6 παχυντικά ροφήματα & ποτά

6  παχυντικά ροφήματα & ποτά

Ενας διατροφικός μύθος θέλει οτιδήποτε πόσιμο να είναι απενοχοποιημένο! Μεγάλο λάθος… Αν, λοιπόν, θέλετε να χάσετε ή να διατηρήσετε βάρος, προσέξτε καλά τα παρακάτω.

Με τη συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr

Τα είδη των τροφίμων που παχαίνουν είναι γνωστά, μιας και καθημερινά γίνεται συζήτηση για να αποφεύγονται τα γλυκά, το έτοιμο πρόχειρο φαγητό (junk/fast/delivery food), οι σφολιάτες, τα chips κ.λπ. Ωστόσο, αυτό που πολλοί υποτιμάτε και τελικά μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους είναι τα υγρά που καταναλώνετε. Συγκεκριμένα, τα ακόλουθα υγρά καλό είναι να τα αποφεύγετε, αν θέλετε να χάσετε ή να συντηρήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα τα κιλά σας.

  1. Freddo καπουτσίνο: Μπορεί να έχετε την αίσθηση ότι πίνετε απλά καφέ αλλά τελικά παίρνετε από το αφρόγαλα περισσότερες από 100 θερμίδες και περίπου 1 γραμμάριο λιπαρών, ενώ ανάλογα τη ζάχαρη που προσθέτετε αυξάνονται για κάθε κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη οι θερμίδες κατά 20 kcal.
  2. Φρεντοτσίνο/φραπουτσίνο: Η ταυτόχρονη παρουσία ζάχαρης, γάλακτος και σιροπιού εκτινάσσει τις θερμίδες στις 450 kcal, καθώς επίσης τα λιπαρά του φτάνουν τα 4,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.
  3. Αναψυκτικά ή χυμοί με ζάχαρη: Κάθε ποτήρι (240 ml) έχει 100-150 kcal, αλλά αυτό που επιβαρύνει περισσότερο είναι το γεγονός ότι αυτές οι θερμίδες προέρχονται αποκλειστικά από τη ζάχαρη. Συγκεκριμένα, 1 κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να περιέχει μέχρι και 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Ετσι, σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να επιλέγουμε τη light εκδοχή τους ή να περιοριζόμαστε ακόμα καλύτερα σε ανθρακούχο νερό. Στην περίπτωση των χυμών είναι προτιμότερο να επιλέγουμε φρούτα ή φυσικό χυμό.
  4. Κοκτέιλ: Μπορεί να είναι δροσιστικά, ωστόσο κρύβουν παγίδες για την υγεία σας. Παρόλο που οι περισσότεροι τα θεωρούν ελαφριά, τα κρυμμένα συστατικά τους (π.χ. ζάχαρη) τα ενοχοποιούν για το υψηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο. Επίσης, η ανάμιξη 2 ή περισσότερων ποτών αυξάνει τις θερμίδες των κοκτέιλ, λόγω υψηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ. Ετσι, η ενεργειακή αξία των κοκτέιλ ξεπερνά τις 400 θερμίδες. Μια ποσότητα καθόλου ευκαταφρόνητη, αν σκεφτούμε πως η πρόσληψη 500 επιπλέον θερμίδων ημερησίως οδηγεί σε σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους κατά ½ κιλό την εβδομάδα. Επιπλέον, το αλκοόλ, λόγω του ότι απορροφάται σχετικά γρήγορα, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία πέψης, δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επιθυμία μας για λιπαρά/γλυκά τρόφιμα μετά την κατανάλωσή του.
  5. Σοκολατούχο γάλα: Είναι κάτι παραπάνω θερμιδικά από την προσθήκη λίγου κακάου σε 1 ποτήρι γάλα. Το θερμιδικό του περιεχόμενο αντιστοιχεί σε 160 kcal ανά ποτήρι (240 ml), όπου το 75% αυτών των θερμίδων προέρχεται από σάκχαρα.
  6. Ισοτονικά ποτά: Το θετικό τους στοιχείο είναι ότι ενυδατώνουν τον οργανισμό και αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και φώσφορο) που χάνετε με την άσκηση. Ωστόσο, τα ισοτονικά ποτά περιέχουν απλούς υδατάνθρακες (5% – 8%) με τη μορφή γλυκόζης, φρουκτόζης ή σακχαρόζης που αποδίδουν 50-80 Kcal ανά ποτήρι (250 ml)! Ετσι, αν δεν είστε από εκείνα τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα δραστηριότητας και εφίδρωσης, θα ήταν προτιμότερο να τα αποφεύγετε, έτσι ώστε να γλιτώσετε από τις περιττές θερμίδες της ζάχαρης και τις αντίστοιχες βλαπτικές της επιδράσεις στην υγεία.

Πηγή: Ελεύθερος τύπος