10 ήχοι του σήμερα...

10 ήχοι του σήμερα...

Από τον Θεόδωρο Φαχουρίδη

Vagabon - Fear & Force

Η Lætitia Tamko (Vagabon) με καταγωγή από το Καμερούν διαμένει από την εφηβεία της στις ΗΠΑ, και ο δίσκος Infinite Words, αποτελεί την πρώτη της ολοκληρωμένη δουλειά. Είναι η συνέχεια της πρώτης της προσπάθειας μετά την κασέτα που κυκλοφόρησε το 2014, με τίτλο Persian Garden. To τραγούδι Sharks έχει μετονομαστεί σε The Embers, που είναι και το πρώτο single και το opening track του δίσκου της. Διαθέτει μια ωραία φωνή και αρκετές καλές ιδέες, που ξεδιπλώνονται μέσα στην ούτε μισή ώρα που διαρκεί το άλμπουμ της.

Jesca Hoop – Pegasi

Με το περιβάλλον της κοινότητας των Μορμόνων να αποτελεί τον καμβά των πρώτων της επιρροών, το Λος Άντζελες να είναι το σπίτι της από τα 25 και μετά και την συννεφιασμένη Αγγλία να είναι το σκηνικό της από το 2008, η 41 ετών καλλιτέχνης σίγουρα είναι πλούσια εμπειριών. Στον 5ο δίσκο στην νέα της εταιρεία, η ακουστική φολκ έχει την τιμητική της και είναι μια από τις ενδιαφέρουσες «διαφορετικές» κυκλοφορίες της χρονιάς.

Parcels – Older

Αφού ηχογράφησαν το ντεμπούτο τους EP Clockscared, στην γενέτειρά τους Αυστραλία, έβαλαν πλώρη για την Ευρώπη και συγκεκριμένα για το Βερολίνο που είναι πλέον η έδρα τους. Από το ντεμπούτο EP του κουιντέτου Parcels, με τίτλο Hideout, απολαυστικό φανκ, και ονειρικά φωνητικά μας έρχονται σαν με χρονοκάψουλα από τα seventies…

The Young Punx & Cagedbaby Feat. DTALE – Loving you baby

Η σόουλ συναντάει ηλεκτρονικούς ήχους σε ένα άκρως εθιστικό αποτέλεσμα. Η επιστροφή των The Young Punx σε συνεργασία με τον παραγωγό Thomas Gandey (aka Cagedbaby), με τον DTALE στα φωνητικά. Έχουν περάσει μερικοί μήνες από την κυκλοφορία του αλλά παραμένει μια ηχητική απόλαυση. Ο ηλεκτρονικός ήχος όπως αξίζει να τον ακούς, με το ένα πόδι στο μέλλον και με το άλλο στις ρίζες…ερχόμενος από το βρετανικό ντουέτο των Hal Ritson και Nathan Taylor.

Octave Lissner – Corners

Γάλλος γεννημένος το 1993, με επιρροές από τους μεγάλους της μαύρης μουσικής όπως Otis Reeding και Marvin Gaye. Όπως πολλοί νέοι της γενιάς του εκμεταλλεύεται το διαδικτυακό τρόπο προώθησης και διαφήμισης των δημιουργιών του.

The Flat Five – This is your night

Το πενταμελές γκρουπ από το Σικάγο, κυκλοφορεί την πρώτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο, It’s a World of Love and Hope. Ανάλαφρη ποπ στα μονοπάτια των Carpenters, με δόση τζαζ πινελιών συχνά πυκνά, καμπαρέ και κάντρι. Ο Kelly Hogan στα φωνητικά, Nora O’Connor στην κιθάρα που έχει συνεργαστεί με τους Andrew Bird και Iron & Wine, Scott Ligon στην κιθάρα, κήμπορντ και φωνητικά, Casey Mc Donough μπάσο και φωνητικά, οι δύο τελευταίοι μέλη των παλαίμαχων NRBQ (New Rhythm and Blues Quartet) με 5 δεκαετίες στην πλάτη τους. Τέλος ο Alex Hall, στα ντραμς και το ακορντεόν.

