Με σύνθημα "Space Is The Place" για μία μόνο βραδιά ο Sun Ra και η Arkestra στην Αθήνα

Με σύνθημα "Space Is The Place" για μία μόνο βραδιά ο Sun Ra και η Arkestra στην Αθήνα

Με σύνθημα "Space Is The Place" και σήμα κατατεθέν τους διαστημικούς της χιτώνες, η ορχήστρα του θρυλικού Sun Ra γιορτάζει στη σκηνή 60 χρόνια απόλυτης μουσικής ελευθερίας με ήχους από το χτες, το σήμερα και το αύριο της τζαζ στη Στέγη.

9 Νοεμβρίου 2017 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | 20:30

Εισαγωγή από τον Erik Steinskog: 20:30 | Συναυλία: 21:15

Για μία μόνο βραδιά η Sun Ra Arkestra στην Αθήνα, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης στις 9 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του 6ήμερου φεστιβάλ Enter Afrofuturism. Στο πλευρό του Sun Ra, από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 έως τον θάνατό του, η Arkestra υπήρξε μια μουσική κολεκτίβα ανεξάντλητης έμπνευσης και παραγωγικότητας. Οι δεκάδες παραλλαγές του ονόματός της και οι εκατοντάδες ηχογραφήσεις που πραγματοποίησε, όσο ο ηγέτης της ήταν εν ζωή, φανερώνουν τη ρευστή και αεικίνητη φύση της Sun Ra Arkestra, η οποία εξερεύνησε όλα τα μήκη και τα πλάτη της τζαζ μέσα από την πολυρρυθμία και τον αυτοσχεδιασμό. Η Arkestra ήταν η πρώτη ορχήστρα της τζαζ που χρησιμοποίησε τα ηλεκτρονικά πλήκτρα, το ηλεκτρικό μπάσο καθώς και δύο κοντραμπάσα.

Ο Σαν Ρα και η Arkestra έχουν επηρεάσει αμέτρητους μεταγενέστερους μουσικούς. Ανάμεσά τους οι George Clinton, Phish, MC5, Yo La Tengo, DJ Spooky, Sonic Youth, Ken Vandermark, Mats Gustaffson, Jaga Jazzist, Scott Robinson, Medeski Martin & Wood, Jeff Mills, Hieroglyphic Being κ.ά.

SRArkestra Barbican 12 by Fabio Lugero p 2

Μαζί με την Arkestra, ο Σαν Ρα συνέβαλε στην πολιτιστική και πολιτική αφύπνιση των Αφροαμερικανών κατά τη δεκαετία του ’60, τονίζοντας την αφρικανική καταγωγή της τζαζ, εμπνέοντας υπερηφάνεια για την ιστορία των μαύρων και κηρύσσοντας τις πνευματικές και μυστικιστικές διαστάσεις της μουσικής του. Όλα αυτά, έχοντας αποκηρύξει την πραγματική του ταυτότητα και υιοθετώντας μια μυθική, ειρηνοποιό περσόνα με καταγωγή από τον Κρόνο, η οποία και τον κατέταξε ανάμεσα στους πρωτοπόρους του αφροφουτουρισμού.

Συνεχίζοντας και μετά τον θάνατο του Σαν Ρα, το 1993, η Arkestra παραμένει πιστή στην εντολή του ιδρυτή της να αναζητά νέες διαστάσεις και ήχους δίχως να επαναλαμβάνει όσα έχει παίξει στο παρελθόν. Με το παλαιότερο μέλος της ορχήστρας, τον σαξοφωνίστα Marshall Allen, σε ρόλο διευθυντή, η Sun Ra Arkestra επανεφευρίσκει διαρκώς τον εαυτό της μέσα από νέες εκτελέσεις των τραγουδιών του Σαν Ρα και πρωτότυπο υλικό γραμμένο από τον Άλλεν.

SRArkestra Barbican 2 by Fabio Lugero p 2

Παγκόσμια περιοδεία για την 60ή επέτειο (Ευρώπη 2017)

Συντελεστές

Marshall Allen: μουσική διεύθυνση, άλτο σαξόφωνο, φλάουτο

Cecil Brooks: τρομπέτα

Tara Middleton: φωνητικά, βιόλα

Francis Middleton: κιθάρα

Νoel Scott: φωνητικά, σαξόφωνα

Danny Ray Thompson: βαρύτονο σαξόφωνο

Dave Davis: τρομπόνι

Elson Nascimento: κρουστά, surdo

Stephen Killion: μπάσο

Farid Barron: πιάνο

Clifford Barbaro: ντραμς

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

9 Νοεμβρίου 2017

Κεντρική Σκηνή

Εισαγωγή από τον Erik Steinskog: 20:30 | Συναυλία: 21:15

Εισιτήρια:

Κανονικό: 7, 10, 12, 18, 25 €

Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 8, 10, 14, 20 €

Παρέα 10+ άτομα: 7, 9, 13, 18 €

Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €

Ανεργίας, ΑμεΑ: 5 € | Συνοδός ΑμεΑ: 10 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr

Για περισσότερα >> https://www.sgt.gr/gre/SPG1956