Η αντιφλεγμονώδης διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια

Ακολουθώντας μια δίαιτα πλούσια σε τρόφιμα που μειώνουν τους δείκτες της φλεγμονής στο σώμα μας, μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα Journal of Internal Medicine, προτείνει ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά και κυρίως αποκλείει τις επεξεργασμένες τροφές, συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε νεαρή ηλικία. Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιλαμβάνει επιλογές όπως τα μούρα, οι ντομάτες και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο.

Μια ομάδα ερευνητών παρακολούθησε 68.273 Σουηδούς άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 45 και 83 ετών για μια περίοδο 16 ετών. Εξέτασαν τη σχέση μεταξύ ενός δείκτη αντι-φλεγμονώδους διατροφής (AIDI) και της θνησιμότητας τόσο από όλα όσο και από συγκεκριμένα αίτια για να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ του AIDI και των διαφορών στο χρόνο επιβίωσης, λαμβάνοντας υπόψη τους και το αν οι συμμετέχοντες κάπνιζαν ή όχι. Διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν πολύ περισσότερο μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με εκείνους που την ακολούθησαν σε μικρότερο βαθμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι συμμετέχοντες είχαν επίσης 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας και 13% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο.

"Είναι γνωστό ότι τα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρασί, η μπύρα και η σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά", λέει η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Joanna Kaluza, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Βιοεπιστημών της Βαρσοβίας. "Το ψωμί ολικής, τα δημητριακά πρωινού, τα λαχανικά, τα φρέσκα καθώς και τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, ενώ το ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν πιθανό όφελος στην υγεία λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους", πρόσθεσε.

Οι καπνιστές ήταν αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από τη συγκεκριμένη διατροφή. Από εκείνους που την ακολούθησαν πιο πιστά, το 31% ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνει (από οποιαδήποτε αιτία), το 36% λιγότερο πιθανό να πεθάνει από καρδιαγγειακά νοσήματα και το 22% λιγότερο πιθανό από καρκίνο, σε σύγκριση με τους καπνιστές που ακολούθησαν λιγότερο το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο. Πολλοί θα χαρούν να ακούσουν ότι η δίαιτα επιτρέπει επίσης τη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού και μπύρας, αν και οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν να επιδιώκουμε τουλάχιστον δύο διαδοχικές «ημέρες χωρίς οινόπνευμα» κάθε εβδομάδα για να διατηρήσουμε την κατανάλωση σε λογικό επίπεδο. Όταν καταναλώνονται μαζί με πολλά φρούτα και λαχανικά, οι άνθρωποι που απολαμβάνουν μπύρα, κρασί και σοκολάτα είναι μέχρι και 5 φορές λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, ανθρακούχων ποτών και επεξεργασμένων τροφίμων.

Η φλεγμονή είναι μέρος της αυτοάνοσης απάντησης του οργανισμού. Ενεργοποιείται όταν το σώμα αναγνωρίζει κάτι ξένο, όπως ένα μικρόβιο ή κάποια χημική ουσία που εισβάλει στον οργανισμό. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη, αρθρίτιδα, κατάθλιψη και Αλτσχάιμερ καθώς και με προ-φλεγμονώδη τρόφιμα, όπως το μη αλλά και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, τα τσιπς και τα ανθρακούχα ζαχαρώδη ποτά. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μετά από μια δίαιτα πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορεί να μειωθεί η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, η θνησιμότητα των καρδιαγγειακών νοσημάτων και η θνησιμότητα από τον καρκίνο και να παραταθεί ο χρόνος επιβίωσης, ιδίως μεταξύ των καπνιστών.

Με πληροφορίες από itrofi.gr