3 super τροφές που φρενάρουν τη γήρανση των πνευμόνων

3 super τροφές που φρενάρουν τη γήρανση των πνευμόνων

Ένας τύπος φλαβονοειδούς που βρίσκεται σε φρούτα με έντονο χρώμα μπορεί να επιβραδύνει την πτώση της λειτουργίας των πνευμόνων που επέρχεται με τη γήρανση.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι φυτικές χημικές ουσίες γνωστές ως φλαβονοειδή έχουν ευεργετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ανθοκυανίνες, ο τύπος των φλαβονοειδών που διερευνήθηκαν στην παρούσα μελέτη, επιδρούν στους ιστούς των πνευμόνων σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωσή τους, ενώ συνδέονται και με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Οι ανθοκυανίνες ωφελούν τους πνεύμονες επειδή μειώνουν την παραγωγή βλέννας και φλεγμονωδών εκκρίσεων.

Ωστόσο, "τα επιδημιολογικά στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ των φλαβονοειδών και της λειτουργίας των πνευμόνων είναι πολύ λιγοστά". Θέλαμε λοιπόν να διερευνήσουμε εάν η πρόσληψη διατροφής και οι ανθοκυανίνες σχετίζονται με τη μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων σε ενήλικες μέσης ηλικίας». δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που έκανε η Σχολή Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, Vanessa Garcia-Larsen, PhD, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα ανθρώπινης διατροφής του Τμήματος Διεθνούς Υγείας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 463 ενήλικες (μέση ηλικία: 44) που συμμετείχαν στη δεύτερη και τρίτη έρευνα για την αναπνευστική υγεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας από το 2002 έως το 2012. Εκείνοι που συμπεριλήφθηκαν στην τρέχουσα μελέτη συμπλήρωσαν ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο και υποβλήθηκαν σε σπειρομετρία κατά την εγγραφή και μετά την παρακολούθηση. Μια κοινή δοκιμή πνευμονικής λειτουργίας, η σπιρομέτρηση μετρά την ποσότητα αέρα που μπορεί να εκπνέει ένα άτομο σε ένα δευτερόλεπτο (FEV1), τη συνολική ποσότητα αέρα που μπορεί να εκπνεύσει ένα άτομο μετά από μια βαθιά αναπνοή (FVC) και την αναλογία των δύο, FEV1 / FVC. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια ομαδοποιήθηκαν σε τεταρτημόρια με βάση την ποσότητα των ανθοκυανινών που κατανάλωναν.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα στο υψηλότερο, σε σύγκριση με το χαμηλότερο, τεταρτημόριο της πρόσληψης ανθοκυανίνης είχαν:

χαμηλότερο ποσοστό ετήσιας πτώσης του FEV1 από εκείνο στο χαμηλότερο τεταρτημόριο: -9,8 χιλιοστόλιτρα ετησίως (mL / έτος) έναντι -18,9 mL / έτος.

χαμηλότερο ποσοστό ετήσιας πτώσης του FVC από εκείνο στο χαμηλότερο τεταρτημόριο: -9,8 mL / έτος έναντι -22,2 mL / έτος.

χαμηλότερο ποσοστό ετήσιας πτώσης FEV1 / FVC: -0,02 / έτος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ανθοκυανίνης και της λειτουργίας των πνευμόνων στους καπνιστές, σε εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και σε εκείνους που εγκατέλειψαν. Η σχέση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης των φλαβονοειδών και της μειωμένης πτώσης της πνευμονικής λειτουργίας φάνηκε να είναι ισχυρότερη τόσο στους καπνιστές όσο και σε εκείνους που είχαν σταματήσει από ό, τι στον γενικό πληθυσμό της μελέτης. Μεταξύ των καπνιστών, η μελέτη δεν βρήκε συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης ανθοκυανίνης και πνευμονικής λειτουργίας.

Η μελέτη προσαρμόστηκε για ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών της διατροφής των συμμετεχόντων, του φύλου, του ύψους, του δείκτη μάζας σώματος και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Ένα άλλο πλεονέκτημα της μελέτης ήταν η συμμετοχή συμμετεχόντων από δύο χώρες, τη Νορβηγία και την Αγγλία. Η μελέτη περιορίστηκε από το σχετικά μικρό μέγεθός της και το γεγονός ότι οι δίαιτες αυτοαναφέρθηκαν.

Η πρώτη έρευνα για την αναπνευστική υγεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ξεκίνησε το 1990 ως απάντηση σε μια παγκόσμια αύξηση του επιπολασμού του άσθματος. Το πεδίο των ερευνών έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τους συσχετισμούς μεταξύ συμπεριφορικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη της ΧΑΠ.

Ποιες είναι οι τρεις καλύτερες τροφές που ενισχύουν την επιβράδυνση της γήρανσης των πνευμόνων;

1] Ρόδι:

Είναι κόκκινο, νόστιμο και θρεπτικό, με πλούσια γεύση και σημαντικές ιδιότητες που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία των πνευμόνων. Το ρόδι εκτός του ότι είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες περιέχει και ένα μοναδικό και ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται πουνικαλαγίνη (punicalagin). Πρόκειται για το πιο άφθονο αντιοξειδωτικό στο ρόδι που είναι υπεύθυνο για περισσότερο από το ήμισυ της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας του χυμού του. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι ο χυμός από το ρόδι μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα.

2] Σμέουρα:

Ένα φρούτο γεμάτο ενέργεια, με τεράστια οφέλη για την υγεία. Το εκλεκτό και ευαίσθητο σμέουρο με το ξεχωριστό ζωηρό κόκκινο χρώμα του είναι μια πηγή αμέτρητων ωφελειών για την υγεία. Με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, ορυκτά και βιταμίνες, όταν περιλαμβάνεται στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό του κινδύνου καρκίνου καρκίνου, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμη και στην ενίσχυση της γονιμότητας. Το σμέουρο είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες.

3] Αρώνια:

ΟΙ αντιοξειδωτικές ικανότητες της αρώνιας αποδίδονται στις πολυφαινόλες που περιέχει, και ιδιαίτερα στις προανθοκυανίνες και στις ανθοκυανίνες. Οι τανίνες, οι κατεχίνες, η κερσετίνη, η προκυανιδίνη και τα οξέα που περιέχει συμβάλλουν επίσης στην αντιοξειδωτική της δράση.

Με πληροφορίες από itrofi.gr