Robbie Robertson: ένας εκπληκτικός αφηγητής ιστοριών και εξίσου καλός κιθαρίστας....

Robbie Robertson: ένας εκπληκτικός αφηγητής ιστοριών και εξίσου καλός κιθαρίστας....

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Διαβάζοντας κάποια παλιότερα άρθρα του site έπεσα πάνω στο όνομα του αγαπημένου Robbie. Σκέφτηκα λοιπόν ότι ήταν μια καλή αφορμή να θυμηθώ αναλυτικότερα κάποιες καταπληκτικές του προσωπικές στιγμές που ίσως από το «βάρος» του γκρουπ που τον έκανε γνωστό δε φωτίζονται τόσο ή τέλος πάντων όχι τόσο συχνά. Δεν έχει μια από τις καλύτερες φωνές που κυκλοφορούν στην πιάτσα αλλά σίγουρα είναι από τις πιο ευδιάκριτες που σε συνδυασμό με τον ήχο που βγαίνει από τα ηχεία κάνει το πακέτο άκρως ελκυστικό… δεκαετίες τώρα. Μη ξεχνάμε επιπλέον ότι μιλάμε και για έναν εκπληκτικό αφηγητή ιστοριών και εξίσου καλό κιθαρίστα.

LP: Robbie Robertson – 1987

Η παραγωγή σε συνεργασία με τον Daniel Lanois έντεκα χρόνια μετά τη διάλυση των The Band. Στο δίσκο παρόλα αυτά συμμετέχουν δύο μέλη τους οι Rick Danko και Garth Hudson. Αγαπημένη λεπτομέρεια η συμμετοχή της Maria McKee στο American Roulette και το απομεινάρι από τη μουσική του The Color of Money, με τα πνευστά του Gil Evans, στον επίλογο του άλμπουμ. Βάση του περιοδικού Rolling Stone, ένα από τα καλύτερα της δεκαετίας του.

Sweet Fire Of Love (με τους U2)

Από τις ηχηρές συνεργασίες του άλμπουμ που έφερε ο παραγωγός, με σύσσωμη τη συμμορία των ιρλανδών, η άλλη είναι με τον Peter Gabriel, στο Fallen Angel.

Somewhere Down the Crazy River

Sonny Got Caught In The Moonlight

Προτείνω να προσέξετε τον περκασιονίστα, ντράμερ, γάλλο Manu Katché που έχει γράψει μια σημαντική ιστορία με τις συμμετοχές του ως session μουσικός αλλά και με εννέα προσωπικές δουλειές με πιο πρόσφατη το εκπληκτικό

The Scope του 2019.

LP: Storyville – 1991

Στην παραγωγή συμμετέχει και ο Stephen Hague. Συνεργάστηκε επίσης με τον Gary Gersh τον άνθρωπο που βοήθησε να γίνουν σούπερ σταρ οι Nirvana και παγκόσμια γνωστοί οι Sonic Youth.
Go Back To Your Woods (συμμετοχή στη σύνθεση, στα δεύτερα φωνητικά και στα πλήκτρα ο Bruce Hornsby, ενώ συμμετέχουν επίσης και μέλη των Neville Brothers)

Soap Box Preacher

Day Of Reckoning (Burnin' For You)

LP: Music for The Native Americans – 1994

Ο ίδιος έχει αίμα από τη φυλή Mohawk μέλος των έξη εθνών των Iroquois. Από αυτήν την κληρονομιά είναι επηρεασμένη η τρίτη του προσωπική δουλειά. Το ντοκιμαντέρ στο οποίο αποτελεί τη μουσική επένδυση δεν το έχω δει αλλά ο δίσκος ταξιδεύει με έναν επίλογο όπου η όπερα υπό των ήχο των τζιτζικιών σε πάει στα ουράνια…

Mahk Jchi (Heartbeat Drum Song) μαζί με το φωνητικό τρίο Ulali, που έχουν γράψει και το τραγούδι

Skinwalker

Από τον μύθο της φυλής Νάβαχο. Δεν ξέρω αν ο γιος του Καζάν είχε διαβάσει το μύθο τους και επηρεάστηκε για να γράψει το αγαπημένο, σε εμένα τουλάχιστον, Fallen του 1998, με πρωταγωνιστή τον Ντένζελ Ουάσινγκτον, αλλά υπάρχουν ομοιότητες.

Cherokee Morning Song, με την «delta lady» Rita Coolidge, σε ένα παραδοσιακό τραγούδι της εν λόγω φυλής.

LP: Contact From The Underworld Of Redboy – 1998

Σφιχταγκαλιασμός της downbeat ηλεκτρόνικα και της πανταχού παρούσας παράδοσης των γηγενών αμερικάνων.
Unbound

Ακούγεται και σήμερα ολόφρεσκο. Για την ιστορία τα γυναικεία φωνητικά ανήκουν στην Caroline MacKendrick, χωρίς επιπλέον στοιχεία να έχω να σας δώσω.

Take Your Partner By The Hand (Red Alert Mix)

Το ρεμίξ από τον συνεργάτη του Guru και καλλιτεχνικό ήμισυ των Gang Starr, Christopher Edward Martin πιο γνωστός ως DJ Premier. Σε παραγωγή του σκωτσέζου Howie B.

The Code Of Handsome Lake

LP: How to Become Clairvoyant – 2011

Δεκατρία χρόνια δισκογραφικής σιωπής που κάθε άλλο παρά ανενεργά ήταν. Συνέχεια μιας συνεργασίας που οι ρίζες βρίσκονται στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ‘70 με τον Σκορσέζε σε τρεις ταινίες, παραγωγή στο Καζίνο, επιλογή τραγουδιών για το τζουκ μποξ του σκηνοθέτη, στον Πληροφοριοδότης (The Departed) και στο υποδειγματικά συγχρονισμένο με την εικόνα Gangs of New York ενώ τέλος και χρέη Artists and repertoire υπεύθυνου για την Dreamworks.

He Don't Live Here No More

Ένα μοντέρνο αστικό μπλουζ για τον εθισμό σε ουσίες, με περάσματα ηλεκτρονικών ήχων, φάνκι μπάσου και μια υπέροχη ακουστική κιθάρα να ανεβάζει σε δυσθεώρητα, για πολλούς σύγχρονους, ύψη το βάθος της παραγωγής.

The Right Mistake

Madame X feat. Eric Clapton and Trent Reznor

και μια κλεφτή μόνο Movie ματιά στον 75χρονο καναδό…

Wonderful Remark

Συνεργασία με τον Van The Man, υπεύθυνος για την παραγωγή και στην ηλεκτρική κιθάρα (από την ταινία King Of Comedy - 1982)

Between Trains (από την ταινία King Of Comedy - 1982)

The color of money - the main title – 1986 (με τον Gil Evans)

Dinah Washington / Max Richter - This Bitter Earth / On The Nature Of Daylight

Ένας επίλογος με ελληνικό άρωμα αφού έρχεται από την ταινία Shutter Island του 2010 βασισμένη σε σενάριο της ελληνο-αμερικανίδας Laeta Kalogridis. Σκορσέζε για μια ακόμη φορά, και στη μουσική επένδυση ο Robertson ήταν παραγωγός, υπεύθυνος για την επιλογή των τραγουδιών και έκανε τον κατ’ εμέ ορισμό της ευφυούς μίξης, παραδίνοντας μας αυτό τον καθηλωτικό επίλογο.

Διαβάστε επίσης:

https://www.apotis4stis5.com/ellhnika/79-themata/469-robbie-robertson-70