Αφιέρωμα στον Jerome Kern

10 τραγούδια του Jerome Kern

Ο Jerome David Kern (27 Ιανουαρίου 1885 – 11 Νοεμβρίου 1945) ήταν Αμερικανός συνθέτης μουσικού θεάτρου και λαϊκής μουσικής.

Ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συνθέτες θεάτρου των αρχών του 20ου αιώνα, έγραψε περισσότερα από 700 τραγούδια, χρησιμοποιημένα σε πάνω από 100 σκηνικά έργα, συμπεριλαμβανομένων κλασικών όπως "Ol' Man River", "Can't Help Lovin' Dat Man", "A Fine Romance", "Smoke Gets Your Eyes", "The Song Is You", "All the Things You Are", "The Way You Look Tonight" και "Long Ago (and Far Away)". Συνεργάστηκε με πολλούς από τους κορυφαίους  στιχουργούς της εποχής του, συμπεριλαμβανομένων των George Grossmith Jr., Guy Bolton, P. G. Wodehouse, Otto Harbach, Oscar Hammerstein II, Dorothy Fields, Johnny Mercer, Ira Gershwin και Yip Harburg.

Ένας ντόπιος Νεοϋορκέζος, ο Κερν δημιούργησε δεκάδες μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ και ταινίες του Χόλιγουντ σε μια καριέρα που κράτησε για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Οι μουσικές του καινοτομίες, όπως οι χορευτικοί ρυθμοί 4/4 και η χρήση του syncopation και των jazz progressions, χτίστηκαν πάνω, αντί να απορρίψουν, παλαιότερη μουσικοθεατρική παράδοση.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν επίσης τις μελωδίες του για να προωθήσουν τη δράση ή να αναπτύξουν τον χαρακτηρισμό σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στα άλλα μιούζικαλ της εποχής του, δημιουργώντας το πρότυπο για μεταγενέστερα μιούζικαλ.

Αν και δεκάδες μιούζικαλ και μιούζικαλ ταινίες του Kern έγιναν επιτυχίες, μόνο το Show Boat αναβιώνει πλέον τακτικά. Τραγούδια από άλλες παραστάσεις του, ωστόσο, εξακολουθούν να ερμηνεύονται και διασκευάζονται συχνά. Πολλά από τα τραγούδια του Kern έχουν προσαρμοστεί από μουσικούς της τζαζ για να γίνουν τυπικές μελωδίες.

 

Video Url