Perez Prado, Ο βασιλιάς του Μάμπο;

Perez Prado, Ο βασιλιάς του Μάμπο;

Ο Dámaso Pérez Prado γεννήθηκε 11 Δεκεμβρίου 1916. Ο Κουβανός αρχηγός μπάντας, πιανίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής, έκανε δημοφιλή το mambo στη δεκαετία του 1950.  Η προσαρμογή του στο μεγάλο συγκρότημα του danzón-mambo αποδείχτηκε παγκόσμια επιτυχία με επιτυχίες όπως το " Mambo No. 5 ", δίνοντάς του το παρατσούκλι "King of the Mambo".

Το 1955, ο Prado και η ορχήστρα του ανέβηκαν στην κορυφή των charts στις Η.Π.Α και στο Ηνωμένο Βασίλειο με μια mambo διασκευή του " Cherry Pink (and Apple Blossom White) " του Louiguy . Έκανε συχνά σύντομες εμφανίσεις σε ταινίες, κυρίως με τις rumberas είδος, και η μουσική του εμφανίστηκε σε ταινίες όπως το La Dolce Vita .

Ο Pérez Prado ξεκίνησε την καριέρα του ως πιανίστας και ενορχηστρωτής για το Sonora Matancera , ένα διεθνώς επιτυχημένο σύνολο χορευτικής μουσικής από τη γενέτειρά του, Matanzas . Αργότερα ίδρυσε το δικό του συγκρότημα και έκανε αρκετές ηχογραφήσεις στην Αβάνα το 1946, συμπεριλαμβανομένου του "Trompetiana", ένα αυτογραφικό mambo και ένα από τα πρώτα παραδείγματα που διασκευάστηκαν για μεγάλη μπάντα.

Στη συνέχεια μετακόμισε στο Μεξικό όπου ανέπτυξε αυτό το συγκεκριμένο είδος σε πολλές μορφές, όπως το μπολερό-μάμπο (με τη Μαρία Λουίζα Λαντίν ), το γκουαράτσα-μάμπο (με τον Μπένι Μορέ ) και δύο μορφές ορχηστρικού mambo που δημιούργησε: το mambo batiri και το mambo kaen.

Η επιτυχία των ηχογραφήσεων του 1949 τον οδήγησε σε συμβόλαιο με την RCA Victorστις ΗΠΑ, που οδήγησε σε μια γόνιμη καριέρα τη δεκαετία του 1950. Η νούμερο 1 επιτυχία του "Cherry Pink" ακολουθήθηκε από άλλα σινγκλ στα charts, όπως η διασκευή του " Guaglione " και το δικό του " Patricia ", που κυκλοφόρησαν και τα δύο το 1958.

Στη δεκαετία του 1960, η δημοτικότητα του Pérez Prado μειώθηκε με την έλευση άλλων λάτιν χορών ρυθμούς όπως η pachanga και, αργότερα, το boogaloo . Παρά πολλά καινοτόμα άλμπουμ και μια νέα μορφή mambo που ονόμασε "δάγκειος", ο Pérez Prado επέστρεψε στο Μεξικό τη δεκαετία του 1970, όπου έγινε πολιτογραφημένος πολίτης το 1980. Πέθανε εκεί το 1989. 

Ο γιος του, Pérez Jr. , συνεχίζει να διευθύνει την Ορχήστρα Pérez Prado στην Πόλη του Μεξικού μέχρι σήμερα.

CHERRY PINK AND THE APPLE BLOSSOM WHITE

 

PATRIZIA

 

MAMBO NO.5

Video Url

 

QUE RICO

 

 

MOLIENDO CAFE

Video Url

MAMBO No 8