Η μουσική ευχαρίστηση μπορεί να περιμένει στη γωνία με κάτι αναπάντεχο...

Η μουσική ευχαρίστηση μπορεί να περιμένει στη γωνία με κάτι αναπάντεχο...

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Ροκ, ποπ, σόουλ, χιπ χοπ, πανκ, drum and bass, αφρικάνικοι ρυθμοί … μη αφήσετε τίποτα απέξω, η μουσική ευχαρίστηση μπορεί να περιμένει στη γωνία με κάτι αναπάντεχο.

Steve Mason - Walking Away From Love (από το αναμενόμενο LP About The Light)

Η τέταρτη προσωπική δισκογραφική δουλειά μετά τα Boys Outside (2010), Monkey Minds In The Devil’s Time (2013) και Meet The Humans (2016) έρχεται τον Ιανουάριο του 2019. Αυτό είναι το δεύτερο δείγμα μετά το Stars Around My Heart υπό τη γενική επίβλεψη του φαντάσματος του Bo Diddley. Το παρελθόν του σκωτσέζου ίσως δεν το γνωρίζεται αλλά το τραγούδι της προηγούμενης του μπάντας Beta Band, το Dry The Rain κάποιοι θα το θυμηθείτε όταν σας πω ότι ακουγόταν στη λατρεμένη ταινία High Fidelity, όταν ο Cusack σε μια επίδειξη δύναμης από ιδιοκτήτη δισκοπωλείου τραβάει την προσοχή των θαμώνων του προωθώντας τη συλλογή του γκρουπ, The 3 EPs.

Poppy Ajudha - The Man You Want To Be (EP: Patience)

Με καταβολές από Ινδία και καραϊβική, η 22χρονη λονδρέζα παντρεύει σόουλ με τζαζ σε ένα ηλεκτρονικό πλαίσιο ενώ συγχρόνως δανείζεται ήχους και από τη λατινική Αμερική. Όλα μπλέκονται αρμονικά στο νέο της τραγούδι από το 2ο EP που κυκλοφόρησε εντός του 2018, η επιστροφή της μετά το καθηλωτικό Femme και τα ταξιδιάρικα Tepid Soul και She Is The Sum.

Jarami – Bahía (EP: Sketches II)

Το ντουέτο των παραγωγών Rami Dawod και Jacob Olofsson μας έρχεται από τη Στοκχόλμη και αυτό είναι το 2ο EP τους. Συμπεριλαμβάνει και δύο εντελώς καινούργια κομμάτια. Το ένα από αυτά είναι το Bahia.

MorMor - Pass The Hours

Τον είχαμε ακούσει πριν λίγο καιρό στο Heaven's Only Wishful https://www.apotis4stis5.com/news-f/34196-ti-kalytero-gia-ksekinima-tis-apo-ixous-sketo-mayro-veloydo . Αυτό είναι το νέο του τραγούδι. Ένα ακόμη ποπ διαμάντι, από τον Καναδά με αγάπη.

Claire George - Where Do You Go? (Yumi Zouma Remix)

Το EP της καλλιτέχνιδας με τωρινή έδρα το Λος Άντζελες, κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο. Γράφτηκε καθώς μετακόμισε από Σαν Φραντσίσκο στα περίχωρα του Σιάτλ μετά και τη διάλυση της μπάντας της, τους HEARTWATCH. Έμαθε να κάνει μόνη της την παραγωγή των τραγουδιών της και σε συνθήκες απομόνωσης για μια περίοδο σχεδόν δύο χρόνων έγραψε τα τραγούδια του Bodies Of Water. Εδώ ένα από αυτά, σχεδόν εξαϋλώνεται με την περιποίηση των νεοζηλανδών Yumi Zouma που δικές τους δουλειές έχουμε προτείνει στο παρελθόν, https://www.apotis4stis5.com/lists-f/30699-playlist-a-l-apotis4stis5-style , https://www.apotis4stis5.com/ellhnika/79-themata/26346-2017-08-24-06-56-11

Loren Gray – Queen

Μια ακόμη πρόταση από την πόλη των Αγγέλων. Πρόκειται για ένα καρπό των καιρών του διαδικτύου. Ένα διάσημο πρόσωπο λόγω του Youtube και άλλων ψηφιακών πλατφόρμων. Είμαι σίγουρος ότι σε πολλούς θα προκαλέσει και μόνο αυτό ένα ειρωνικό χαμόγελο. Τα 16 χρόνια της και το αλά Μπάρμπι παρουσιαστικό απλά κάνουν τα πράγματα «χειρότερα». Θα συμφωνούσα και εγώ αν το τρίτο σιγκλ της δεν ήταν ένα όμορφο ποπ τραγούδι.

