Από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία της τζαζ: Ornette Coleman

Από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία της τζαζ: Ornette Coleman

Από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία της τζαζ, ο Ornete Coleman, έφυγε από τη ζωή 11 Ιουνίου του 2015. Είχε γεννηθεί 19 Μαρτίου 1930. Η επιρροή του στην σύγχρονη τζαζ από τα τέλη της δεκαετίας του '50 που κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ ήταν καταλυτική.

 Ήταν περισσότερο γνωστός ως ο κύριος ιδρυτής του είδους free jazz , όρος που προέρχεται από το άλμπουμ του 1960 Free Jazz: A Collective Improvisation . Τα πρωτοποριακά έργα του συχνά εγκατέλειπαν τη σύνθεση που βασιζόταν στην αρμονία , την τονικότητα , τις αλλαγές συγχορδίας και τον σταθερό ρυθμό που βρίσκονταν σε παλαιότερα ιδιώματα της τζαζ. 

Αντίθετα, ο Κόουλμαν έδωσε έμφαση σε μια πειραματική προσέγγιση στον αυτοσχεδιασμό , με τις ρίζες του στο παίξιμο συνόλων και στη φράσεις μπλουζ  Η AllMusic τον χαρακτήρισε «μία από τις πιο αγαπημένες και πολωτικές φιγούρες στην ιστορία της τζαζ», σημειώνοντας ότι ενώ «σήμερα φημιζόταν ως ατρόμητος καινοτόμος και ιδιοφυΐα, αρχικά θεωρήθηκε από τους συνομηλίκους και τους κριτικούς ως επαναστάτης, ενοχλητικός, ακόμη και απάτη.

 

 

Αυτό που πάντα ήθελα ήταν να κάνω μουσική που θα άρεσε στον κόσμο είχε δηλώσει πριν από 25 χρόνια και τα κατάφερε.

Video Url