Έξι άγνωστες χρήσεις και ιδιότητές του Μελιού

Έξι άγνωστες χρήσεις και ιδιότητές του Μελιού

Για χιλιετίες, πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Αιγυπτίων, των Ελλήνων, των Ρωμαίων και των Κινέζων, το χρησιμοποιούσαν τόσο στην ιατρική όσο και στην κουζίνα.

Το μέλι αποτελείται από 70-80% ζάχαρη, και το υπόλοιπο είναι νερό, μέταλλα και πρωτεΐνες. Όμως ακόμα και σήμερα υπάρχουν αρκετές χρήσεις του μελιού που δεν είναι τόσο γνωστές.

Μάθετε για αυτές ευθύς αμέσως:

Εγκαύματα

Το μέλι μπορεί να μειώσει τον χρόνο επούλωσης εγκαυμάτων. Μελέτες έδειξαν ότι η χρήση μελιού σε εγκαύματα δεν αφήνει τόσα σημάδια όσο κάποια άλλη θεραπεία.

Μνήμη

Το μέλι μπορεί να βελτιώσει τόσο τη βραχυπρόθεσμη όσο και τη μακροπρόθεσμη μνήμη, ειδικά σε γυναίκες με εμμηνόπαυση αλλά και μετά την εμμηνόπαυση. Σε έρευνα που έγινε σε γυναίκες με εμμηνόπαυση που έλαβαν θεραπεία με μέλι για αρκετές εβδομάδες, είδαν μεγάλη βελτίωση στην άμεση μνήμη τους όσο και στις γυναίκες που έλαβαν ορμονική θεραπεία οιστρογόνου και προγεστίνης.

Έρπης

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι δείχνει ότι το μέλι είναι μια αποτελεσματική τοπική θεραπεία τόσο για τον έρπητα από το στόμα όσο και για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Το μέλι μπορεί να θεραπεύσει τις βλάβες από τον έρπητα όσο οι αλοιφές ενώ παράλληλα ανακουφίζει από τη φαγούρα.

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες προκαλούν κνησμό και πόνο στον πρωκτό, καθώς και αίμα στα κόπρανα. Εάν ψάχνετε για μια θεραπεία στο σπίτι, το μέλι είναι μια καλή λύση. Μια πιλοτική μελέτη που χρησιμοποίησε ένα μείγμα μελιού, ελαιολάδου και κεριού μελισσών ως τοπική θεραπεία διαπίστωσε ότι το μείγμα μείωσε σημαντικά τον πόνο και τον κνησμό, καθώς και την αιμορραγία.

Πληγές

Σύμφωνα με την κλινική Mayo το μέλι μπορεί να επουλώσει τις πληγές και επίσης να μειώσει τον πόνο, την οσμή και το μέγεθος τους.

Άλλοι ερευνητές συμφωνούν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό, ή ακόμα και ανώτερο, σε σχέση με άλλους επιδέσμους τραυμάτων, αλλά όλα εξαρτώνται από την πληγή. Ωστόσο δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μέλι αν πρώτα δεν έχετε ενημερώσει το γιατρό σας.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί ερυθρότητα, φουσκάλες και φαγούρα. Συνήθως αντιμετωπίζεται με τοπικές κρέμες που περιέχουν κορτικοστεροειδή ή βιταμίνη D, αλλά το μέλι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό.

πηγή: healthline.com, mothersblog