Ira May – Forbidden Fruit

Ο δεύτερος δίσκος της «Eye of The Beholder» κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2016. Η 30χρονη ελβετίδα τραγουδίστρια, τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο της άλμπουμ The Spell, βγάζει έναν αξιοπρεπέστατο ποπ-σόουλ δίσκο. Καθώς είναι μια λευκή με «μαύρη» φωνή, στα χνάρια της Sarah Jane Morris το υβρίδιο της ταιριάζει γάντι. Πνευστά, ήχοι της σόουλ των 60ς, γκόσπελ επιρροές και εθιστικοί ρυθμοί θα σας κρατήσουν σε εγρήγορση για το κάθε επόμενο κομμάτι του δίσκου.

Girma Bèyènè & Akalé Wubé - Enkèn yèlélèbesh

Ήχοι που έρχονται από την Αιθιοπία και από έναν μουσικό που είχε μείνει εκτός δράσης για περίπου 25 ολόκληρα χρόνια. Ο Girma Beyene γεννήθηκε στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα όπου ως αυτοδίδακτος μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης ξεκίνησε την δισκογραφική του καριέρα, στα τέλη της δεκαετίας του 60 για να παραμείνει ενεργός για 10 χρόνια περίπου συνδέοντας το όνομά του με τη χρυσή εποχή της αιθιοπικής μουσικής των δεκαετιών 60 – 70. Κάτοικος από τις αρχές της δεκαετίας του 80 και για περίπου 30 χρόνια, της Ουάσιγκτον, θα επιστρέψει στην πατρίδα του με αφορμή την εμφάνισή του ένα φεστιβάλ αφιέρωμα σε σαξοφωνίστες της χώρας. Η δισκογραφική του επιστροφή ακούει στον τίτλο Éthiopiques 30 - Mistakes on Purpose σε συνεργασία με το επίσης από την Αιθιοπία γκρουπ Akale Wube και μας προσφέρει ένα πανέμορφο ταξίδι με ήχους ροκ, φανκ και τζαζ σε συνδυασμό με αφρικάνικες επιρροές και συνοδευόμενους από ερμηνείες στην μητρική του γλώσσα και την απαλή φωνή του. Το Enkèn yèlélèbesh, μια σύνθεση δικιά του που αρχικά ηχογραφήθηκε το 1969, έχει φρεσκαριστεί και ηλεκτροποιηθεί αρκετά ώστε το αποτέλεσμα είναι να ακούγεται απόλυτα φρέσκο. Μπορείτε να ακούσετε την αυθεντική εκτέλεση στο άλμπουμ συλλογή Ethiopiques Volume 8 από την γαλλική εταιρεία Buda Musique που από το 1997 ξεκίνησε την επανέκδοση τραγουδιών της δεκαετίας του 60 – 70 από την Αιθιοπία.

Tish Hyman - All That I Can Do

Γεννημένη στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης το σωτήριο έτος 1983, «ψημένη» ως παιδί της γειτονιάς, μετακόμισε στο Λος Άντζελες και ασχολήθηκε αρχικά με το γράψιμο τραγουδιών για καλλιτέχνες όπως Alicia Keys και Kanye West μεταξύ άλλων. Τον Ιούλιο του 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο της EP, με τίτλο Dedicated to:.

Blaudzun – Everything Stops

Ο Ολλανδός Johannes Sigmond στην νέα του, 5η δισκογραφική δουλειά που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2016 κλείνοντας μια δεκαετία προσωπικής πορείας. Το πρώτο μέρος της τριλογίας για τον Δία κυριαρχείται από τις ρυθμικές κιθάρες τα ωραία φαλτσέτα φωνητικά του και τις ποπ μελωδίες. Όχι πρωτοποριακό αλλά σίγουρα αξιαγάπητο, θα σας θυμίσει κάποια στιγμή Pulp ή Mika, ενώ το opening track μένει στο μυαλό ωσάν instant classic. Έχει επίσης κυκλοφορήσει εντός του Μάρτιου του 2017 και το 2ο μέρος.

Υ.Γ: παρθενογένεση βέβαια στην τέχνη δε υπάρχει...