Άνοια: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που βάζουν φρένο στη γήρανση του εγκεφάλου

Άνοια: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που βάζουν φρένο στη γήρανση του εγκεφάλου

Συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της γνωστικής κατάστασης στους ηλικιωμένους που βιώνουν νοητική εξασθένιση ως πρόδρομη κατάσταση της άνοιας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Για τις ανάγκες της έρευνας, 119 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών με διαγνωσμένη γνωστική εξασθένιση χωρίστηκαν τυχαία σε πειραματική ομάδα και ομάδα ελέγχου, λάμβαναν πληροφορίες ηλεκτρονικά αναφορικά με την άνοια, τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, τη μεσογειακή διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και τη γνωστική δραστηριότητα.

Και από τις δύο ομάδες ζητήθηκε να ενσωματώσουν τις πληροφορίες στις καθημερινές τους συνήθειες. Στα μέλη της πειραματικής ομάδας, η ενσωμάτωση των νέων συνηθειών έγινε με τη συμβολή επαγγελματιών, όπως διατροφολόγων και φυσιολόγων άσκησης, καθώς και ψηφιακών εργαλείων για την εξάσκηση του εγκεφάλου.

Μετά από έξι και πλέον μήνες παρακολούθησης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες της πειραματικής ομάδας που εφάρμοσαν επιτυχώς και προς το καλύτερο αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες στις δοκιμασίες γνωστικής ικανότητας σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μεταβολές και παρεμβάσεις στην καθημερινή ζωή μπορούν να ανακόψουν την πορεία της γνωστικής εξασθένισης.

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως αυτές που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας στον γενικό πληθυσμό. Το νέο στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα, είναι ότι με τη σωστή παρέμβαση, τα άτομα που υποφέρουν από γνωστική εξασθένιση μπορούν να διατηρήσουν μια επαρκή νευροπλαστικότητα ώστε ο εγκέφαλός τους να ανακάμψει από την εξασθένιση», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Mitchell McMaster, Ph.D. φοιτητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Με πληροφορίες από onmed.gr