Βουτώντας στα κρυστάλλινα νερά της μουσικής...

Βουτώντας στα κρυστάλλινα νερά της μουσικής...

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Baba Ali – Nothing

Εθιστικό ρεφραίν, overdubs στα φωνητικά στο δρόμο που έδειξε ο πρίγκιπας, η φανκ στριφογυρίζει το ροκ και την ηλεκτρόνικα. Τι περισσότερο χρειάζεται κάποιος για να «κολλήσει»; Ακριβώς όπως είχε πάθει ο υποψιασμένος ακροατής με το EP Nomad το 2017, με το μίγμα της downbeat με το μπλουζ και τους αφρικάνικους ήχους . Ο Νεοϋορκέζος είναι ένας καλλιτέχνης με όραμα και με την πρώτη ευκαιρία αξίζει την προσοχή σας.

Catastrophe - Maintenant ou jamais

Τώρα ή ποτέ τραγουδάει το επταμελές γαλλικό γκρουπ από τα βόρεια της Μασσαλίας στη νέα του δουλειά με άκρως καλοκαιρινή διάθεση.

Shay Lia - Good Together (EP: Dangerous – 5/2019)

Η έδρα της νεαράς το Μόντρεαλ, είναι γεννημένη όμως στη Γαλλία ενώ πέρασε και κάτι φεγγάρια από το Τζιμπουτί. Μοντέρνοι σόουλ ήχοι, μια απαλή ερμηνεία που σε μεταφέρει στις αρχές των ‘80ς και μια ολιγαρκής παραγωγή φτιάχνουν χωρίς φωνές ένα τελικό μίγμα έτοιμο για πολλά πατήματα του replay.

Gloria Gaynor - Singin' Over Me Feat. Jason Crabb (LP: Testimony – 7/6/2019)

Φέτος που κλείνουν 40 χρόνια από τη μεγαλύτερη επιτυχία της και σήμα κατατεθέν της, το I Will Survive, στα 71 της κατεβαίνει στο Νασβίλ για τον δεύτερο γκόσπελ δίσκο της, έξι χρόνια μετά το We Will Survive.

Folk Heroes feat. Mandrill & Dany Pequeño – Ella (12/4/2019)

Σταθμός η Καταλονία και το χιπ χοπ με λάτιν επιρροές. Πλησιάστε χωρίς φόβο και πάθος και θα το κατά ευχαριστηθείτε.

Manu Chao & Calypso Rose – Clandestino

Πριν τρία χρόνια σε μια παρουσίαση γαλλικών τραγουδιών σας είχα προτείνει το Calypso Queen στο οποίο υπήρχε και το πρώτο δείγμα συνεργασίας των δύο καλλιτεχνών https://apotis4stis5.com/lists-f/20654-10-epiloges-sti-gallia-tou-simera . 2019 και σε ένα τραγούδι που παραμένει επίκαιρο σχεδόν είκοσι χρόνια από τότε που το πρωτακούσαμε οι δυο φίλοι ενώνουν ξανά τις δημιουργικές δυνάμεις τους.

New Cool Collective - Brothers (EP Dansé Dansé – 21/6/2019)

Η ολλανδική όνομα και πράγμα κολεκτίβα σε νέες περιπέτειες. Το afrobeat έχει ξανά την τιμητική του, στο νέο κεφάλαιο της πορείας τους που πέρσι πέρασε την 25ετία.

Roger Molls - Hip Hop's Not Dead (LP: Melography – 1/2019)

Κυκλοφόρησε στις αρχές τις χρονιά αλλά μια που δεν είχα την ευκαιρία να ακούσω νωρίτερα το 5ο άλμπουμ του γάλλου, είπα να σας προτείνω ένα από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου.

Branko Feat. Pierre Kwenders - Amours d'Été (LP: Nosso – 3/2019)

Ο καναδο – κονγκολέζος με την αγγελική φωνή συμμετέχει στον πολυπολιτισμικό δεύτερο δίσκο του πορτογαλέζου παραγωγού και Dj, Branko, με τίτλο Ours. Ηχογραφημένος ανά τον κόσμο και μαγειρεμένος στη Λισαβόνα, με το συγκεκριμένο τραγούδι ν’ αποτελεί το πιο πρόσφατο σιγκλ του και από τις καλύτερες στιγμές του.

Foy Vance - You Love Are My Only (LP: From Muscle Shoals – 28/6/2019)

O Jerry Wexler είχε πει ότι η Muscle Shoals άλλαξε τη ζωή του περισσότερο από τον οποιοδήποτε ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος. Τι μαγικό έχει αυτή η μικρή πόλη των 13 χιλιάδων κατοίκων στη μέση του πουθενά στα βόρια της πολιτείας της Αλαμπάμα; Θα αφήσω να το ανακαλύψετε οι νεότεροι μόνοι σας, όσο για τους παλιότερους που διάβαζαν περισσότερο τις πληροφορίες των εξωφύλλων και των εσώφυλλων των δίσκων παρά τα βιβλία του σχολείου, μάλλον ξέρουν για τι μιλάω. Τη μαγεία του μέρους τη δανείστηκε ένας Ιρλανδός αυτή τη φορά για τον πρώτο από τους δύο δίσκους που σκοπεύει να κυκλοφορήσει εντός του 2019. Θα επανέλθω αναλυτικότερα, προς το παρών όμως το πρώτο του σινγκλ. Η southern soul του είναι σαν το σπιτικό φαγητό της μαμάς, το δικό μου «Ρατατούι»…

Gili Yalo - This Is Where I'm Home (EP: Made in Amharica – 24/5/2019)

Η πολύπαθη Αιθιοπία είναι η χώρα καταγωγής του 39χρονου καλλιτέχνη την οποία άφησε η οικογένειά του όταν ήταν πέντε χρονών, λόγο του λοιμού του 1984, για να εγκατασταθεί στο Ισραήλ. Από εκεί έρχεται το νέο του τραγούδι μια μίξη ροκ ήχων μπολιασμένο με την αύρα της γενέτειράς του. Ο τίτλος ενδεικτικός των ριζών του αφού ερμηνεύει τόσο στα αγγλικά όσο και στην μητρική του γλώσσα τα αμχαρικά. Ηχογραφημένο στην Αμερική.

Tuxedo - The Tuxedo Way

Το αμερικανικό ντουέτο των Mayer Hawthorne (αναρωτιέμαι πόσοι θυμούνται το How Do You Do του 2011) και του παραγωγού Jake One (Snoop Dogg, Chance the Rapper (στο Acid Rap), 50 Cent, 21 Savage, Drake, Future, The Weeknd (ανάμεσα σε άλλους στο Starboy), De La Soul (The Grind Date)) μας έρχονται από το LA. Πέρα από τις ατομικές τους πορείες, ο Mayer έχει συνολικά τέσσερις προσωπικούς δίσκους, έχουν δύο άλμπουμ στο ενεργητικό τους, ανακοίνωσαν το τρίτο τους, ξεκινούν σε λίγο περιοδεία στις ΗΠΑ και γιορτάζουν τη ζωή με ένα ιδανικό καλοκαιρινό κομμάτι.

Και όλα μαζί