Παραδοσιακή τυρόπιτα της γιαγιάς: Η αγαπημένη πίτα της ελληνικής οικογένειας, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές

Παραδοσιακή τυρόπιτα της γιαγιάς:  Η αγαπημένη πίτα της ελληνικής οικογένειας, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές

Τυρόπιτα της γιαγιάς: Η αγαπημένη πίτα της ελληνικής οικογένειας, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Είτε στριφτή είτε τυρόπιτα στο ταψί, είναι το ίδιο καταπληκτική.

Ας δούμε λοιπόν πως θα κάνετε μία εύκολη συνταγή για τυρόπιτα.

Τυρόπιτα της γιαγιάς: Τα υλικά της συνταγής

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
πιπέρι
200 γραμ. κεφαλογραβιέρα
600 γραμ. φέτα βαρελίσια σκληρή
1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Παραδοσιακή τυρόπιτα της γιαγιάς

tyropita 812

Εκτέλεση της συνταγής

Για την τυρόπιτα της γιαγιάς με χωριάτικο φύλλο και φέτα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα.

Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

Θρυμματίζουμε τα τυριά.

Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μείγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια.

Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.

Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.

tyropita 811

Μυστικά για πετύχει η συνταγή σας

Πως θα γίνει αφράτο το φύλλο της τυρόπιτας της γιαγιάς. Δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξουμε τυρόπιτα με το παραδοσιακό, χωριάτικο φύλλο και να μην γίνει πεντανόστιμη. Το σπιτικό φύλλο έχει βέβαια την ύψιστη χάρη.

Παραδοσιακή τυρόπιτα γιαγιάς

Για να βγει φουσκωτό κι αφράτο το έτοιμο φύλλο κρούστας, μπορείτε είτε να περιχύσετε την τυρόπιτα της γιαγιάς στο τέλος με ένα μείγμα γάλακτος-αυγών (χτυπώντας τα 3-4 αυγά που προορίζονταν για τη γέμιση με 500ml γάλα) είτε να την περιχύσετε με 1 κουτάκι σόδα (αναψυκτικό).

Η φέτα και τα αυγά στη γέμιση έχουν τον τρόπο τους. Δεν υπάρχει πιο …βαρετό και καμιά φορά ενοχλητικό γευστικό αποτέλεσμα από μια τυρόπιτα που εμπεριέχει μεγάλη ποσότητα σκέτης, αλμυρής φέτας.

Πως θα ισορροπήσετε τη γεύση της

Βοηθήστε τη γέμιση να ισορροπήσει διαλέγοντας μια σχετικά μαλακή και όχι αλμυρή φέτα είτε ανακατεύοντας τη φέτα με μια μικρότερη δόση κάποιων γλυκών λευκών τυριών όπως το μανούρι ή η μυζήθρα.

Αν δεν έχετε λόγο να κρατήσετε τη γέμιση λευκή, «σπάστε» τη μονοτονία με χρήση φρέσκων μυρωδικών, όπως ο βασιλικός, ο άνηθος και ο δυόσμος.

Μην αυξήσετε τα αυγά στην τυρόπιτα της γιαγιάς μόνο και μόνο για να «γλυκάνετε» τη γέμιση: αν κυριαρχήσει η μυρωδιά τους, χάθηκε το στοίχημα της ωραίας γέμισης.

Πως θα συνδυάσετε περισσότερα τυριά

Περισσότερα τυριά στη γέμιση, αλλά πώς; Ακριβώς επειδή η σκέτη, αλμυρή φέτα και γευστικό θεματάκι έχει και συχνά δεν αρέσει στα παιδιά, αφού η «επιθετικότητά» της μπορεί να καπελώσει και την απολαυστική αίσθηση του φύλλου, πολλές φορές οι γονείς επιλέγουν συνταγές τυρόπιτας με μείξη τυριών, λευκών και κίτρινων ή ακόμη και τυριού-κρέμα.

Ισορροπία μεταξύ γέμισης και φύλλου. Η νόστιμη τυρόπιτα της γιαγιάς δεν χρειάζεται ούτε πάρα πολλή γέμιση ούτε ελάχιστη. Χρειάζεται να κρατιέται η λεπτή ισορροπία μεταξύ γέμισης και φύλλου ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται και να δημιουργούν ένα αρμονικό γευστικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να αποφεύγετε τόσο μια τυρόπιτα όπου ψάχνεις το τυρί με το …κιάλι, όσο και μια τυρόπιτα όπου κυριαρχεί η αίσθηση του ζυμαριού.

Δοκιμάστε σήμερα την καταπληκτική συνταγή από την τυρόπιτα της γιαγιάς και θα καταλάβετε πως είναι η καλύτερη συνταγή για τυρόπιτα που έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα!

Αν πάλι θέλετε να κάνετε μία πολύ εύκολη συνταγή για τυρόπιτα τότε μπορείτε να δοκιμάστε την τυρόπιτα της τεμπέλας.

Πηγή: enimerotiko.gr