Βιταμίνη D: Απαραίτητη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Βιταμίνη D: Απαραίτητη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Οι βιταμίνες είναι τα απαραίτητα όπλα του οργανισμού για να μπορέσει να ανταποκριθεί επιτυχώς στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Είναι αναγκαίες και η αξία τους μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή, αν σκεφτούμε τα δυσάρεστα συμπτώματα που παρατηρούμε στον οργανισμό μας όταν παρουσιάσουμε έλλειψη σε κάποια βιταμίνη. Μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για τον οργανισμό είναι και η βιταμίνη D.

Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό του σώματος. Βρίσκεται στο βούτυρο, στα αυγά και στα έλαια του ήπατος και των ψαριών. Σε κάποιες περιπτώσεις, η βιταμίνη D προστίθεται σε τρόφιμα που πωλούνται εμπλουτισμένα, όπως είναι το γάλα και τα δημητριακά. Επιπρόσθετα, υπάρχουν φυσικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη D. Ποιά είναι όμως τα οφέλη που μας προσφέρει η βιταμίνη D;

Ενισχύει την υγεία των οστών και των δοντιών.
Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της καλής υγείας των οστών και των δοντιών, καθώς είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο έντερο. Μέσω των τροφίμων, προωθεί το μεταβολισμό και την αποθήκευση αυτών των συστατικών και στα νεφρά, πράξη που είναι αναγκαία για να επιδιορθώσει με αυτά τα μέταλλα ο οργανισμός τα οστά και τα δόντια.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Η βιταμίνη D σχετίζεται στενά με την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την προσπάθεια του οργανισμού μας να υπερασπίζεται τον εαυτό μας έναντι των παθογόνων.

Ενισχύει το νευρικό σύστημα.
Μαζί με άλλες ορμόνες, η βιταμίνη D βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων του ασβεστίου και του φωσφόρου στο αίμα. Τα επαρκή επίπεδα ασβεστίου στο αίμα είναι αναγκαία για την μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και τη σύσπαση των μυών.

Βοηθά στην αντιμετώπιση και πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Αν και αυτή η νόσος σχετίζεται με την ανεπάρκεια του ασβεστίου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να διορθώσετε την έλλειψη ασβεστίου στα οστά η παρουσία της βιταμίνης D είναι απαραίτητη και, ως εκ τούτου, το έλλειμμά της μπορεί επίσης να προκαλέσει αδύναμα οστά.

Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.
Πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει άμεση σχέση της έλλειψης βιταμίνης D, ασβεστίου και έκθεσης στον ήλιο με την ανάπτυξη του καρκίνου. Η βιταμίνη D φαίνεται να είναι ένας ισχυρός προστατευτικός παράγοντας κατά του καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού.

Βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Διάφορες έρευνες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D με τις καταθέσεις ασβεστίου που σχηματίζουν πλάκες στις αρτηρίες. Αυτή η απόφραξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Βοηθά στην πρόληψη του Διαβήτη.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D εμποδίζει τον εύρυθμο μεταβολισμό των υδατανθράκων, ο οποίος με τη σειρά του πυροδοτεί ανισορροπίες στην ενδογενή παραγωγή ινσουλίνης και με αποτέλεσμα την εκδήλωση του διαβήτη.

Ποιοι χρειάζονται περισσότερη τη βιταμίνη D.
Άνθρωποι με μικρή πρόσβαση στο φως του ήλιου. Αν είστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους που ζουν σε ένα μέρος όπου έχετε λιγοστή πρόσβαση στο φως του ήλιου, είναι πολύ σημαντικό ότι μπορείτε να εκμεταλλευτείτε κάθε στιγμή στον ήλιο και να εμπλουτίζετε τη διατροφή σας με προϊόντα πλούσια σε βιταμίνη αυτή ή ακόμη και να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα διατροφής υπό την εποπτεία επαγγελματία.
Ηλικιωμένοι. Όταν γερνάει το δέρμα χάνει την ικανότητά του να συνθέσει βιταμίνη D, γι 'αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να απολαύσετε τον ήλιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να τρώνε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D ή λαμβάνετε τα απαραίτητα διατροφικά συμπληρώματα.

Με πληροφορίες από itrofi.gr