Clocks - Coldplay

Clocks - Coldplay

Εμπνευσμένο από τον Friedrich Schiler και το William Tell

Το " Clocks " γράφτηκε και συντέθηκε ως συνεργασία μεταξύ όλων των μελών του συγκροτήματος για το δεύτερο άλμπουμ τους, A Rush of Blood to the Head . Το τραγούδι είναι χτισμένο γύρω από ένα riff πιάνου και διαθέτει κρυπτικούς στίχους που αφορούν θέματα αντίθεσης και επείγουσας ανάγκης. Υπάρχουν αρκετά remix του και το riff του έχει γίνει ευρέως sample.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες ως το δεύτερο σινγκλ του άλμπουμ στις 11 Νοεμβρίου 2002, φτάνοντας στο νούμερο 29 στο Billboard Hot 100 και στο νούμερο ένατο στο Billboard Modern Rock Tracks . Στη συνέχεια κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 17 Μαρτίου 2003 ως το τρίτο σινγκλ από το A Rush of Blood to the Head , φτάνοντας στο νούμερο ένατο στο UK Singles Chart . Οι μουσικοί κριτικοί επαίνεσαν τη μελωδία του πιάνου του τραγουδιού και κέρδισε το δίσκο της χρονιάς στα βραβεία Grammy το 2004 .

Το "Clocks" θεωρείται ένα από τα καλύτερα τραγούδια με την υπογραφή των Coldplay και συχνά κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα τραγούδια της δεκαετίας του 2000 και όλων των εποχών. Το 2010, τοποθετήθηκε στην 490η θέση στη λίστα των Rolling Stone με τα " 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών ". Το 2011, το NME το κατέταξε ανάμεσα στα "150 καλύτερα κομμάτια των τελευταίων 15 ετών".