Αέρια στο έντερο, φούσκωμα στην κοιλιά και βαρυστομαχιά; Μπορεί για όλα να φταίει το άγχος

Αέρια στο έντερο, φούσκωμα στην κοιλιά και βαρυστομαχιά; Μπορεί για όλα να φταίει το άγχος

Το άγχος συνδέεται με το πεπτικό μας σύστημα με περισσότερους τρόπους απ’ όσους φανταζόμαστε. Ανακάλυψε πώς αυτά τα δύο σχετίζονται μεταξύ τους και πώς το άγχος μπορεί τελικά να ευθύνεται για συμπτώματα που σε ταλαιπωρούν όπως πρήξιμο, βαρυστομαχιά, αέρια στο έντερο ή ακόμη και φλεγμονές στον οργανισμό.

Σύνδεση εγκεφάλου και εντέρου

Έχεις σκεφτεί ποτέ για κάποιον που σε πιέζει ότι σε έπρηξε; Κι όμως, μπορεί τελικά να ακριβολογείς. Ο εγκέφαλος και το έντερο είναι δύο μέρη του οργανισμού που συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους. Για την ακρίβεια, περισσότεροι νευρώνες βρίσκονται στο έντερο παρά σε ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neuroscience (μπορείς να τη διαβάσεις εδώ στα αγγλικά).

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του πεπτικού συστήματος, σχολιάζει ο Kenneth Koch, MD, καθηγητής Ιατρικής και Γαστρεντερολογίας στο Wake Forest University Baptist Medical Center της Βόρειας Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Το έντερο ελέγχεται κατά ένα μέρος από το κεντρικό νευρικό σύστημα στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. Επιπλέον, διαθέτει το δικό του δίκτυο από νευρώνες στην επικάλυψη του γαστρεντερικού συστήματος, γνωστού ως εντερικό νευρικό σύστημα. Και μάλιστα, το νευρικό σύστημα του εντέρου είναι τόσο επιδραστικό που ορισμένοι ερευνητές το θεωρούν ως δεύτερο εγκέφαλο, όπως επισημαίνεται άρθρο δημοσιευμένο στην επιθεώρηση Scientific American. (Δες εδώ τη δημοσίευση στα αγγλικά.)

Το εντερικό νευρικό σύστημα, μαζί με τα 100 εκατομμύρια νευρικών κυττάρων που βρίσκονται μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα, ρυθμίζει πολλές πεπτικές λειτουργίες. Ανάμεσά τους την κατάποση, την απελευθέρωση ενζύμων για τη διάσπαση των τροφών και την κατηγοριοποίηση των τροφών ως θρεπτικές ουσίες ή απόβλητα. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο που διενεργεί το σώμα μας αυτές τις λειτουργίες.

Τι συμβαίνει στο πεπτικό σου όταν έχεις άγχος

Όταν βρίσκεται μπροστά σε μια πιθανώς απειλητική κατάσταση, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά απελευθερώνοντας την ορμόνη κορτιζόνη. Η ορμόνη αυτή φέρνει το σώμα σου σε κατάσταση εγρήγορσης ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την απειλή. Πώς όμως επηρεάζεται το πεπτικό σύστημα. Σύμφωνα με τον Dr Koch, το άγχος μπορεί να:

-Προκαλέσει σπασμό στον οισοφάγο

-Αυξήσει τα οξέα στο στομάχι, με αποτέλεσμα δυσπεψία

-Προκαλέσει ναυτία

-Προκαλέσει διάρροια ή δυσκοιλιότητα

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το άγχος μπορεί να προκαλέσει μείωση της αιμάτωσης και του οξυγόνου στο στομάχι. Συνέπεια αυτού θα μπορούσαν να είναι κράμπες, φλεγμονή ή ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει γαστρεντερικές διαταραχές:

-Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

-Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

-Πεπτικά έλκη

-Γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση

Παρότι το άγχος μπορεί να μην προκαλεί στομαχικά έλκη και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, μπορεί να κάνει αυτές και άλλα προβλήματα του πεπτικού χειρότερα λέει ο καθηγητής. Τώρα είναι πιο κατανοητό γιατί μια περίοδος άγχους συνοδεύεται από αέρια στο έντερο, διαταραχές στις κενώσεις και πόνο στο στομάχι σου.

Εάν όλα τα παραπάνω σου ακούγονται οικεία, προσπάθησε συνειδητά να περιορίσεις το άγχος στην καθημερινότητά σου. Το πεπτικό σου θα σε ευγνωμονεί.

Πηγή: shape.gr