Purple Haze - Jimi Hendrix: Ήχος από το μέλλον, μισό αιώνα πριν!

Purple Haze - Jimi Hendrix: Ήχος από το μέλλον, μισό αιώνα πριν!

Ήχος από το μέλλον, μισό αιώνα πριν

3 Φεβρουαρίου του 1967, ολοκληρώνεται η ηχογράφηση της τελικής μίξης του Purple Haze του Jimi Hendrix... Είχε αρχίσει από τις 11 Ιανουαρίου... κυκλοφόρησε 17 Μαρτίου.

O Jimi Hendrix είχε γεννηθεί στις 27 Νοεμβρίου 1942, πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1970.

Οι Experience ξεκίνησαν την ηχογράφηση του "Purple Haze" στις 11 Ιανουαρίου 1967, στα στούντιο De Lane Lea στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον ντράμερ Mitch Mitchell , ο ίδιος και ο μπασίστας Noel Redding έμαθαν το τραγούδι στο στούντιο: "Ο Hendrix μπήκε και μας βούιξε το riff και έδειξε στον Noel τις συγχορδίες και τις αλλαγές. Το άκουσα και είπαμε "ΟΚ, ας Κάνε το.' Το πήραμε στην τρίτη λήψη όπως θυμάμαι».

Το βασικό κομμάτι ηχογραφήθηκε σε τέσσερις ώρες, σύμφωνα με τον Chandler. Η τεχνολογία εγγραφής πολλαπλών τροχιών επέτρεψε στους μηχανικούς να καταγράψουν και να ολοκληρώσουν πρόσθετα μέρη στο τελικό master. Αφού ολοκληρώθηκε το βασικό κομμάτι, ο Chandler εξήγησε ότι αυτός και ο Hendrix ανέπτυξαν το τραγούδι:

Με το "Purple Haze", ο Hendrix και εγώ προσπαθούσαμε για έναν ήχο και απλώς συνεχίζαμε να επιστρέφουμε [στο στούντιο], δύο ώρες τη φορά, προσπαθώντας να τον πετύχουμε. Δεν ήταν σαν να ήμασταν εκεί για μέρες.

Το ηχογραφήσαμε, και μετά ο Χέντριξ και εγώ καθόμασταν στο σπίτι και λέγαμε, "Ας το δοκιμάσουμε". Μετά πηγαίναμε μέσα για μια ή δύο ώρες. Έτσι ήταν εκείνες τις μέρες. Όσο και αν χρειαζόταν για να καταγράψουμε μια συγκεκριμένη ιδέα, τόσο καιρό θα κρατούσαμε. Συνεχίσαμε να μπαινοβγαίνουμε. 

Ο Ρέντινγκ και ο Μίτσελ δεν συμπεριλήφθηκαν στη διαδικασία επειδή ο Τσάντλερ θεώρησε ότι ήταν πιο αποτελεσματικό για εκείνον και τον Χέντριξ να το κάνουν μόνοι.  Για να έχει καλύτερη ποιότητα ηχογράφησης, ο Τσάντλερ πήγε την κασέτα τεσσάρων κομματιών που ηχογραφήθηκε στο De Lane Lea στα Olympic Studios για υπερμεταγλώττιση (αν και ο Hendrix είχε δουλέψει με ηχογράφηση οκτώ κομματιών στις ΗΠΑ, δεν ήταν ακόμη διαθέσιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο) . 

Στην Ολυμπιακή, τους ανατέθηκε ο Έντι Κράμερ , ο οποίος, ως ηχολήπτης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις επόμενες ηχογραφήσεις του Χέντριξ.  Ο Χέντριξ πρόσθεσε νέα φωνητικά και μέρη κιθάρας μεταξύ 3 και 8 Φεβρουαρίου 1967.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές τεχνικές που χρησιμοποιούσαν για την ηχογράφηση προηγούμενων τραγουδιών, ο Chandler αποφάσισε να δοκιμάσει νέα εφέ και ήχους για το "Purple Haze".

Ενίσχυσε τους ήχους φόντου (ορισμένοι συνέβαλαν από τον Redding) παίζοντας τους πίσω μέσω ακουστικών, τα οποία μετακινήθηκαν γύρω από το μικρόφωνο ηχογράφησης, δημιουργώντας «μια περίεργη ηχώ». Χρησιμοποίησε επίσης επιταχυνόμενα μέρη κιθάρας που ηχογραφήθηκαν στη μισή ταχύτητα (που ανεβάζει επίσης τον τόνο ) και panning για να δημιουργήσει νέα εφέ. 

Το σόλο κιθάρας περιλαμβάνει την πρώτη χρήση της μονάδας εφέ κιθάρας Octavia . Ακουστικός και ηλεκτρονικός μηχανικός Roger Mayerανέπτυξε τη μονάδα με τη συμβολή του Hendrix. Το Octavia διπλασιάζει τη συχνότητα του ήχου που τροφοδοτείται, προσθέτοντας ουσιαστικά μια ανώτερη οκτάβα. 

Το "Purple Haze" είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Χέντριξ και εμφανίζεται σε πολλά άλμπουμ συλλογής του καθώς τακτικά και σε συναυλίες.

Εισήχθη στο Grammy Hall of Fame και περιλαμβάνεται στις λίστες με τα καλύτερα τραγούδια κιθάρας, συμπεριλαμβανομένου του νούμερου δύο από το Rolling Stone και του πρώτου του περιοδικού Q.

 

 

Ελάτε στην παρέα μας