anna karenina1

 

Αποτελούν αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας (ναι, λογοτεχνία, σόρι Αγία Γραφή), με δύσκολη πλοκή και πολύπλοκους χαρακτήρες. Κλασικά έργα, γραμμένα από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς όλων των εποχών, γι’ αυτό και πολλά από αυτά είναι δύσκολο να διαβαστούν ολόκληρα, τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μερικά από αυτά μάλιστα ίσως να μην καταφέρετε να τα τελειώσετε ποτέ.

 

Αυτά είναι τα 20 πιο «δύσκολα» βιβλία που γράφτηκαν ποτέ, όπως τα ψήφισαν οι αναγνώστες του ranker, οι οποίοι δεν μοιάζουν και τρομερά βιβλιόφιλοι…

 

1. Η Αγία Γραφή

 

Αγία Γραφή ή Βίβλος χαρακτηρίζεται το σύνολο ή «βιβλιοθήκη» κειμένων θρησκευτικού χαρακτήρα. Με τον όρο αυτό βασικά περιγράφεται η Εβραϊκή Βίβλος του Ιουδαϊσμού αλλά και ο συνδυασμός αυτής, δηλαδή της Παλαιάς Διαθήκης, που αναφέρεται στη πρό Χριστού περίοδο με την Καινή Διαθήκη, που αναφέρεται στην παρουσία του Χριστού, τη διδασκαλία του και στις επιστολές και Πράξεις των Αποστόλων, του Χριστιανισμού. Αποτελείται από περίπου 2.000 σελίδες, ανάλογα με το μέγεθος.

 

2. Μόμπι Ντικ

 

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί στη λίστα (και μάλιστα τόσο ψηλά) είναι και το Μόμπι Ντικ ή Η Φάλαινα το μυθιστόρημα του 1851 από τον Αμερικανό συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ. Το βιβλίο είναι η αφήγηση του ναύτη Ισμαήλ της καταναγκαστικής αναζήτησης του Αχαάβ, καπετάνιου του φαλαινοθηρικού πλοίου Πίκοουντ, για εκδίκηση ενάντια στον Μόμπι Ντικ, μια γιγάντια λευκή φάλαινα φυσητήρα η οποία στο προηγούμενο ταξίδι του Πίκοουντ δάγκωσε το πόδι το Αχαάβ στο γόνατο. Το βιβλίο ανήκει στη λεγόμενη Αμερικανική Αναγέννηση και έχει ταξινομηθεί από τον όψιμο ρομαντισμό μέχρι τον πρώιμο συμβολισμό. Όταν δημοσιεύθηκε έλαβε ανάμεικτες κριτικές. Η φήμη του ως σπουδαίο αμερικανικό μυθιστόρημα άρχισε να εξαπλώνεται στις αρχές του 20ού αιώνα, με την εκατονταετηρίδα της γέννησης του Χέρμαν Μέλβιλ.

 

3. Πόλεμος και Ειρήνη

 

Είναι μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα Λέοντα Τολστόι, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1869. Έργο επικής διάστασης, θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που σκιαγραφεί με πολλές λεπτομέρειες τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εξαιτίας της γαλλικής εισβολής στη Ρωσία περιγράφοντας συνάμα και το αντίκτυπο της εποχής του Ναπολέοντα στην τσαρική κοινωνία, όπως φαίνεται μέσα από τα μάτια των πέντε ρωσικών αριστοκρατικών οικογενειών.

 

4. Οδυσσέας

 

Μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα Τζέιμς Τζόις. Αρχικά εκδόθηκε κατά μέρη ως σειρά στο αμερικανικό περιοδικό The Little Review από τον Μάρτιο του 1918 έως τον Δεκέμβριο του 1920, και στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στο σύνολό του από τη Σίλβια Μπιτς στις 2 Φεβρουαρίου του 1922 στο Παρίσι, τα 40ά γενέθλια του Τζόις. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έργα του λογοτεχνικού μοντερνισμού και έχει χαρακτηριστεί ως «επίδειξη και ανακεφαλαίωση ολόκληρου του κινήματος».

 

5. Οι ιστορίες του Καντέρμπερυ

 

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 100 σημαντικότερα βιβλία όλων των εποχών. Παρ’ ότι θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της αγγλικής λογοτεχνίας κι ένα από τα έργα που επηρέασαν όσο κανένα τους μετέπειτα συγγραφείς, δεν είχε μεταφραστεί ολόκληρο στα ελληνικά ως το 2014. Είναι το πρώτο μεγάλο λογοτεχνικό έργο που γράφτηκε στα κοινά αγγλικά και όχι στα λατινικά ή στα γαλλικά που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή ως γλώσσα της λογοτεχνίας και της διανόησης, και κατάφερε να αναδείξει τις δυνατότητες της αγγλικής γλώσσας.

