Βιταμίνη Ε: 5 τρόποι για να αυξήσετε την πρόσληψη

Βιταμίνη Ε: 5 τρόποι για να αυξήσετε την πρόσληψη

Η ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος.

Αν θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα την περίοδο της γρίπης και των ιώσεων, να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία και να μειώσετε τον κίνδυνο για κάποιες μορφές καρκίνου, είναι σημαντικό να αυξήσετε την πρόσληψη της βιταμίνης Ε.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), η βιταμίνη Ε είναι πραγματικά ωφέλιμη όταν λαμβάνεται μέσω των τροφών, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα.

Φυτικά έλαια: Το καρθαμέλαιο ή λάδι κνήκου, το έλαιο φύτρου σιταριού και το ηλιέλαιο αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Ε. Για παράδειγμα, μια κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο παρέχει το 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, ενώ μια κουταλιά της σούπας ελαίου από φύτρο σταριού καλύπτει το 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Ε.

Λαχανικά: Το σπανάκι, το μπρόκολο, ακόμη και το ακτινίδιο περιέχουν βιταμίνη Ε. Το μαγειρεμένο σπανάκι και το μπρόκολο δίνουν περισσότερη βιταμίνη από ό,τι τα ωμά λαχανικά. Η βιταμίνη Ε περιέχει τέσσερις τοκοφερόλες. Η α-τοκοφερόλη πιστεύεται ότι έχει την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση. Το μαγείρεμα αυτών των λαχανικών οδηγεί σε σημαντική αύξηση της α-τοκοφερόλης.

Αυγά: Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά. Για να ενισχύσετε την πρόσληψη της βιταμίνης Ε, είναι σημαντικό να τα συνδυάζετε με ωμά ανάμεικτα λαχανικά, καθώς έτσι αυξάνεται η απορρόφηση της α και γ τοκοφερόλης.

Ξηροί καρποί: Σύμφωνα με τους εδικούς, τα φιστίκια, τα φουντούκια και ειδικά τα αμύγδαλα αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε. Τα τελευταία συμβάλλουν και στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Εμπλουτισμένα δημητριακά: Πολλά δημητριακά πρωινού είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Ε. Ελέγξτε τις ετικέτες, καθώς οι ποσότητες διαφέρουν σημαντικά από εταιρεία σε εταιρεία.

Πηγή: The Healthy, onmed.gr