Μια λίστα για μουσικές του σήμερα «Μια χούφτα φρέσκα τραγούδια»...

Μια λίστα για μουσικές του σήμερα «Μια χούφτα φρέσκα τραγούδια»...

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

GoGo Penguin – Bardon (Single – 12/1/2018)

Η ηλεκτρόνικα, η τζαζ και οι φάνκι ήχοι συνδυάζονται στο τρίο, πιάνο-μπάσο-ντραμς, από το Μάντσεστερ και κάτω από τη εμβληματική στέγη της Blue Note Records. Ήταν υποψήφιοι το 2014 για το βραβείο Mercury, δίσκος της χρονιάς, με το V2.0. Είναι η νέα τους σύνθεση καθώς αναμένουμε εντός του Φεβρουαρίου το τέταρτο άλμπουμ τους με τίτλο A Humdrum Star. Τι κι αν δεν τους προσάπτεις πρωτοπορία και χαμελαιοντική αλλαγή στον ήχο τους, τι και αν φέρνει στη μνήμη το opening track του Man Made Object του 2016, All Res, το Bardon είναι ένα υπέροχο κομμάτι.

Cosima – Un-Named (Single – 6/2017)

Η εικοσιτετράχρονη λονδρέζα μεσόφωνος επιστρέφει με αυτό το rnb μινιμαλιστικό διαμάντι και ένα σχεδόν στοιχειωμένο ρεφραίν. Μου αρέσει που έχει αναφέρει στις επιρροές της την Joni Mitchell, τον Kris Kristofferson και τον Cole Porter. Της βγάζω δε το καπέλο που ενώ είχε κυκλοφορήσει μόνο δύο τραγούδια στο soundcloud, αρνήθηκε να περάσει οντισιόν σε μια ομάδα A&R σε κάποιο κλαμπ του Λονδίνου και τους κάλεσε στο σπίτι της μητέρας της που αισθανόταν πιο άνετα. Μαγκιά και με αποτέλεσμα αφού ανήκει πλέον στην αγαπημένη μου Island. Αν σας άρεσαν τα Girls Who Get Ready και To Build A House είστε στο στοιχείο σας και με το Un-Named.

Tune-Yards – Look At Your Hands (LP: I Can Feel You Creep Into My Private Life - 19/1/2018)

Τα τέλη του’17 ήταν ιδιαίτερα φορτωμένα με κυκλοφορίες για την αμερικανίδα κυρία, ιδρυτικό μέλος του σχήματος από το 2006, που ακούει στο όνομα Merrill Garbus και του μπασίστα Nate Brenner που την συντροφεύει τα τελευταία οκτώ χρόνια. Όλες ήταν συνθέσεις του νέου τους 4ου δίσκου με την σφραγίδα ξανά της 4AD που για τους υποψιασμένους λέει πολλά. Ηλέκτρο- φανκ που θα ήταν ιδανικό σάουντρακ για πίστες λουσμένες με νεον της δεκαετίας του ‘ 80.

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats - You Worry Me (Single – 10/1/2018)

Ακούγεται απλό, ένα επαναλαμβανόμενο παίξιμο κιθάρας, λίγα περάσματα πιάνου, πινελιές σαξόφωνου, κοφτές γραμμές μπάσου. Παρόλα αυτά η παρέα από το Ντένβερ ξανακαταφέρνει να κερδίσει τον ακροατή, απτή απόδειξη ότι το κλασσικό γίνεται μια σύγχρονη ακουστική όαση που αξίζει να την επισκέπτεται κάποιος συχνά πυκνά. Ανυπομονώντας για την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου τον Μάρτιο του 18, με τίτλο Tearing at the Seams…

Kali Uchis – After The Storm (Feat. Tyler, The Creator, Bootsy Collins) (Single – 12/1/2018)

Το 8ο σινγκλ της 23χρονης αμερικανοκολομβιανής, είναι και αυτό με την μεγαλύτερη επιτυχία έως τώρα. Σίγουρα το ότι αυτό έγινε την περίοδο που ανοίγει τις συναυλίες της Lana Del Ray δεν είναι καθόλου σύμπτωση. Το τραγούδι όμως για το σήμερα είναι από τις ευτυχείς περιπτώσεις. Άσε που το τραγούδι ανοίγει και κάνει και περάσματα στα δεύτερα φωνητικά ο πολύς κύριος Collins. Και κάτι ακόμη, δε μ’ αρέσει να το λέω όταν μιλάμε για μουσική αλλά να πάρει είχα πολύ καιρό να ευχαριστηθώ τόσο ένα βίντεο κλιπ, δημιουργία μιας φευγάτης βρετανίδας ονόματι Nadia Lee Cohen.

