Αυτά είναι τα 5 πιο υγιεινά λαχανικά σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Αυτά είναι τα 5 πιο υγιεινά λαχανικά σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Όλα τα λαχανικά είναι ωφέλιμα για την υγεία, κάποια όμως έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία.

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσια σε κάλιο, βήτα-καροτίνη (πρόδρομος ουσία της βιταμίνης Α), μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ (μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β), βιταμίνες C, Ε και Κ, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες.

Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Τέλος, δίνουν ελάχιστες θερμίδες, κάτι που αποτελεί σημαντική διατροφική παράμετρο για καλή υγεία.

Δείτε ποια είναι, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, τα κορυφαία σε θρεπτική αξία λαχανικά που πρέπει να καταναλώνετε τακτικά:

1. Γλυκοπατάτα: Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και πολλά ακόμη θρεπτικά στοιχεία που την καθιστούν υπερτροφή. Είναι επίσης πολύ ευέλικτη και μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους.

2. Μπρόκολο: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει προστατεύουν την καρδιά και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες. Είναι επίσης πλούσιο σε φυλλικό οξύ και σίδηρο, τα οποία ωφελούν την υγεία του αίματος.

3. Μανιτάρια:Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, αποτελεί ιδανική τροφή για vegan και χορτοφάγους. Δεν περιέχει λιπαρά και χοληστερίνη.

4. Σκόρδο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, έχει αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες και ωφελεί την καρδιά, την πέψη και το ανοσοποιητικό.

5. Αβοκάντο: Θεωρείται υπερτροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα.

Πηγή: Medical Daily, onmed.gr