«Στην αγάπη υπάρχει ένα αίσθημα αμοιβαιότητας, ισότητας κι εγώ δεν ήμουν άξιος γι αυτά. .»~Φ.Ντοστογιέφσκι

«Στην αγάπη υπάρχει ένα αίσθημα αμοιβαιότητας, ισότητας κι εγώ δεν ήμουν άξιος γι αυτά. .»~Φ.Ντοστογιέφσκι

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Νιέτοσκα» του Φ.Ντοστογιέφσκι

– Η φαντασία μου είχε δημιουργήσει εξάλλου, μια και μου έλειπαν οι πραγματικές γνώσεις, έναν κόσμο ολότελα δικό της.

– Σε ηλικία που τα παιδιά, κανονικά, ξοδεύουν όλο τους το σφρίγος σε εξωτερικές ενέργειες, εγώ δεν έκανα άλλο παρά να μαζεύω μέσα μου και να κρύβω τις εντυπώσεις απ’ τον έξω, το γύρω μου κόσμο. Είχα γίνει ένας σωστός παρατηρητής, χωρίς να λογαριάζω το νόημα που ‘χε το καθετί απ’ όσα περνούσανε μπρος απ’ τα μάτια μου.

– Κι η φτώχια είναι γι’ αυτόν μια ευτυχία, επειδή του χρησιμεύει σαν πρόφαση, σα δικαιολογία. Μπορεί τώρα να λέει σ’ όλο τον κόσμο πως η φτώχια και μόνο του στέκεται εμπόδιο και πως, αν ήταν πλούσιος, θα είχε όλο τον καιρό και θα ‘ταν απαλλαγμένος από κάθε άλλη φροντίδα, για να δείξει στον καθένα πόσο μεγάλος καλλιτέχνης είναι.

– Εκείνο που της το επέτρεπε χτες της τ’ απαγόρευε σήμερα, χωρίς κανένα φανερό λόγο, χωρίς καμία εξήγηση ή δικαιολογία. Κι έτσι, το παιδί αυτό, ένοιωθε να προσβάλλεται, να ποδοπατείται, να συντρίβεται μέσα του το αίσθημα της δικαιοσύνης.

– Έπρεπε να το ζήσω αυτό το μέλλον αφού πρώτα θα το γνώριζα μέσα στα βιβλία και θα το ερευνούσα μέσα στα ονειροπολήματά μου, στα φτερουγίσματα της ελπίδας μου, στις γλυκές συγκινήσεις της νεανικής μου ψυχής!

– Την αγάπη αυτή τήνε φοβόμουν. Δεν θα τολμούσα ποτέ μου να σ’ αγαπήσω. Στην αγάπη υπάρχει ένα αίσθημα αμοιβαιότητας, ισότητας κι εγώ δεν ήμουν άξιος γι αυτά. Κι έτσι έκρυβα κείνο που αισθανόμουν.

via SearchingTheMeaningOfLife