 

6. Όσα παίρνει ο Άνεμος

 

Είναι ιστορικό- ρομαντικό μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ, που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1936. Η ιστορία εκτυλίσσεται στην κομητεία Κλέιτον της Τζόρτζια και έχει επίκεντρο τη Σκάρλετ Ο’Χάρα, μία κακομαθημένη κόρη ενός γαιοκτήμονα, αλλά και τις προσωπικές της σχέσεις, ενόσω ταυτόχρονα μαίνεται ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος. Το βιβλίο έως και σήμερα είναι ένα από τα αγαπημένα αναγνώσματα των ΗΠΑ, αφού έως και το 2014, βρισκόταν μονάχα πίσω από τη Βίβλο. Αλλά και κατά την περίοδο που κυκλοφόρησε είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς το 1937 ήταν ήδη best-seller στις ΗΠΑ, ενώ έχει πουλήσει 30 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι σήμερα.

 

7. Ιστορία δύο πόλεων

 

Το Ιστορία δύο πόλεων είναι βρετανικό μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1859. Η πλοκή του εξελίσσεται μεταξύ Λονδίνου και Παρισίου, πριν τα και κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Γαλλικής Επανάστασης. Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματα του συγγραφέα, και ένα από τα πιο επιτυχημένα σε πωλήσεις βιβλία όλων των εποχών, αφού πούλησε, συνολικά, 200 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και είναι στην κορυφή της λίστας των βιβλίων με τα περισσότερα αντίτυπα.

 

8. Ιλιάδα

 

Η Ιλιάδα (Ἰλιάς) είναι ένα από τα ομηρικά έπη, μαζί με την Οδύσσεια και σώζεται ολόκληρη στις μέρες μας. Η σύνθεσή της, που κατά την παράδοση έγινε από τον Όμηρο, τοποθετείται στον 8ο αιώνα π.Χ. και βασίζεται στην παράδοση προφορικής σύνθεσης και απαγγελίας ηρωικών ποιημάτων που είχε αναπτυχθεί τους προηγούμενους αιώνες. Το ποίημα, που περιγράφει κάποια γεγονότα του δέκατου και τελευταίου χρόνου της πολιορκίας της Τροίας (Ιλίου) από τους Έλληνες (Αχαιοί ή Αργείοι ή Δαναοί στο έπος), είναι γραμμένο σε δακτυλικό εξάμετρο σε έντεχνη ποιητική γλώσσα και αποτελείται από 15.693 στίχους.

 

9. Άννα Καρένινα

 

Είναι μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα Λέοντα Τολστόι. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες στο περιοδικό «Ρούσκιι Βέστνικ» μεταξύ 1873 και 1877, ενώ εκδόθηκε για πρώτη φορά ως βιβλίο το 1878. Μαζί με το «Πόλεμος και Ειρήνη» θεωρείται ένα από τα κορυφαία έργα του συγγραφέα, αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Τολστόι περιγράφει το πώς το πάθος ενός ανθρώπου μπορεί να τον οδηγήσει στο προσωπικό δράμα και την καταστροφή, ενώ αναλύει ψυχολογικά τους ανθρώπινους χαρακτήρες.

 

10. Ανεμοδαρμένα Ύψη

 

Μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ που εκδόθηκε το 1847. Είναι το μοναδικό της μυθιστόρημα και γράφτηκε μεταξύ του Δεκεμβρίου 1845 και του Ιουλίου 1846. Παρέμεινε αδημοσίευτο μέχρι τον Ιούλιο του 1847 και δεν τυπώθηκε παρά το Δεκέμβριο του 1847 μετά την επιτυχία της αδερφής της, Σαρλότ Μπροντέ, με το μυθιστόρημα Τζέιν Έιρ. Τελικά εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Έλλις Μπελ, ενώ μετά το θάνατο της συγγραφέως ακολούθησε και δεύτερη έκδοση, την οποία επιμελήθηκε η Σαρλότ. Αν και σήμερα θεωρείται ένα από τα κλασικά έργα της αγγλικής λογοτεχνίας, τα Ανεμοδαρμένα Ύψη αντιμετώπισαν αρχικά ποικίλες κριτικές, κυρίως λόγω της πλήρους αφηγηματικής απεικόνισης της ψυχικής και σωματικής βίας

 

11. Τα σταφύλια της οργής

 