Bon Voyage Organisation – Goma (Single – 6/12/2017)

Τον Μάρτιο έχει ανακοινωθεί η κυκλοφορία της πρώτης δουλειάς του γαλλικού γκρουπ με τίτλο JUNGLE ? QUELLE JUNGLE ?. O Adrien Durand και η παρέα του σε ένα απαλό σα χάδι βουτηγμένο στην ηλεκτρόνικα τραγούδι με ντίσκο επιρροές και μυρωδιά Αφρικής στο πίσω μέρος. Όσοι δεν αντισταθήκατε στη ντίσκο φανκ του EP τους Géographie, το 2016, θα παραδοθείτε άνευ όρων και τώρα… Vive la France!

Hugh Coltman - It's Your Voodoo Working (Single: 22/12/2017)

Από τη Βρετανία και τους The Hoax από το 1991 – 1999 με συμμετοχή σε τρία άλμπουμ και ένα live, στο Παρίσι για μια νέα αρχή. Μια νέα δισκογραφική καριέρα ξεκίνησε το 2008. Με τους βρετανούς θα ξαναβρεθεί στην επανένωσή τους το 2010, ενώ τον Μάρτιο αναμένεται να κυκλοφορήσει ο νέος του δίσκος, ο 4ος προσωπικός, Who’s Happy?. Εδώ διασκευάζει τον μυστηριώδη Charles Sheffield γνωστός και ως τρελό σκύλο από τα ‘60ς.

The Afghan Whigs - You Want Love (feat. James Hall)

Στη δεύτερη φάση της καριέρας τους μετά από τη σιωπή της περιόδου 1998 – 2014, μεταξύ του 1965 και του Do The Beast, κυκλοφόρησαν εντός του 2017 το 8ο LP τους με τίτλο In Spades και το τραγούδι αφιέρωμα στον εκλιπόντα κιθαρίστα τους Dave Rosser. Συμμετέχει στα φωνητικά ο υπεύθυνος για την αυθεντική εκτέλεση, τραγουδιστής των διαλυμένων πλέον Pleasure Club.

Baxter Dury – Prince Of Tears (LP: Prince Of Tears – 27/10/2017)

Η βαριά σκιά ενός πετυχημένου και λατρεμένου καλλιτεχνικά πατέρα, πάντα με έκανε να προσεγγίζω τον απόγονο του με συμπάθεια. Αυστηρές κριτικές, κοινότυποι καλλιτεχνικοί χαρακτηρισμοί «το μήλο κάτω από την μηλιά» αλλά και η αντικειμενική δυσκολία να επαναληφθεί ένα πετυχημένο εγχείρημα βάζουν στην άδικη θέση του κάτω από το μικροσκόπιο την όποια προσπάθεια του. Σε κάθε περίπτωση ο 45χρονος κύριος Baxter κυκλοφόρησε εντός του ‘17 τον πέμπτο του δίσκο σε μια καριέρα που διανύει τον 16 χρόνο της. Το ομότιτλο τραγούδι είναι άξιο προσοχής.

ΥΓ. Βρίσκω καταπληκτική την περιγραφή που έκανε το μικρό αγόρι του εξώφυλλου του αγαπημένου New Boots and Panties!!, για τον πατέρα του, «ήταν σαν ένα καλοφτιαγμένο ξενοδοχείο, που από τη μια μεριά είχε θέα σε μια ειδυλλιακή παραλία και από την άλλη στη λωρίδα της Γάζας»

Και ένα που μου ξέφυγε τη χρονιά που πέρασε… αδικαιολογήτως , αλλά πάλι το ίδιο έπαθε και ο Guardian…

Powerdance – A Safe And A Happy Place (LP: The Lost Art of Getting Down – 7/7/2017 )