5 δημοφιλείς σπόροι και τα μοναδικά οφέλη τους για την υγεία

5 δημοφιλείς σπόροι και τα μοναδικά οφέλη τους για την υγεία

Οι σπόροι έχουν χαρακτηριστεί υπερτροφές και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής.

Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά, συστατικά πολύτιμα για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες τους πιο δημοφιλείς σπόρους και για ποιους λόγους αξίζει να τους εντάξετε στην καθημερινότητά σας:

Σπόροι chia: Είναι μία από τις πιο πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών και συγκεκριμένα α-λινολενικού οξέος. Το έλαιο που βγαίνει από τους σπόρους chia είναι εξαιρετικά θρεπτικό, καθώς περιλαμβάνει κατά 60% ω-3 λιπαρά, κατά 15% ω-6 και κατά 20% ω-9 (περιεκτικότητες παρόμοιες με του ελαιολάδου). Επιπλέον, αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αλλά και πολύ καλής ποιότητας πρωτεΐνης, κάτι σπάνιο για φυτικές τροφές. Περιέχουν επίσης ασβέστιο, φώσφορο και μαγγάνιο.

Λιναρόσπορος: Είναι πλούσιος σε ασβέστιο, βιταμίνη Ε, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και δεν περιέχει γλουτένη, άρα είναι πιο εύκολος στην πέψη για άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα.

Ηλιόσποροι: Είναι πλούσιοι σε φυτικές στερόλες που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης του αίματος. Μαζί με τα φιστίκια Αιγίνης, αποτελούν τους ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες. Είναι, επίσης, μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε, την κυριότερη αντιοξειδωτική βιταμίνη, που προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος και της καρδιάς από τη γήρανση. Αποτελούν όμως και σημαντική πηγή άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως το σελήνιο, που ισχυροποιεί την αντιοξειδωτική άμυνα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχουν ακόμη σημαντικότατες ποσότητες βιταμινών Β1, Β5 και φυλλικού οξέος, που συμμετέχουν στη λειτουργία του νευρομυϊκού μας συστήματος και του εγκεφάλου, ενώ συντελούν και στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Κουκουναρόσπορος: Είναι από τους πιο ακριβούς ξηρούς καρπούς παγκοσμίως. Δίνουν αρκετές θερμίδες, αλλά είναι υγιεινοί, γιατί είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, βιταμίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Κόλιαντρο: Τα φύλλα και οι σπόροι του περιέχουν πολλά αιθέρια πτητικά έλαια, όπως βορνεόλη, λιναλοόλη, κινεόλη κλπ. Τα φύλλα και το στέλεχος είναι επίσης πλούσια σε πολλές αντιοξειδωτικές πολυφαινολικές ενώσεις, όπως τα φλαβονοειδή κερκετίνη, καμπφερόλη. Είναι επίσης καλή πηγή θειαμίνης και ψευδαργύρου, φυσικών ινών και βιταμινών (Α, C, Ε, Κ, B6, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, φυλλικού και παντοθενικού οξέος). Επιπλέον, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