Τα Σταφύλια της οργής, είναι το πιο πολυσυζητημένο αμερικάνικο βιβλίο του 20ού αιώνα. Από το 1939 που πρωτοεκδόθηκε, έχει κυκλοφορήσει σε εκατοντάδες εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί και ξαναμεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα-σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής. Ο Στέινμπεκ περιγράφει με μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο το Μεγάλο Κράχ, την αρχετυπική οικονομική κρίση που εντυπώθηκε με τρόμο στο συλλογικό φαντασιακό. Τα Σταφύλια της οργής είναι η ιστορία μιας από τις χιλιάδες οικογένειες του αμερικανικού Νότου που έχασαν τα πάντα στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, όταν καταστράφηκαν οι σοδειές τους από την παρατεταμένη ξηρασία και από τους θυελλώδεις ανέμους.

 

12. Οι Άθλιοι

 

Είναι μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Βίκτωρος Ουγκώ και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του δεκάτου ενάτου αιώνα. Ασχολείται με τις ζωές αρκετών Γάλλων χαρακτήρων, οι οποίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, για μια περίοδο άνω των είκοσι ετών στις αρχές του δεκάτου ενάτου αιώνα. Η περίοδος αυτή περιλαμβάνει τους ναπολεόντειους πολέμους και τις δεκαετίες που ακολούθησαν. Το μυθιστόρημα απαρτίζεται από πέντε μέρη, το καθένα από τα οποία χωρίζεται σε βιβλία, τα οποία με τη σειρά τους χωρίζονται σε κεφάλαια. Κάθε κεφάλαιο είναι σχετικά μικρό, συνήθως απαρτίζεται από μερικές σελίδες. Ωστόσο το βιβλίο στο σύνολο του είναι αρκετά μεγάλο για τα συνήθη δεδομένα, καθώς ξεπερνά τις χίλιες διακόσιες σελίδες στις πλήρεις εκδόσεις του.

 

13. Ο Άτλας Επαναστάτησε

 

Το επικό μυθιστόρημα της Άυν Ραντ που πρωτοεκδόθηκε το 1957, αποτελεί ορόσημο στο χώρο του πνεύματος αλλά κι ένα από τα πιο εμπορικά μυθιστορήματα παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες. Είναι η ιστορία ενός άντρα που είπε ότι θα σταματήσει τη μηχανή του κόσμου και το έκανε. Με πρωταγωνιστές υπεράνθρωπους ήρωες και άθλια υποκείμενα, με φόντο την αιώνια μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, το μυθιστόρημα πραγματεύεται τα μεγαλύτερα ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο. Μια φιλοσοφική επανάσταση δοσμένη σαν συναρπαστικό θρίλερ.

 

14. Το Κόκκινο Σήμα του Θάρρους

 

Το διασημότερο έργο του Στίβεν Κρέιν εκδόθηκε το 1895 και χάρισε στον νεαρό συγγραφέα του διεθνή φήμη. Εκτυλίσσεται στη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου και αφηγείται τη βάναυση αφύπνιση ενός νεαρού στρατιώτη των Βορείων. Ο Χένρι Φλέμινγκ ονειρευόταν την έξαψη και τη δόξα του πολέμου, αλλά όταν βρέθηκε στο πεδίο μάχης έτρεξε για να γλιτώσει από τη φρίκη των συγκρούσεων. Ένας τυχαίος τραυματισμός θα τον εξιλεώσει για τη δειλία του στα μάτια των άλλων και θα τον οδηγήσει στο να αναμετρηθεί με τον φόβο του. Ένα έργο που υμνήθηκε για την ψυχολογική του διεισδυτικότητα και για τον πρωτοποριακό του ρεαλισμό στην αποτύπωση των συνθηκών μάχης, ένα αθάνατο αριστούργημα που εξακολουθεί έως σήμερα να συγκινεί.

 

15. Το Άλικο Γράμμα

 

Η τραγική ιστορία μιας γυναίκας που αναγκάζεται να υπομείνει τον εξευτελισμό και την απάνθρωπη μεταχείριση της πουριτανικής κοινωνίας στην οποία ζει. Ένα από τα κλασικά έργα της αμερικάνικης λογοτεχνίας.

