49 χρόνια μετά - Waterloo, Αbba

48 χρόνια μετά - Waterloo, Αbba

49 χρόνια από τότε που έγιναν γνωστοί για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο οι Abba με το άλμπουμ Waterloo, το οποίο κυκλοφόρησε στις 4 Μαρτίου του 1974...To Waterloo ψηφίστηκε το καλύτερο τραγούδι του θεσμού της Eurovision από επιτροπή του BBC

Οι ηχογραφήσεις για το άλμπουμ Waterloo ξεκίνησαν στις 24 Σεπτεμβρίου 1973 με το κομμάτι "Dance (While the Music Still Goes On)". Αυτό το τραγούδι ήταν ασυνήθιστο καθώς ήταν το μόνο κομμάτι των ABBA που δεν είχε το μέλος του Benny Andersson στα πλήκτρα, αντ' αυτού με τον Αμερικανό πιανίστα John "Rabbit" Bundrick που ήταν στη Σουηδία εκείνη την εποχή. Ο Bundrick, ωστόσο, δεν πιστώθηκε στο άλμπουμ.

Το τραγούδι "Waterloo", γράφτηκε ειδικά για να λάβει μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 1974, αφού το γκρουπ τερμάτισε τρίτο με το " Ring Ring " την προηγούμενη χρονιά στον σουηδικό διαγωνισμό προεπιλογής, Melodifestivalen 1973. Ο αρχικός τίτλος του τραγουδιού ήταν «Honey Pie». Το "Waterloo" γράφτηκε αρχικά με ταυτόχρονη ροκ μουσική και ρυθμούς τζαζ (ασυνήθιστο για τραγούδι των ABBA).

Η ηχογράφηση του τραγουδιού ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου 1973, με την οργανική υποστήριξη των Janne Schaffer (ο οποίος επινόησε τα κύρια μέρη της κιθάρας και του μπάσου), Rutger Gunnarsson και Ola Brunkert. Το στυλ παραγωγής του τραγουδιού επηρεάστηκε από το "Wall of Sound" του Phil Spector: πριν από την ηχογράφηση του "Ring Ring", ο μηχανικός Michael B. Tretow είχε διαβάσει το βιβλίο του Richard Williams "Out of His Head: The Sound of Phil Spector", το οποίο τον ενέπνευσε να επιστρώσει πολλαπλά ορχηστρικά overdubs στις ηχογραφήσεις του συγκροτήματος, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του ήχου των ABBA.

Στη συνέχεια, η γερμανική και η γαλλική εκδοχή ηχογραφήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1974 αντίστοιχα: η γαλλική εκδοχή διασκευάστηκε από τον Alain Boublil, ο οποίος αργότερα θα συνέγραφε το μιούζικαλ Les Misérables του 1980.

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι μεταφορικοί και αναφέρονται σε μια γυναίκα που "παραδίδεται" σε έναν άνδρα και υπόσχεται να τον αγαπήσει, παρομοιάζοντας το με την ήττα του Ναπολέοντα στη μάχη του Βατερλώ το 1815.

 

https://www.popup.gr/