Αλάτι: Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν και γιατί

Αλάτι: Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν και γιατί

Η αναγκαία ποσότητα αλατιού, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2,3 γραμμαρίων, ανάλογα με την ηλικία και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει κανείς. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, αυξάνει την ποσότητα του νατρίου στο σώμα και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Δείτε ποιοι και για ποιους λόγους πρέπει να αποφεύγουν το αλάτι:

Τα μωρά: Μην χρησιμοποιείτε καθόλου αλάτι στο φαγητό του μωρού σας μέχρι να συμπληρώσει το 1ο έτος. Το αλάτι που υπάρχει στο μητρικό αλλά και το ξένο γάλα είναι αρκετό. Τα νεφρά των μωρών δεν είναι έτοιμα να διαχειριστούν μεγάλη ποσότητα αλατιού και αυτό μπορεί να τους προκαλέσει βλάβη.

Όσοι έχουν σάκχαρο: Η γενική σύσταση είναι η μείωση του προστιθέμενου αλατιού στο μαγείρεμα και η αποφυγή των επεξεργασμένων έτοιμων τροφών, κυρίως για την αποφυγή της υπέρτασης και καρδιαγγειακών επεισοδίων που σχετίζονται με αυτήν. Συνιστώνται λιγότερα από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Εάν όμως ένας διαβητικός έχει υπέρταση πρέπει να καταναλώνει λιγότερα από 2,4 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, ενώ αν έχει ήπια νεφροπάθεια 2 γραμμάρια.

Όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση: Η αύξηση της πρόσληψης αλατιού από τις τροφές οδηγεί στην κατακράτηση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, που είναι βασική αιτία της υπέρτασης. Ακόμη και σε άτομα που δεν πάσχουν από ψηλή πίεση, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση. Προσέξτε τα τρόφιμα που αγοράζετε και ιδιαίτερα τα έτοιμα επεξεργασμένα φαγητά και τα γρήγορα γεύματα. Είναι συνήθως πολύ πλούσια σε αλάτι και επιβαρύνεται ο οργανισμός σας.

Όσοι παίρνουν φάρμακα: Υπάρχουν κάποια φάρμακα με τα οποία πρέπει να περιορίζετε ή και να σταματάτε τελείως το αλάτι. Τέτοια είναι η κορτιζόνη, τα αντισυλληπτικά και τα αντιυπερτασικά.

Με πληροφορίες από onmed.gr