 

16. Τζέιν Έιρ

 

Η Τζέην Έυρ της Σάρλοτ Μπροντέ αποτελεί ανεπανάληπτο επίτευγμα στην ιστορία της λογοτεχνίας. Είναι η “αυτοβιογραφία” μιας ορφανής κοπέλας, που αφηγείται την πορεία της ωρίμανσής της στις τραχιές συνθήκες της πρώιμης βικτωριανής Αγγλίας καθώς και τον αγώνα της να ζήσει μια ζωή πιο πλούσια και πιο πλατιά απ’ αυτήν που της επιφυλάσσει η κοινωνία της. Η Σάρλοτ Μπροντέ παρουσιάζει αυτήν τη γεμάτη πάθος και ένταση ιστορία μ’ έναν τρόπο εξαιρετικά άμεσο και βιωματικό, αναπαριστώντας ολοζώντανον εμπρός μας έναν θαυμαστό κόσμο αισθήσεων και συγκινήσεων, πετυχαίνει να υπερβεί τα όρια του απλού μελοδράματος και πλάθει ένα από τα συναρπαστικότερα, δημοφιλέστερα και αρτιότερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ.

 

17. Δον Κιχώτης

 

Είναι κλασικό έργο λογοτεχνίας του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα. Είναι το πρώτο μυθιστόρημα που εκτυπώθηκε ποτέ και εκδόθηκε σε δυο μέρη, το 1605 και το 1615. Είναι ένα από τα μυθιστορήματα που επηρέασαν σημαντικά την ισπανική λογοτεχνία και ένα από τα πιο εμπνευσμένα έργα της νεότερης δυτικής λογοτεχνίας. Το έργο περιγράφει τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή Αλόνσο Κιχάδα, ενός απλού αγρότη ο οποίος έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, πιστεύει ότι είναι ιππότης και παίρνει το όνομα Δον Κιχώτης.

 

18. Κάτω απ’ το βλέμμα του Βούδα

 

Η Περλ Μπακ με την ευαίσθητη αλλά και ρωμαλέα πένα της, στο βιβλίο αυτό μας δίνει την ιστορία ενός φτωχού Κινέζου αγρότη, του Ουάνγκ Λανγκ, σαν ένα παγκόσμιο μύθο της μοίρας όλων των φτωχών και εργατικών ανθρώπων κάθε χώρας και κάθε εποχής. Είναι μια ιστορία γραμμένη μ’ ασύγκριτη δύναμη και δραματικό ρεαλισμό, ένα καταπληκτικό βιβλίο που κλείνει μέσα στις σελίδες του ατόφιο το πνεύμα της πραγματικής Κίνας και που ζωντανεύει τους ήρωες της μακρινής αυτής γης σε τέτοιο σημείο που να γίνονται αληθινοί γνώριμοι του αναγνώστη σαν να ‘ταν πραγματικοί γείτονές του. Το “Κάτω από το βλέμμα του Βούδα” είναι η ραψωδία ενός ανθρώπου που αγάπησε το χώμα της γης πιότερο από καθετί.

 

19. Οι γέφυρες του Μάντισον

 

Μια απέραντα τρυφερή και συγκινητική ιστορία δύο ώριμων ανθρώπων, με πλαίσιο τις παλιές σκεπαστές γέφυρες της κομητείας του Μάντισον, στην Άιοβα. Ο Ρόμπερτ Κινκάιντ, πενήντα δύο χρονών, φωτογράφος, συνεργάτης του National Geographic, άνθρωπος παράξενος, σχεδόν μυστικιστής, ταξιδευτής στις ασιατικές ερήμους, στους μακρινούς ποταμούς και στις αρχαίες πόλεις, απόλυτα αφοσιωμένος στο επάγγελμά του, δεν νιώθει να βρίσκεται σε αρμονία με την εποχή του. Μια φλογερή και βαθιά εμπειρία, ένα βιβλίο που αγαπήθηκε απ’ τους αναγνώστες σ’ όλο τον κόσμο και μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία και στον κινηματογράφο.

 

20. Ο τελευταίος των Μοϊκανών

 

Ο Τζ. Φ. Κούπερ πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην επαρχία της Νέας Υόρκης, στο Κούπερσταουν, στα αγροκτήματα που διατηρούσε ο πατέρας του. Εκεί άκουσε για πρώτη φορά ιστορίες για τους Ινδιάνους της Αμερικής, που αργότερα αποτέλεσαν το βασικό υλικό για τα περιπετειώδη μυθιστορήματά του. Ο τελευταίος των Μοϊκανών κυκλοφόρησε το 1826 και είναι το πιο γνωστό και δημοφιλές μυθιστόρημα του Τζ. Φ. Κούπερ.

 

Διαβάστε ακόμη: 

 2020 10 06T170846Z 1 LYNXMPEG951S1 RTROPTP 2 HEALTH CORONAVIRUS UN

 

Πηγή: mikropragmata.lifo.gr/