Πατάτες VS Γλυκοπατάτες - Κοινά χαρακτηριστικά στα 2 είδη πατάτας

Πατάτες VS Γλυκοπατάτες - Κοινά χαρακτηριστικά στα 2 είδη πατάτας

Η κοινή πατάτα είναι ένα αμυλώδες λαχανικό πολύ σύνηθες στη διατροφή μας. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της και η γλυκοπατάτα η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και παίρνει τη θέση της κοινής πατάτας.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι η γλυκοπατάτα έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με την κοινή λευκή πατάτα. Τι ισχύει όμως, είναι όντως τόσο μεγάλες οι διαφορές τους;

Κοινά χαρακτηριστικά στα 2 είδη πατάτας

Ανήκουν στα αμυλώδη λαχανικά και κύριο μακροθρεπτικό τους συστατικό είναι οι υδατάνθρακες ενώ εχουν μικρή περιεκτικότητα σε πρωτείνες και λίπη.

Οι πατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος β με κυριότερη και στα δύο είδη πατάτας την βιταμίνη Β6. Περιέχουν ακόμη κάλιο, μαγνήσιο ασβέστιο και φυτικές ίνες. Επίσης, είναι πλούσιες σε καροτενοειδή (κυρίως β καροτένιο), ανθοκυανίνες και φαινολικά οξέα. Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό συστήνεται η κατανάλωση 3 μερίδων πατάτας εβδομαδιαία. Ως μερίδα ορίζεται μία μέτρια μαγειρεμένη πατάτα 120-150 γραμμάρια.

Παρακάτω συγκρίνουμε τις πατάτες με τις γλυκοπατάτες:

Πατάτες (100 gr ωμές) Γλυκοπατάτες (100γρ ωμές)
Θερμίδες ανά 100γρ. 69 kcal 86 kcal
Υδατάνθρακες 15 gr 20 gr
Πρωτεϊνες 1,7 gr 1,5 gr
Λιπός 0 0
Ασβέστιο 9 mg 30 mg
Μαγνήσιο 21 mg 25 mg
Κάλιο 407 mg 337 mg
Νάτριο 16 mg 55 mg
Σίδηρος 0,52 mg 0,61 mg
Βιταμίνη C 9,1 mg 2,4 mg
Βιταμίνη Α 5 μg 709 μg
Βιταμίνη Β6 0,203 mg 209 mg
Φυτικές ίνες 2,5 gr 3
Γλυκαιμικός δείκτης (GI) 61

*Ο γλυκαιμικός δείκτης και κάποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχουν διαφοροποιήσεις αναλόγως τον τρόπο μαγειρέματος και την επεξεργασία του τροφίμου.

Διαφορές
Όπως βλέπουμε στον παραπάνω πίνακα, οι διαφορές τους σε θερμίδες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη είναι πολύ μικρές.

Οι πατάτες έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κάλιο το οποίο είναι ένα πολύτιμο στοιχείο για τον οργανισμό και συμβάλλει στην εύρυθμη μυϊκή λειτουργία αλλά και στην ισορροπία των υγρών του σώματος. Ακόμη, οι πατάτες είναι πλουσιότερες σε βιταμίνη C η οποία δρά ως αντιοξειδωτικό, συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου και στην σύνθεση κολλαγόνου.

Οι γλυκοπατάτες έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο το οποίο είναι απαραίτητο για την καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος, συντελεί στη πήξη του αίματος και αποτελεί βασικό στοιχείο για την διατήρηση της οστικής μάζας. Επίσης, οι γλυκοπατάτες περιέχουν περισσότερο νάτριο το οποίο συντελεί στην διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τέλος, οι γλυκοπατάτες έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σχέση με τις κοινές πατάτες σε βιταμίνη Α. Η συγκεκριμένη βιταμίνη συμβάλει στην καλύτερη όραση, στην ανάπτυξη οστών, δοντιών αλλά και στην διατήρηση της υγείας των επιθηλιακών ιστών. Έχουν ακόμη βιταμίνη Β6 η οποία δρά ως συνένζυμο και είναι απαραίτητη στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Συμπεραίνουμε πως οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες δεν έχουν μεγάλες διαφορές, ίσως λίγο καλύτερη θεωρείται η γλυκοπατάτα. Καλό θα ήταν να υπάρχουν και τα 2 είδη στη διατροφή μας και να τα καταναλώνουμε με μέτρο και σωστούς συνδυασμούς.

Με πληροφορίες από diatrofi.gr