν έναν ολοκληρωμένο δίσκο. Ξεκίνησε πέρσι με το πετυχημένο Issues και συνεχίζεται. Το πιο πρόσφατο κεφάλαιο της καριέρας της, η σύμπραξη με το σχεδόν συνομήλικο της Lauv. Η ποπ που προτιμώ να ακούγεται στο ραδιόφωνο.

Miya Folick - Cost Your Love

Η ρωσσοιαπωνικής καταγωγής αμερικανίδα μόλις κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο Premonitions. Με το φάντασμα της Patti Smith και της Kate Bush να βολτάρουν πάνω από την ερμηνεία της μας δίνει ένα από τα ομορφότερα single της χρονιάς.

Your Smith - The Spot

Μιλώντας για επιρροές, μια που η παρθενογένεση δεν υφίσταται στη τέχνη, στο τραγούδι της καλιφορνέζας Caroline Smith, απροκάλυπτα ίσως, αιωρείται το εικοσιπεντάχρονο πλέον All I Wanna Do της Sheryl Crow και αυτό να σας πω την αλήθεια το έχω για θετικό. Ίσως σε αυτό να έπαιξε ρόλο ότι η τωρινή της βάση είναι το Λος Άντζελες, ποιος ξέρει. Από το EP που κυκλοφόρησε στα τέλη του Αυγούστου με τίτλο Bad Habit.

BADBADNOTGOOD & Little Dragon – Tried

Τα υβρίδια πάντα μου άρεσαν, παιδί γαρ του David Byrne. Έτσι και εδώ ο τζαζ Καναδάς συναντά τη μαστόρισσα στην ποπ Σουηδία. Τα υπέροχα φωνητικά της Yukimi Nagano για μια ακόμη φορά είναι ακαταμάχητα. Να θυμίσω ότι το εκ Τορόντο κουαρτέτο είχε τον καλύτερο δίσκο της χρονιάς σύμφωνα με το BBC 6 για το 2016 με τον άλμπουμ του IV, μπροστά από τις κολοσσιαίες κυκλοφορίες των David Bowie και Nick Cave και αυτό όσο και αν χωράει συζήτησης σε κάνει να τους ακούσεις, έτσι δεν είναι;

Foreign Air – Turning

Το αμερικάνικο ντουέτο το είχα λατρέψει πριν από περίπου δύο χρόνια με την καφεΐνη τους, https://www.apotis4stis5.com/ellhnika/79-themata/22123-rok-xristougenniatiikes-imeres. Συνεχίζουμε να μην κρατάμε ακόμη ένα άλμπουμ από αυτούς, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί η παρθενική τους κυκλοφορία, το Free Animal του 2015, σε διαφήμιση γνωστού γίγαντα αθλητικών ειδών. Παρόλα αυτά έχουν κυκλοφορήσει ανεξάρτητα εντός του 2018 ένα ομώνυμο EP μακράς διάρκειας, που μάζεψαν όλα τα μέχρι τότε τους τα τραγούδια. Αυτό είναι η ολοκαίνουργια πρότασή τους.

Space Invadas ft Natile Slade - Woman In Charge

Ένα δεύτερο δείγμα από το άλμπουμ των αυστραλών Katalyst και Steve Spacek, κατά κόσμον Ashley Anderson και Steve White αντίστοιχα, Wild World, https://www.apotis4stis5.com/news-f/34304-kali-evdomada-me-tin-mousiki-na-einai-pantoy. Το φανκ στην ημερήσια διάταξη, μια lo-fi παραγωγή και ένας τίτλος σκέτο φιξ τα χαρακτηριστικά του τραγουδιού. Η κυρία που φιλοξενείται εδώ έχει ροζ χρώμα και μας έρχεται από την Αυστραλία επίσης, που όλως περιέργως τα μουσικά τέκνα της βρίσκονται συνεχώς μπροστά μου, βλέπε The Bamboos, https://www.apotis4stis5.com/news-f/34020-2018-5, Parcels, Tash Sultana.
https://www.youtube.com/watch?v=9m7Gj9lnhQQ

Sonnymoon –Root

Το συγκρότημα που ξεκίνησε ως ντουέτο από την Βοστόνη, το 2014 έγινε τρίο και έχει έδρα από το 2017 το Μπρούκλιν, ίσως δεν το γνωρίζετε. Αν σας έλεγα ότι μαζί με τους Dane Orr και Jonathan Hoard είναι και η Anna Wise, κάτι ίσως σας έκανε κλικ για να δοκιμάσετε την ηχητική εναλλακτική πρότασή τους. Η κυρία για τους αμύητους στο είδος είναι γνωστή από την βραβευμένη με γκράμμι συνεργασία της με τον Kendrick Lamar στο These Walls από τον εκπληκτικό δίσκο του 2015 To Pimp a Butterfly. Καθώς ακούμε το εθιστικό νέο τους τραγούδι να προτείνω δοθείσης ευκαιρίας και κάποιες στιγμές των τριών ως τώρα δίσκων τους για λίγο out of the box ακροάσεις: το Nursery Boys από το ντεμπούτο τους Golden Age του 2009, το Every Summer Night από το ομότιτλο του 2012 και το Transparent Times από το The Courage Of Present Times του 2015.

Lauren Daigle - You Say

Μια ιδιαίτερης δυναμικής φωνή, πολλοί ίσως κάνουν τον παραλληλισμό με αυτήν της Adele, από το χώρο της σύγχρονης λεγόμενης σύγχρονης χριστιανικής μουσικής (κατά την αγγλόφωνη συντομογραφία CCM). Το You Say είναι το πρώτο τραγούδι που ξεχώρισε από τον τρίτο δίσκο της με τίτλο Look Up Child, ο οποίος γνώρισε επιτυχία και στο γενικό κατάλογο των άλμπουμ στις ΗΠΑ, φτάνοντας έως το Νο3. Η επιτυχία του ήταν παράλληλη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην ειδική κατηγορία των θρησκευτικών άλμπουμ. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η αντίθεση του ακουστικού αποτελέσματος με την οπτικοποιημένη συνοδεία του, γήινη 200%.

και όλα μαζί συγκεντρωμένα σε μια ψηφιακή κασέτα…