Róisín Murphy - The Rumble

Η ιρλανδέζα frontwoman του ντουέτου των Moloko είναι μια αγαπημένη φωνή. Παρότι το γκρουπ διαλύθηκε το 2003 αφήνοντας κληρονομιά τέσσερις δίσκους και δώδεκα σινγκλ η 45 χρονη πλεόν κυρία συνεχίζει ακάθεκτη να μας χαρίζει χορευτικά φανκ υβρίδια. Έχοντας μεσολαβήσει τέσσερα άλμπουμ, το 2018 ήταν μια πολυάσχολη χρονιά γι’ αυτήν αφού κυκλοφόρησε τα διπλά σιγκλ All My Dreams / Innocence, Plaything / Like, Jacuzzi Rollercoaster / Can’t Hang On. Μαζί με το World’s Crazy, αυτό είναι το νέο της τραγούδι σε συνεργασία με τον Maurice Fulton, ένα όνομα που γράφει για 25 σχεδόν χρόνια πετυχημένη πορεία στο χώρο της χορευτικής μουσικής.
https://www.youtube.com/watch?v=-O5EJJNw9zY

Cosmo's Midnight - Confidence (feat. Woodes) (LP: What Comes Next)

Ένας συνδυασμός από λεπτεπίλεπτα φωνητικά, deep vibes, υποβλητικά μπάσα, και ονειρικά layers, μπλέκονται αρμονικά στο opening track του πρώτου δίσκου του ντουέτου. Οι αυστραλοί δίδυμοι από το Σύδνεϋ φτιάχνουν ένα από τα ομορφότερα τραγούδια του είδους για το 2018. Το απλό αλλά όχι απλοϊκό ηλεκτρονικό παιδί τους αποπνέει έναν αέρα διαχρονικότητας υποβασταζόμενο από τα φωνητικά της 26χρονης κυρίας Woodes aka Elle Graham. Την ομοεθνή των αδελφών Cosmo και Pat, ίσως τη θυμούνται κάποιοι στο προ διετίας The Thaw.

Slowthai / Mura Masa – Doorman

Δύο σχεδόν συνομήλικοι βρετανοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για αυτό το ποτισμένο με την πανκ αισθητική τραγούδι τους. O MC από την περιοχή του Νορθάμπτον, Tyron Frampton aka Slowthai συνεργάζεται με τον ταλαντούχο, 22χρονο και υποψήφιο για γκράμμι παραγωγό Mura Massa, με θέμα μια νυχτερινή έξοδο. Τσιγάρα, πορτιέριδες, εφήμερες σχέσεις, βία και ναρκωτικά βρίσκουν την τέλεια μουσική υπόκρουση με κιθάρες και φουλ παραμορφώσεις στην ημερήσια διάταξη. Τόσο διαφορετικό από το προ λίγων μηνών Rainbow ή το Polaroid στις αρχές της χρονιάς και αυτό είναι από μόνο του εντυπωσιακό.

KT Tunstall – Little Red Thread (LP: Wax)

Από το δεύτερο μέρος της τριλογίας ψυχή, σώμα, μυαλό, με το πρώτο μέρος της, το KIN κυκλοφορίας του 2016. Μια όμορφη ισορροπία ποπ και ροκ ήχων από την Σκοτσέζα που μετράει με το Wax, έξι δίσκους. Η υποψήφια για Mercury και βραβείο γκράμι ξεκίνησε την καριέρα της το 2005 με το τραγούδι Black Horse and the Cherry Tree που ακούγεται ακόμη και σήμερα ολόφρεσκο. Οι συνειρμοί που οδηγούν στην εικόνα της Chrissie Hynde παραπάνω από προφανείς και αν και δεν τη πλησιάζει καταβάλει φιλότιμες ηχητικές προσπάθειες.

