Σε κάνει ν' αναρωτιέσαι που πήγαν πολλοί από τους παθιασμένους ραδιοφωνικούς μουσικούς παραγωγούς. Playlist killed the radio dj...

Σε κάνει ν' αναρωτιέσαι που πήγαν πολλοί από τους παθιασμένους ραδιοφωνικούς μουσικούς παραγωγούς. Playlist killed the radio dj...

Kenny Young (14 Απριλίου 1941 – 14 Απριλίου 2020)

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Ο Γιάννης στην εκπομπή της 12/6/2020, https://webradio.ert.gr/proto-programma/12ion2020-apo-tis-4-stis-5/, έκανε αναφορά στην αποχώρηση του αμερικανού συνθέτη σε ηλικία 79 ετών, ανήμερα των γενεθλίων του. Σημείο κατατεθέν του η συμμετοχή στη σύνθεση του τραγουδιού του 1964 Under The Boardwalk των Drifters, της εποχής του Johnny Moore. Για την ιστορία τα κύρια φωνητικά ήταν να τα κάνει ο αντικαταστάτης του Ben E. King από το 1960, ο Rudy Lewis ο οποίος μια μέρα πριν την ηχογράφηση μπήκε και αυτός ως μέλος των καταραμένων του κλαμπ του 27. Ο Moore είχε λίγο καιρό που είχε επιστρέψει ξανά στο γκρουπ και ήταν η επόμενη επιλογή.

Είναι ενδιαφέρον που δύο λευκοί, ο άλλος είναι ο Arthur Resnick, βλέπε Good Lovin’, έγραψαν ένα κλασσικό τραγούδι του RnB και όντως ένα από τα ξεχωριστά της μετά του 1955 μουσικής. Ο Young γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και από τις αρχές της δεκαετίας του’70 τον κέρδισε η Αγγλία.

Εκτός από το ενταγμένο στο Ηall of Fame των τραγουδιών της ροκ μουσικής, Under The Boardwalk, έγραψε αρκετά ακόμα τραγούδια στα επόμενα είκοσι περίπου χρόνια. Από το τέλος της δεκαετίας του ‘80, πάντρεψε μουσική και οικολογικές δράσεις .

Ορίστε ένας μικρός φόρος τιμής με μια επιλογή από τα «παιδιά» του.

The Drifters - I've Got Sand In My Shoes (Single – 1964, LP: I'll Take You Where The Music's Playing - 1965)

Ηχητικό αδελφάκι του Under The Boardwalk

https://www.youtube.com/watch?v=xZEz-QlBF2g

Herman's Hermits - Just A Little Bit Better (LP: Herman's Hermits - 1965)

Η δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία του γκρουπ στο αμερικανικό κατάλογο επιτυχιών

Ronnie Dove - One Kiss For Old Times' Sake (LP: One Kiss For Old Times' Sake - 1965)

The Status Quo - Gentleman Joe's Sidewalk Café (LP: Picturesque Matchstickable Messages From The Status Quo - 1968)

Πίσω στο μακρινό 68 ήταν ο πρώτος δίσκος των βρετανών.

The American Breed - Cool It (We're Not Alone) (LP: Pumpkin, Powder, Scarlet & Green - 1968)

Clodagh Rodgers - Come Back and Shake Me (Single - 1969)

Στη σύνθεση και στην παραγωγή ο Young ενώ η βόρειο ιρλανδέζα ερμηνεύει την μεγαλύτερη επιτυχία της, τοπ 3, στην Αγγλία.

The Family Dogg – Arizona (Single - 1969)

Το βραχύβιο βρετανικό συγκρότημα στο ντεμπούτο δίσκο τους είχε session μουσικούς αυτούς που αργότερα θα ηχογραφούσαν ως Led Zeppelin, Jimmy Page, John Paul Jones σε τρία τραγούδια, John Bonham. Μη το ξεχάσω στο ομότιτλο του άλμπουμ, A Way Of Life, περί αυτού ο λόγος, χωρίς να δοθεί credit πιάνο παρείχε τις υπηρεσίες του ένας 22χρονος μουσικός ονόματι Reginald Dwight πιο γνωστός αργότερα ως Elton John… Εδώ η σύνθεση του Young που ήρθε μετέπειτα και κυκλοφόρησε σε μικρό δισκάκι, το έκανε επιτυχία με τα γερά θεμέλια του Wrecking Crew ο Mark Lindsay, Paul Revere & the Raiders αλλά αυτή είναι η αυθεντική εκτέλεση που προηγείται ένα μήνα.

Mark Lindsay - Silver Bird (LP: Silver Bird - 1970)

Kenny Young – Light To Light (LP: Last Stage For Silver World - 1973)

Από τον δεύτερο προσωπικό του πόνημα. Φαντάζομαι για την τιμή των όπλων ερμήνευσε και τη γνωστή του σύνθεση, σε μια ενδιαφέρουσα ποπ/ροκ/ διασκευή και σε ένα ονειρικό ορχηστρικό ιντερλούδιο. Ένα αξιόλογο άλμπουμ που βρίθει από προικισμένους μουσικούς, Andy Kim, Albert Hammond, Joe Sample και άλλους.

Fox - S-S-S- Single Bed (Single – 1976, LP: Blue Hotel - 1977)

Μια ακόμη τοπ 5 επιτυχία στην Βρετανία για τον συνθέτη και παραγωγό, Πρόκειται για συγκρότημα με αρχηγό και κινητήριο δύναμη τον Young που συμμετείχε στα φωνητικά και έπαιζε και κιθάρα. Το έχουν πει και οι Bananarama ως ντουέτο το 2009 στο άλμπουμ τους Viva.

Chaz Jankel - Ai No Corrida (LP: Chas Jankel - 1980)

Η αυθεντική εκτέλεση έρχεται από τον κιμπορτίστα των Blockheads του Ian Durry, https://www.apotis4stis5.com/ellhnika/79-themata/30239-latremenos-kyrios-ian-dury. Θα παρατηρήσει ίσως κάποιος ότι πολλά από τα στοιχεία που αγαπήθηκαν στη διασκευή που κυκλοφόρησε πέντε μήνες αργότερα, τον Μάρτη της επόμενης χρονιάς στον μάγκα του Q, υπάρχουν ήδη εδώ, εκτός βέβαια από την κρυστάλλινη φρέσκια παραγωγή του μάγου. Για όσους δεν κατέχουν την ιαπωνική γλώσσα ο τίτλος σημαίνει «Κορίντα της αγάπης» και ήταν μέρος της μουσικής επένδυσης της γαλλο ιαπωνικής συμπαραγωγής ταινίας με τον ίδιο τίτλο, Ai no Korīda.