Ravi Shankar στο φεστιβάλ του Monterey

Ravi Shankar στο φεστιβάλ του Monterey,

Ο Ραβί Σανκάρ γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1920 στην Ινδία... Πέθανε 11 Δεκεμβρίου 2012.

Το όνομα του αρχικά ήταν Ραμπίντρα Σανκάρ Τσοουντχουρί, ενώ του ονόματός του προηγείτο συχνά από ο τίτλος ευγενείας Παντίτ, που σημαίνει δάσκαλος ή λόγιος... Ήταν ένας από τους γνωστότερους δεξιοτέχνες του σιτάρ κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και συνθέτες της ινδουστανικής κλασικής μουσικής...

Γεννήθηκε σε μια οικογένεια Μπενγκάλι Βραχμάνων στην Ινδία, και πέρασε τα νιάτα του ως χορευτής περιοδεύοντας στην Ινδία και την Ευρώπη με τη χορευτική ομάδα του αδελφού του Uday Shankar . Εγκατέλειψε τον χορό το 1938 για να σπουδάσει σιτάρ υπό τον αυλικό μουσικό Allauddin Khan . Αφού τελείωσε τις σπουδές του το 1944, εργάστηκε ως συνθέτης, δημιουργώντας τη μουσική για την Τριλογία Apu από τον Satyajit Ray , και ήταν μουσικός διευθυντής του All India Radio , Νέο Δελχί, από το 1949 έως το 1956.

Το 1956, άρχισε να περιοδεύει στην Ευρώπη και την Αμερική παίζοντας ινδική κλασική μουσική και αύξησε τη δημοτικότητά του εκεί τη δεκαετία του 1960 μέσω της διδασκαλίας, της ερμηνείας και της συνεργασίας του με τον βιολονίστα Yehudi Menuhin και τον κιθαρίστα των Beatles George Harrison .

Η επιρροή του στον Χάρισον βοήθησε στη διάδοση της χρήσης ινδικών οργάνων στη δυτική ποπ μουσική στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960. Ο Shankar ασχολήθηκε με τη δυτική μουσική γράφοντας συνθέσεις για σιτάρ και ορχήστρα και περιόδευσε σε όλο τον κόσμο τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Από το 1986 έως το 1992, υπηρέτησε ως διορισμένο μέλος της Rajya Sabha, της ανώτερης αίθουσας του κοινοβουλίου της Ινδίας. Συνέχισε να παίζει μέχρι το τέλος της ζωής του.

 

Video Url