Οι 8 πιο παράξενες συμμετοχές του David Gilmour στους Pink Floyd

Οι 8 πιο παράξενες συμμετοχές του David Gilmour στους Pink Floyd

O David Gilmour γεννήθηκε 6 Μαρτίου 1946

Ο Ντέιβιντ Τζον Γκίλμορ εντάχθηκε στα τέλη του 1967 ως αναπληρωματικός κιθαρίστας για τους Pink Floyd, του Σιντ Μπάρετ. Λίγο αργότερα, όταν ο Μπάρετ εγκατέλειψε την μπάντα λόγω των προβλημάτων που είχε με το LSD, ο Γκίλμορ έγινε ο βασικός κιθαρίστας και βοηθός του Ρότζερ Γουότερς στα φωνητικά.

Πολλοί πιστεύουν πως το ταλέντο του ως συνθέτη βοήθησε τους Pink Floyd να γίνουν παγκοσμίως γνωστοί (ιδιαίτερα με το άλμπουμ Dark Side of the Moon). Από το 1987 είναι αρχηγός των Pink Floyd, μετά και την αποχώρηση του Ρότζερ Γουότερς.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο πρώην bandmate του Syd Barrett, την Kate Bush, Grace Jones, Tom Jones, Elton John, B.B. King, Paul McCartney, John Lennon, Sam Brown, Jools Holland, Bob Dylan, Pete Townshend, The Who, Supertramp, Levon Helm, Robbie Robertson, Alan Parsons, καθώς και με διάφορα προσωρινά συγκροτήματα που έδωσαν φιλανθρωπικές συναυλίες.

Έχει εκδώσει 3 προσωπικά άλμπουμ και είναι ο ιδιοκτήτης της μεγάλης αξίας Fender Stratocaster με σειριακό αριθμό 0001 (την πρώτη που βγήκε από γραμμή παραγωγής). Τέλος, θεωρείται από τους σημαντικότερους κιθαρίστες του 20ού αιώνα, και έχει γράψει και εκτελέσει ένα από τα καλύτερα ηλεκτρικά σόλο κιθάρας (για πολλούς το καλύτερο ροκ σόλο κιθάρας),εκείνο του Comfortably Numb, τραγουδιού τού συγκροτήματος στο οποίο ήταν βασικό μέλος, των Pink Floyd.

Στο videoclip του για το "Yes, I have ghosts" που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2020, παρουσιάζει σε όλο τον κόσμο την ομορφιά του νησιού της Ύδρας.

Careful With That Axe, Eugene

 

Alan’s Psychedelic Breakfast

 

A Spanish Piece

 

 

Echoes

 

 

The Great Gig In The Sky

 

 

Breathe

 

 

Shine On You Crazy Diamond, Parts VI—IX

 

 

Pigs (Three Different Ones)

 

 

και σε δύο προσωπικά του άλμπουμ

Short and Sweet

 

 

Castellorizon