Φαγόπυρο: Ένα θαυματουργό φυτό

Φαγόπυρο: Ένα θαυματουργό φυτό

Ένα δημητριακό αλλιώτικο από τα άλλα! Ένας σπόρος που μπορεί πολλοί να το αποκαλούν και μαυροσίταρο.Το φαγόπυρο είναι σπόρος από ένα φρούτο. Το φυτό είναι αυτοφυές στην Ασία και τη Βόρεια Ευρώπη.

Η καλλιέργεια του διαδόθηκε από την Κίνα στη Ρωσία, την Πολωνία αλλά και στην Ολλανδία, τη Γαλλία κι αργότερα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, για να φτάσει σε εμάς μετά από χρόνια…

Είναι εξαιρετικό τρόφιμο, αφού η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, είναι μεγάλη, σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά (14% και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα).

Το φαγόπυρο περιέχει και πολλές βιταμίνες. Έχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συνήθως συναντώνται στα ζωικά τρόφιμα. Eίναι πλούσιο σε:

λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε
φολικό οξύ
ασβέστιο
σίδηρος
χαλκός
μαγγάνιο
μαγνήσιο
κάλιο
σελήνιο
ψευδάργυρο

Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη, έτσι λατρεύεται από όσους έχουν δυσανεξία σε αυτή. Λόγω του ότι είναι πλούσιο σε φυτική ίνα και σύνθετους υδατάνθρακες, κάνει καλό σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη, αφού συμβάλλει στη μείωση της. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως ελεύθερα και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αφού σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Μορφές του φαγόπυρου
Οι μορφές που το βρίσκουμε είναι καταρχήν το αλεύρι από φαγόπυρο, που μπορεί να γίνει ότι και όλα τα άλευρα. Το τρώμε με πολλούς τρόπους και μπορεί να φαγωθεί ακόμα και ωμό. Πολλοί το χρησιμοποιούν σαν το ρύζι πχ κάνουν γεμιστά ή το συνοδεύουν βραστό με λαχανικά και κρέας.

Χρησιμοποιείται επίσης και σαν άλευρο ή νιφάδες για την ενίσχυση σε σούπες, σε βραστά φαγητά, σε παιδικές τροφές, σε συνδυασμό με γιαούρτι ή γάλα, αλλά και σε σαλάτες.

Πρέπει να ειπωθεί, πως χρησιμοποιείται και σε ποτά τα οποία φυσικά δεν έχουν γλουτένη!

Με πληροφορίες από diatrofi.gr