1974 : This year in Classic Rock vol. III

1974

Τρεις δίσκοι που ξεχώρισαν στο classic rock πριν από 50 χρόνια vol. III

Ακόμα τρία ιστορικά albums από μία χρονιά μεταβατική σε κάποιο βαθμό, χρονιά κατά την οποία το πομπώδες progressive rock έδινε σιγά σιγά τη θέση του στο σαφώς δομημένο hard rock που θα κυριαρχούσε αργότερα. Το κάθε album με το δικό του στυλ και ειδικό βάρος.

1) Blue Oyster Cult - Secret Treaties

Η πλειοψηφία των οπαδών τους θεωρεί το Secret Treaties ως το αριστούργημα της δισκογραφίας των B.O.C. Αν σκεφτεί κανείς ότι είναι ένα βήμα μπροστά από τα 2 πρώτα και το επόμενο Agents of Fortune ήταν πιο hit-oriented, τότε η άποψη αυτή είναι σίγουρα σωστή. Εκλεπτυσμένο, σνομπ όσο χρειάζεται, hard rock υψηλών προδιαγραφών από τους κορυφαίους του είδους. Και φυσικά ένα Astronomy να στέκει ψηλά ως αιώνιο διαμάντι του θησαυροφυλακίου τους

1    Career of Evil
2    Subhuman
3    Dominance and Submission
4    ME 262
5    Cagey Cretins
6    Harvester of Eyes
7    Flaming Telepaths
8    Astronomy

2) Neil Young - On the Beach

Το "On the Beach" είναι ένα album που δεν απολαμβάνει της ίδιας δημοφιλίας με κλασικά albums του Young, όπως τα Harvest και After the Gold Rush. Είναι όμως σίγουρα ένα από τα πιο ποιοτικά της δεκαετίας του 70, ενώ έχει το μικρό αλλά φανατικό κοινό που το θεωρεί ως ένα από τα κορυφαία της δισκογραφίας του Καναδού. Όλα τα στοιχεία που έκαναν γνωστό και επιτυχημένο τον Neil Young βρίσκονται για άλλη μια φορά εδώ. Εκτός από το "πολύ μεγάλο" τραγούδι.

1    Walk On 
2    See the Sky About to Rain 
3    Revolution Blues 
4    For the Turnstiles 
5    Vampire Blues 
6    On the Beach 
7    Motion Pictures (For Carrie)
8    Ambulance Blues 

3) Rush - Rush

Η αρχή της κορυφαίας prog rock τριάδας δεν ήταν αυτή που θα περίμενε κάποιος που τους ανακαλύπτει εκ των υστέρων, μέσα από τα κλασικά albums τους. Το "Rush" είναι ένα πολύ καλό hard rock album, με το Working Man να θεωρείται κλασικό τραγούδι της δισκογραφίας τους, ωστόσο η επιρροή των Led Zeppelin είναι περισσότερο έκδηλη από όσο χρειάζεται. Στη συνέχεια, η αλλαγή στη θέση του drummer ήταν η αφορμή για να εναρμονιστούν οι πλανήτες και το rock να άλλαζε μια για πάντα. 

1    Finding My Way
2    Need Some Love
3    Take a Friend
4    Here Again
5    What You're Doing
6    In the Mood
7    Before & After
8    Working Man