Carole King, έγινε 82 ετών, 10 τραγούδια

Carole King, έγινε 80 ετών, 10 τραγούδια

Η Carole King Klein  (γεννημένη Carol Joan Klein , 9 Φεβρουαρίου 1942) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια-τραγουδοποιός και μουσικός που δραστηριοποιείται από το 1958.

Θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες τραγουδοποιούς του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ , έγραψε ή συνέγραψε 118 ποπ επιτυχίες στο Billboard Hot 100 . Έγραψε επίσης 61 επιτυχίες που μπήκαν στα charts στο Ηνωμένο Βασίλειο,  καθιστώντας την την πιο επιτυχημένη γυναίκα τραγουδοποιό στα τσαρτ σινγκλ του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 1962 και 2005.

Η μεγάλη επιτυχία της King ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, όταν εκείνη και ο πρώτος της σύζυγος, Gerry Goffin , έγραψαν περισσότερες από 2 δωδεκάδες επιτυχίες στα chart, πολλές από τις οποίες έχουν γίνει πρότυπα , για πολλούς καλλιτέχνες. Από τότε συνέχισε να γράφει για άλλους καλλιτέχνες. Η επιτυχία της King ως ερμηνεύτρια από μόνη της δεν ήρθε παρά τη δεκαετία του 1970, όταν τραγούδησε τα δικά της τραγούδια, συνοδεύοντας τον εαυτό της στο πιάνο, σε μια σειρά από άλμπουμ και συναυλίες.

Αφού βίωσε την εμπορική απογοήτευση με το ντεμπούτο της άλμπουμ Writer , η King σημείωσε την ανακάλυψη της με το άλμπουμ Tapestry , το οποίο ήταν στην κορυφή του αμερικανικού chart άλμπουμ για 15 εβδομάδες το 1971 και παρέμεινε στα charts για περισσότερα από έξι χρόνια. 

Έχει κάνει 25 σόλο άλμπουμ, με το πιο επιτυχημένο να είναι το Tapestry , το οποίο κράτησε το ρεκόρ για τις περισσότερες εβδομάδες στο Νο. 1 από μια γυναίκα καλλιτέχνη για περισσότερα από 20 χρόνια. Οι πωλήσεις των δίσκων της υπολογίστηκαν σε περισσότερα από 75 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Έχει κερδίσει τέσσερα βραβεία Grammy και εισήχθη στο Hall of Fame των τραγουδοποιών . Έχει εισαχθεί δύο φορές στο Rock and Roll Hall of Fame , ως ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός. Είναι κάτοχος του Βραβείου Gershwin της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου 2013 για το 'Δημοφιλές Τραγούδι' και η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε τόσο.  Είναι επίσης τιμώμενη του Κέντρου Κένεντι το 2015 .

Όλα τα παρακάτω, είναι δικές της συνθέσεις

YOU'VE GOT A FRIEND-James Taylor με την Carole King

 

IT'S TOO LATE-Carole King

 

 

LOCO-MOTION-Little Eva

Video Url

 

WILL YOU LOVE ME TOMORROW-Shirelles

Video Url

 

UP ON THE ROOF-Drifters

Video Url

 

TAKE GOOD CARE OF MY BABY-Bobby Vee

 

Video Url

 

GO AWAY LITTLE GIRL-Steve Lawrence

Video Url

 

(You Make Me Feel Like) A NATURAL WOMAN-Aretha Franklin

 

 

SO FAR AWAY-Carole King

 

 

ONE FINE DAY-Chiffons