Paco De Lucia: Ένας δεξιοτέχνης του φλαμένκο...

Paco De Lucia: Ένας δεξιοτέχνης του φλαμένκο...

Ο Paco De Lucia δεξιοτέχνης του φλαμένκο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών στις 25 Φεβρουαρίου 2014. Γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1947 στην Ισπανία. Το πραγματικό του όνομα ήταν Francisco Sanchez Gomez και βοήθησε στην παγκόσμια διάδοση του φλαμένκο. Είχε συνεργασθεί με τους John McLaughlin και Al Di Meola και με τον δικό μας Γιώργο Νταλάρα... Άρχισε να παίζει από 12 ετών και στα 18 είχε κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ...

Διακρίθηκε για τα γρήγορα και άπταιστα picado του (δακτυλικά τρεξίματα). Ένας δεξιοτέχνης της αντίθεσης, αντιπαραβάλλει συχνά τα picados και τα rasgueados (φλαμένκο strumming) με πιο ευαίσθητο παίξιμο και ήταν γνωστός για την προσθήκη αφηρημένων συγχορδιών και τόνους κλίμακας στις συνθέσεις του με επιρροές τζαζ. Αυτές οι καινοτομίες τον είδαν να παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του παραδοσιακού φλαμένκο και στην εξέλιξη του νέου φλαμένκο και της λατινικής τζαζ fusion από τη δεκαετία του 1970. Έλαβε αναγνώριση για τις ηχογραφήσεις του με τον τραγουδιστή του φλαμένκο Camarón de la Isla τη δεκαετία του 1970, ηχογραφώντας δέκα άλμπουμ που θεωρούνται μερικά από τα πιο σημαντικά και επιδραστικά στην ιστορία του φλαμένκο. 

Μερικές από τις πιο γνωστές ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν το " Río Ancho " (αργότερα συγχωνεύθηκε με το " Mediterranean Sundance " του Al Di Meola ), " Entre dos aguas ", " La Barrosa ", " Ímpetu ", " Cepa Andaluza " και " Gloria al Νίνιο Ρικάρντο ». Οι συνεργασίες του με τους κιθαρίστες John McLaughlin, Al Di Meola και Larry Coryell στα τέλη της δεκαετίας του 1970 τον είδαν να αποκτά ευρύτερη δημοτικότητα εκτός της πατρίδας του, Ισπανίας.

Δημιούργησε το Paco de Lucía Sextet το 1981 με τα αδέρφια του,, και συνεργάστηκε με τον πιανίστα της τζαζ Chick Corea στο άλμπουμ τους του 1990, Zyryab . Το 1992, εμφανίστηκε ζωντανά στο Expo '92 στη Σεβίλλη και ένα χρόνο αργότερα στην Plaza Mayor στη Μαδρίτη . Συνεργάστηκε επίσης με τον κιθαρίστα Juan d'Anyelica στο άλμπουμ του Cositas Buenas.

Μετά το 2004 μείωσε πολύ τις δημόσιες εμφανίσεις του, αποσύρθηκε από την πλήρη περιοδεία, και συνήθως έδινε μόνο αρκετές συναυλίες το χρόνο, συνήθως στην Ισπανία και τη Γερμανία και σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.