Οι 20 εμπορικότεροι δίσκοι της Country (1964 – 2016) - Μέρος Ά

Οι 20 εμπορικότεροι δίσκοι της Country (1964 – 2016) - Μέρος Ά

Η λίστα εκδόθηκε από το περιοδικό Billboard τον Αύγουστο του 2016 και είναι η πρώτη φορά που κυκλοφόρησε μια τέτοια για την country. Καλύπτει πάνω από 50 χρόνια ιστορίας και βασίστηκε φυσικά στα charts. Είναι μια ιστορία γεμάτη αριθμούς, ρεκόρ και απίστευτες πωλήσεις…

Νο 20

«Not A Moment Too Soon» - Tim McGraw (1994)

Ο αντικαταστάτης του Garth Brooks στη θέση του δημοφιλέστερου άντρα τραγουδιστή της κάντρι. Η δεύτερη δισκογραφική δουλειά του ήταν το άλμπουμ της χρονιάς στο είδος του για το 1994, με 6 εκατομμύρια πωλήσεις και με 26 εβδομάδες στο Νο1. Ήταν ένας από τους 5 πιο εμπορικούς δίσκους ανεξαρτήτου είδους για τη χρονιά που κυκλοφόρησε, στις ΗΠΑ, έμεινε για 115 εβδομάδες στον γενικό κατάλογο επιτυχιών, έβγαλε 5 singles και κέρδισε 2 γκράμμι.

 

 

No 19

«Feels So Right» – Alabama (1981)

Το δημοφιλέστερο γκρουπ της κάντρι και το πιο επιτυχημένο εμπορικά όνομα του είδους για τη δεκαετία του ’80. Αυτό και όχι τυχαία θα συμπέσει με την υπογραφή τους σε μεγάλη εταιρεία, την RCA. Θα φτάσουν στο εκπληκτικό νούμερο των 27 τραγουδιών στο Νο1 των κάντρι επιτυχιών μέσα σε δέκα χρόνια, εννιά δίσκοι τους θα κατακτήσουν την κορυφή των albums και καθ’όλη τη διάρκεια της δεκαετίας 7 από αυτούς θα γίνουν και πολυπλατινιένοι. Ο δίσκος τους ήταν ο πέμπτος που κυκλοφόρησαν, ο 2ος για την RCA, είναι και ο πρώτος τους που έφτασε στην κορυφή του καταλόγου των κάντρι albums, έβγαλε 3 Νο1 singles, και πούλησε 4 εκατομμύρια αντίτυπα.

Η πιο όμορφη στιγμή του δίσκου, που δεν κυκλοφόρησε σε single, ένα υπέροχο μίγμα soft rock και country…

 

 

Νο 18

«My Kinda Party» - Jason Aldean (2010)

Ο 4ο δίσκος του Jason Aldine Williams θα γίνει 3 φορές πλατινένιος στις ΗΠΑ και θα βγάλει 5 singles. Τρία από αυτά θα φτάσουν στην κορυφή των τραγουδιών της country. Ένας mainstream country δίσκος που κινείται μεταξύ του country ροκ έως και το country rap και που για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια θα βρίσκεται στους 200 πρώτους δίσκους του γενικού καταλόγου των ΗΠΑ. Θα συμφωνήσω με τη δισκοκριτική της Washington Post, η διασκευή στο Dirt Road Anthem είναι η καλύτερη στιγμή του LP.

 

 

No 17

«Storms of Life» - Randy Travis (1986)

Πολύ πριν αρχίσει να τραγουδάει γκόσπελ, ο Randy Travis αποτέλεσε την αναγέννηση της κάντρι μουσικής. Όταν κάποτε οι καλλιτέχνες της πάλευαν να βγάλουν χρυσό δίσκο, εγκαινίασε μια εποχή όπου οι καλλιτέχνες θα πουλούσαν εκατομμύρια. Ο συγκεκριμένος, το ντεμπούτο του, ανανέωσε το όρο του urban cowboy, έφερε στο προσκήνιο με έναν νέο τρόπο την παράδοση της country τρελαίνοντας με την μπάσα φωνή του εταιρίες, ραδιόφωνα και οπαδούς. Τριάντα χρόνια μετά θεωρείται ο δίσκος που όχι μόνο έφερε κάτι νέο στην κάντρι αλλά και που κυριολεκτικά την έσωσε. Θα ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια αντίτυπα και θα βγάλει 4 singles.

 

 

No 16

«Blue» - LeAnn Rimes (1996)

Δεν είναι εντυπωσιακός μόνο o ρυθμός των πωλήσεων της ντεπούντο δουλειάς της Rimes, το εκπληκτικό νούμερο των 123.000 την πρώτη εβδομάδα, το μεγαλύτερο στη μετά SoundScan εποχής, μέχρι τότε. Ούτε είναι εντυπωσιακό μόνο οι συνολικές πωλήσεις των 8 εκατομμυρίων παγκοσμίως. Είναι ότι αυτά και άλλα πολλά έγιναν από μια 13-χρονη κάτι που η κόσμος της κάντρι είχε να δει από το 1972 με την τότε επίσης 13-χρονη Tanya Tucker ή ακόμη πιο παλιά ο κόσμος του τραγουδιού από το 12χρονο παιδί θαύμα την Brenda Lee. Θεωρήθηκε ως συνέχεια της Patsy Cline, και όχι άδικα με τον τρόπο που ερμήνευε το ομότιτλο τραγούδι. Μάθημα για promotion αποτελεί ο μύθος που συνόδευε τη σύνθεση και το πώς ο συνθέτης και μέντορας της, Bill Mack, περίμενε 30 χρόνια για να βρει την κατάλληλη φωνή να το ερμηνεύσει…

