Ποιες τροφές επιβαρύνουν τη λειτουργία των νεφρών

Ποιες τροφές επιβαρύνουν τη λειτουργία των νεφρών

Τα νεφρά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο σώμα, καθώς είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών μέσω των ούρων, την παραγωγή ορμονών και το φιλτράρισμα των τοξινών και των περιττών υγρών στο αίμα.

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε να διατηρείτε τα νεφρά σας υγιή. Κάποιες τροφές μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεφρών και τελικά να τα βλάψουν όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Πρόκειται μάλιστα για τροφές που όλοι καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές οι τροφές και γιατί επιβαρύνουν τη λειτουργία των νεφρών:

Αβοκάντο: Παρά τις θρεπτικές του ιδιότητες, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τα νεφρά, ειδικά για τους πάσχοντες από νεφρική νόσο. Ο λόγος είναι ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο είναι μεν απαραίτητο, αλλά σε υψηλές ποσότητες στο αίμα μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Κρέας: Οι ζωικές πρωτεΐνες μεταβολίζονται δύσκολα, με αποτέλεσμα τα νεφρά να κουράζονται περισσότερο για την απομάκρυνση των αποβλήτων. Μια διατροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες συμβάλλει επίσης στη δημιουργία λίθων στα νεφρά. Το κρέας είναι πλούσιο σε πουρίνες που διεγείρουν την παραγωγή ουρικού οξέος, το οποίο αποτελεί κοινή αιτία νεφρολιθίασης. Είναι σημαντικό να τρώτε περισσότερα λαχανικά και ξηρούς καρπούς για να πάρετε τις αναγκαίες πρωτεΐνες και λιγότερο κρέας.

Αλάτι: Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει το πολύ 2300mg νατρίου την ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι). Εάν τρώτε πολύ αλάτι, τα νεφρά σας πρέπει να δουλέψουν εντατικά για να αποβάλουν την περίσσεια νατρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα συγκρατούν νερό, γεγονός που προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αντί για αλάτι, προσθέστε στα φαγητά μπαχαρικά και βότανα. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων, όπως κονσέρβες, έτοιμες πίτσες και σάλτσες, καθώς περιέχουν πολύ αλάτι.

Μπανάνα: Όσοι έχουν πρόβλημα με τα νεφρά τους πρέπει να την αποφεύγουν, καθώς περιέχει πολύ κάλιο και επιβαρύνει τη λειτουργία τους. Ένας υγιής ενήλικας πρέπει να παίρνει 3.500–4.700 mg καλίου καθημερινά από τις τροφές. Μία μέτρια μπανάνα (150 gr) περιέχει 537 mg καλίου. Αν όμως έχετε πρόβλημα με τα νεφρά σας, η πρόσληψη καλίου πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερη.

Γαλακτοκομικά: Αν και είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, μπορεί να αποδειχθούν περισσότερο επιβλαβή παρά ωφέλιμα όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν πολύ φώσφορο, ο οποίος επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών. Μια κοινή απόρροια της νεφρικής νόσου είναι η υπερβολική συσσώρευση του μετάλλου στον οργανισμό. Η περίσσεια φωσφόρου έχει σαν αποτέλεσμα την εκφύλιση των οστών και τα συχνά κατάγματα.

Ψωμί ολικής αλέσεως: Είναι υγιεινό και θρεπτικό, αλλά πρέπει να αποφεύγεται από όσους πρόβλημα στα νεφρά, καθώς περιέχει υψηλές ποσότητες φωσφόρου και καλίου. Μία φέτα ψωμιού ολικής αλέσεως περιέχει 70 mg καλίου και 57 mg φωσφόρου, σε σύγκριση με μία φέτα λευκού ψωμιού, που περιέχει μόλις 25 mg από το κάθε στοιχείο.

Πορτοκάλι και χυμός πορτοκαλιού: Περιέχουν υψηλά επίπεδα καλίου. Ένα μεσαίο πορτοκάλι δίνει 240 mg καλίου και ένα φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού μπορεί να περιέχει περίπου 470 mg. Ως εκ τούτου, η κατανάλωσή τους πρέπει να είναι περιορισμένη, ειδικά για όποιον δεν έχει πλήρως λειτουργικά νεφρά.

Mε πληροφορίες από onmed.gr