Ποια λαχανικά πρέπει να καταναλώνονται ωμά

Ποια λαχανικά πρέπει να καταναλώνονται ωμά

Για να παίρνετε τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, από τα λαχανικά, πρέπει να τα καταναλώνετε με τον σωστό τρόπο.

Το μαγείρεμα και οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τα θρεπτικά συστατικά κάποιων λαχανικών, γι' αυτό καλό είναι να καταναλώνονται ωμά.

Δείτε ποια λαχανικά πρέπει να τα τρώτε ωμά και για ποιους λόγους:

1. Κρεμμύδι: Πρέπει να τρώγεται κυρίως ωμό, γιατί έτσι απελευθερώνεται περισσότερο η θρεπτική ουσία αλισίνη. Ωστόσο, το φλαβονοειδές κερσετίνη με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυξάνεται με το μαγείρεμα. Το μυστικό είναι να μαγειρεύεται το πολύ έως 5 λεπτά γιατί μετά χάνει τις θρεπτικές του ουσίες.

2. Μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι: Το μπρόκολο πρέπει να καταναλώνεται ωμό, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες απενεργοποιούν τη μυροσινάση, το ένζυμο που βοηθά το ήπαρ να αποβάλει καρκινογόνες ουσίες. Η μυροσινάση διασπάται σε σουλφοραφάνη, μια ένωση που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και του έλκους του στομάχου. Τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) μπορούν να καταναλώνονται τόσο ωμά όσο και μαγειρεμένα. Κατά το μαγείρεμά τους σχηματίζεται το θρεπτικό συστατικό ινδόλη που καταπολεμά τα προκαρκινικά κύτταρα πριν μεταλλαχθούν σε κακοήθη.

3. Σκόρδο: Καλύτερα να τρώγεται ωμό, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την ποσότητα της αλισίνης που προστατεύει τα αγγεία. Προσθέστε το στο τέλος του μαγειρέματος και όχι από την αρχή.

4. Κόκκινες πιπεριές: Πρέπει να καταναλώνονται ωμές, γιατί χάνουν τη βιταμίνη C.

5. Καρότα: Τα ωμά καρότα περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Με το μαγείρεμα καταστρέφονται οι πολυφαινόλες αλλά και η βιταμίνη C. Ωστόσο, τα μαγειρεμένα καρότα έχουν περισσότερο β-καροτένιο απ' ό,τι τα ωμά. Το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.

Πηγή: onmed.gr