 

 

No 15

«Wide Open Space» - Dixie Chicks (1998)

Ο καλύτερος κάντρι δίσκος, σύμφωνα με τα γκράμι, για τη χρονιά που κυκλοφόρησε. Η 4η δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος, πρώτος σε μεγάλη δισκογραφική, έβγαλε 3 Νο1 τραγούδια στους καταλόγους επιτυχιών του είδους και στις ΗΠΑ μόνο, πούλησε σχεδόν 9 εκατομμύρια αντίτυπα. Έγινε και συνεχίζει να είναι έτσι, ο πιο πετυχημένος δίσκος από κάντρι γκρουπ στην χώρα. Ο φόρμουλα ποπ και κάντρι δικαιολογεί και τα 14 εκατομμύρια παγκοσμίως.

 

 

No 14

«Here’s to The Good Times» - Florida Georgia Line (2012)

Το ποπ-ροκ-κάντρι ντουέτο από τη Φλόριντα είναι το πιο πετυχημένο γκρουπ του είδους στη νέα δεκαετία. Το ντεμπούτο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε στο τέλος της χρονιάς και έγινε ένα από τα πιο πετυχημένα άλμπουμ για το 2013. Έγραψαν ιστορία βγάζοντας το Cruise, το single με τις περισσότερες εβδομάδες στο Νο1 στην κάντρι από το 1944 έως σήμερα, 24 στο σύνολο και τα 7 εκατομμύρια ψηφιακές του πωλήσεις, υπολογίζοντας και τις δύο εκτελέσεις του, η μία δε από τη συνεργασία με τον ράπερ Nelly…σημεία των καιρών!.

 

 

Νο 13

«Fly» - Dixie Chicks (1999)

Ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος στη λίστα. Θα τις οδηγήσει στο status των superstars, απόδειξη ότι το 2002 θα συμμετάσχουν στο σόου του VH1, Divas, μαζί με ονόματα όπως Cher, Celine Dion και Mary J. Blidge. Ο δίσκος έφτασε στην κορυφή, έβγαλε το εκπληκτικό νούμερο των 8 singles και έγινε διαμαντένιος (aka 10 εκατομμύρια πωλήσεις), κάνοντας το τρίο το μόνο γκρουπ της κάντρι που έχει πετύχει να έχει δύο συνεχόμενα άλμπουμ με τέτοια νούμερα… Επιπλέον συνδύασε και την καλλιτεχνική αποδοχή κερδίζοντας γκράμι καλύτερου κάντρι δίσκου για το 1999.

 

 

No 12

«Killin’ Time» - Clint Black (1989)

Ο πρώτος από τη γενιά των hat acts που συναντάμε στη λίστα, έβγαλε ένα από τα πιο πετυχημένα ντεμπούτο άλμπουμ όλων των εποχών για την κάντρι. Με 5 singles, 4 από αυτά να πηγαίνουν συνεχόμενα στο Νο1, με τις πωλήσεις του δίσκου να φτάνουν τα 3 εκατομμύρια, με τις 200 σχεδόν εβδομάδες στα τσαρτς και με τα 4 γκράμι που πήρε το 1989, αποδεικνύεται του λόγου το αληθές. Το ότι καθιερώθηκε και ως ένας από τους καλύτερους στιχουργούς της τότε νέας γενιάς δίνει μια αίγλη παραπάνω στο όλο θέμα. Όπως έγγραφε και το Rolling Stone, τον Αύγουστο του ’89, όποιος έχει νιώσει το συναισθηματικό πόνο που δε λέει να φύγει, θα βρει τον εαυτό του στη μουσική του άλμπουμ.

Ένα από τα τραγούδια που δε γνώρισαν επιτυχία αλλά..

 

 

No 11

«Fearless» - Taylor Swift (2008)

Μια από τις πιο πολυγραφέστατες συνθέτριες της γενιάς της, βρίσκεται μια θέση πριν την δεκάδα με τον 2ο δίσκο της που κυκλοφόρησε στα 19 της. Όταν θα βραβευτεί ως καλύτερος δίσκος της χρονιάς στην 52η απονομή των βραβείων γκράμι, η Taylor Swift ήταν μόλις 20, η νεότερη καλλιτέχνης που βραβεύτηκε ποτέ με αυτήν τη διάκριση. Το βραβείο της βραδιάς θα συνοδευτεί και με άλλα 3 βραβεία, για την κάντρι μουσική (άλμπουμ της χρονιάς, καλύτερη γυναικεία ερμηνεία, , τραγούδι της χρονιάς τα δύο τελευταία για το «White Horse»). Ο δίσκος θα βγάλει 5 singles, τα οποία σύμφωνα με την RIAA, ξεπερνούν το απίστευτο νούμερο των 26 εκατομμύριων πωλήσεων (φυσική και ψηφιακή αγορά). Όσο για το άλμπουμ της είναι μέχρι σήμερα το πιο πετυχημένος της, με 7 εκατομμύρια με πάνω από 50 εβδομάδες στα 10 πρώτα του γενικού καταλόγου, Billboard 200.

 

 

 

Όπως έλεγε και ο αγαπημένος Casey Kasem «…as the numbers get smaller, the hits get bigger»

 

to be continued….