Pink Panther Theme: Μια λίστα για τον ροζ γάτο...

Pink Panther Theme: Μια λίστα για τον ροζ γάτο...

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Μπορεί ένα τόσο γνωστό και πολυαγαπημένο θέμα όπως αυτό του Henry Mancini να διασκευαστεί; Ακόμα παραπέρα ποιοι θα αποφύγουν μια απλά διεξοδική επανεκτέλεση και θα βάλουν και μια προσωπική πινελιά; Το εγχείρημα δύσκολο, πολλοί έφαγαν τα μούτρα τους προκαλώντας στην καλύτερη περίπτωση χασμουρητά. Ποιοι είναι τόσο θαρραλέοι ώστε να τολμήσουν να βαδίσουν στην κόψη του ξυραφιού; Με αφορμή το post για την επέτειο των γενεθλίων του μεγάλου και ιδιαίτερα πετυχημένου συνθέτη, https://www.apotis4stis5.com/lists-f/3337-henry-mancini ορίστε δέκα προτάσεις που νομίζω ότι κατάφεραν να δείξουν κάτι ενδιαφέρον στη διασκευή της σύνθεσης που μετρά πάνω από μισό αιώνα ζωής.

Jacob Coller (LP: Cinematic Jazz Café – 5/92018)

Al Stewart (LP: Time Passages Live – 1978)

Laurence Juber (LP: Henry Mancini: Pink Guitar - 2004)

Leo (LP: Leo Metal Vol. 17 - 2018)

Denis Solee (LP: Blues In The Night – 2010)

Bobby McFerrin (LP: Son of the Pink Panther - 1993)

Ludovic Navarre AKA St. Germain (Single – 2004)

The Ventures (LP: The Fabulous Ventures – 1964)

Melbourne Ska Orchestra (LP: TV & Movies Themes - 2018)

La Candela Salsa Orchestra (Single: Pink Panther Theme - 2018)

Quincy Jones (LP: Explores The Music Of Henry Mancini - 1964)

μαζεμένα σε μια ροζ κασέτα…

και ένα μίνι trivia για κερασάκι στην τούρτα

Ο αγαπημένος από μικρούς και μεγάλους cool γάτος πρωτοεμφανίστηκε στους τίτλους αρχής και τέλους της ομότιτλης ταινίας του 1963. Η φιγούρα κάνει την εμφάνισή της σε εννιά από τις έντεκα ταινίες της σειράς.

Ο Mancini ήταν 72 φορές υποψήφιος για βραβείο γκράμμι και είκοσι φορές πήρε το δημοφιλές γραμμόφωνο. Οι τρεις από αυτές ήταν στην έβδομη απονομή των βραβείων το 1964 για το θέμα του Ροζ Πάνθηρα.

Ο αμερικάνος σαξοφωνίστας Plas Johnson είναι ο υπεύθυνος για το πασίγνωστο σόλο κομματιού, που η αυθεντική ηχογράφηση ολοκληρώθηκε σε δύο μόλις προσπάθειες. Τις υπηρεσίες του τις χρειάστηκαν κατά καιρούς μεταξύ άλλων οι Nat King Cole, Frank Sinatra, Steely Dan, Ella Fitzgerald, Marvin Gaye.

Το ροζ διαμάντι πάνω στο οποίο βασίστηκε η πρώτη ταινία είναι φανταστικό. Ροζ διαμάντια υπάρχουν με κύρια χώρα προέλευσης την Αυστραλία. Το μεγαλύτερο στον κόσμο είναι «η θάλασσα του φωτός», 182 καρατίων και βρίσκεται στην Τεχεράνη. Έχει όμως χρώμα ελαφρά ροζ. Το μεγαλύτερο έντονα ροζ διαμάντι είναι το Ροζ αστέρι, 59,6 καράτια, μόνο…

Η αυθεντική τηλεοπτική σειρά κράτησε δέκα σεζόν 1969 – 1979 και το θέμα της σειράς … δεν ήταν το Pink Panther Theme αλλά το γραμμένο από τον Doug Goodwin τραγούδι, From Head To Toes.