Lucy Spraggan feat. Scouting For Girls - Stick The Kettle On

Μια ακόμη βρετανική σύμπραξη, το τρίο των Roy Stride, Greg Churchouse και Pete Ellard και της 27χρονης Lucy, που έγινε γνωστή από το XFactor της χώρας της το 2012. Η παρούσα ηχογράφηση έγινε για να υποστηρίξει τον φορέα C.A.L.M. (Campaign Against Living Miserably) και κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας πρόληψης της αυτοκτονίας.

Thundercat (feat. BADBADNOTGOOD & Flying Lotus) - King of the Hill (LP: Brainfeeder X)

Η άκρως ενδιαφέρουσα συλλογή αποτελεί την επετειακή κυκλοφορία για την εταιρεία του Flying Lotus που κλίνει δέκα χρόνια ζωής. Από τον δεύτερο cd της με τις καινούργιες κυκλοφορίες και ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις, ένα τραγούδι που λες και είναι φτιαγμένο για να ακούγεται σε ταινία.

Anderson .Paak - Cheers feat. Q-Tip (LP: Oxnard)

Τζάζ, σόουλ, χιπ χοπ παντερμένα σε ένα ακόμη υπέροχο τραγούδι από το δίσκο του κυρίου Paak. Αυτή τη φορά καλεσμένος ο «A Tribe Called Quest» Q-Tip.

Ganja Beatz ft. Sjava, ShoMadjozi & Lady Zamar - Night & Day

Η Lady Zamar έρχεται από την νότια Αφρική, έχει στο ενεργητικό της έναν προσωπικό δίσκο, τον χρυσό King Zamar του 2017 που κινήθηκε σε afrohouse και afrobeat ρυθμούς, με τα Sophiatown, EL’ Diego, Collide και Moonlight να είναι πολύ όμορφες, χαρακτηριστικές του ήχου της συνθέσεις. Η ομάδα των παραγωγών Ganja Beatz έρχεται επίσης από τη νότια Αφρική και συγκεκριμένα από το Γιοχάνεσμπουργκ. Αποτελείται από τ’ αδέλφια Aashish και Heemal Gangaram και τον Matthew Bowen. Συντοπίτης επίσης και ο Jabulani Hadebe aka Sjava με δύο δίσκους στο ενεργητικό του, ο ένας δε χρυσός και αυτός στη χώρα του. Το team του Νύχτα & Μέρα συμπληρώνει η 26χρονη ράπερ συγκάτοικος των παραπάνω ονομάτων. Ισχύ εν τη ενώσει λοιπόν σε ένα ιδιαίτερο κομμάτι που σε προκαλεί να το κατηγοριοποιήσεις εις μάτην.

Shy FX - Roll The Dice feat. Stamina MC & Lily Allen

Με μια άκρως παραπλανητική εισαγωγή το drum and bass της καλλιτεχνικής σύμπραξης δε λέει να ξεκολλήσει από το μυαλό μου σε έναν ήχο που δε σταμάτησε να παράγει club διαμάντια εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Σαν άλλος Ιούλιος Καίσαρας, έρχεται κατακτάει το νου και φεύγει για άλλα μυαλά που περιμένουν να υποταγούν.
https://www.youtube.com/watch?v=OhPjmI44y2Y

Sudan Archives - Pay Attention (EP: Sing)

Κλείνω με ένα όνομα που ο δάσκαλος Κώστας είχε αναφερθεί πριν μήνες, https://www.apotis4stis5.com/themata-f/31288-2018-05-14-16-00-46 και δεν έδωσα τη δέουσα σημασία. Κλείνοντας ο χρόνος ξανά άκουσα το ep της και η σοφία της απλότητας του εν λόγου κομματιού με το γαϊτανάκι εγχόρδων και αφρικάνικών κρουστών μου έριξε το σαγόνι. Τι να πω, ένα ακόμα μάθημα…

και όλα μαζεμένα…

Καλές γιορτές σε όλους.