Σπανάκι: Τα μοναδικά οφέλη της τακτικής κατανάλωσης για την υγεία μας

Σπανάκι: Τα μοναδικά οφέλη της τακτικής κατανάλωσης για την υγεία μας

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αποτελεί εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ1, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το φυλλικό οξύ.

Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ. Είναι επίσης ιδανικό για τη σιλουέτα σας, αφού τα 100 γραμμάρια δίνουν μόλις 23 θερμίδες.

Το σπανάκι είναι από τα πιο εύκολα λαχανικά στη μαγειρική, καθώς μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες, αλλά και σε πολλές συνταγές. Αφού το ξεπλύνετε και το στεγνώσετε, το σερβίρετε σε σαλάτα, προσθέτοντας απλά λίγο ελαιόλαδο ή αφού προηγουμένως το έχετε βράσει ελαφριά στον ατμό.

Αποτελεί επίσης βασικό συστατικό αγαπημένων συνταγών, όπως το σπανακόρυζο, η σπανακόπιτα κλπ.

Για να διπλασιάσετε την απορρόφηση του σιδήρου από το σπανάκι, είναι χρήσιμο να το συνοδεύετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά).
Δείτε αναλυτικά στις εικόνες που ακολουθούν πώς ωφελείτε την υγεία σας αν καταναλώνετε τακτικά σπανάκι:

Ανοσoποιητικό: Το πράσινο φυλλώδες λαχανικό είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη και το φυλλικό οξύ, τα οποία λειτουργούν σαν συναγερμός, προειδοποιώντας το ανοσοποιητικό ότι προσπαθούν να εισβάλουν στον οργανισμό ιοί και μικρόβια. Aυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι τα βακτήρια και οι μύκητες χρησιμοποιούν τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β για να παράγουν υποπροϊόντα που ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζουν τις λοιμώξεις και να αρχίσουν να τις καταπολεμούν.

Αντικαρκινική προστασία: Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει εκτενώς τις αντικαρκινικές ιδιότητες του σπανακιού, κυρίως λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «International Journal of Cancer», βρέθηκε ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών που υπάρχουν στο σπανάκι συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη λουτεολίνης (φλαβόνης), καθώς και κεπφερόλης (φλαβονόλης), πηγή των οποίων είναι το σπανάκι, συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου κατά 34% και 40%, αντίστοιχα. Άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση σπανακιού προστατεύει σημαντικά από την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.

Καρδιοπροστατευτική δράση: Λόγω των αντιοξειδωτικών του θωρακίζει τα αγγεία, προστατεύοντας από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Προστατεύει την όραση: Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη.

Ωφελεί τα οστά: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Κ επενεργεί θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Με πληροφορίες από onmed.gr