7 σοβαροί κίνδυνοι για όσους δεν πλένουν τα χέρια τους

7 σοβαροί κίνδυνοι για όσους δεν πλένουν τα χέρια τους

Το πλύσιμο των χεριών είναι μια απλή κίνηση που μπορείτε -ευτυχώς- να επαναλάβετε πολλές φορές μέσα στην ημέρα, και η αξία της είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που νομίζετε.

Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, βομβαρδιζόμενοι καθημερινά από οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης έναντι του κορονοϊού, το σωστό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να αποβεί πραγματικά σωτήριο για την υγεία τη δική σας και των οικείων σας.

Να θυμάστε ότι το σωστό πλύσιμο των χεριών προϋποθέτει τρίψιμο των χεριών με σαπούνι επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, καλό ξέβγαλμα κάτω από τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια καλό στέγνωμα.

Δείτε ποιοι είναι οι σοβαροί κίνδυνοι για όσους δεν πλένουν τα χέρια τους:

1. Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Όταν σας έλεγε η μητέρα σας ότι αν δεν πλένετε τα χέρια σας θα αρρωστήσετε, αυτό εννούσε. Εκτός από ένα απλό κρυολόγημα, παραμονεύει η γρίπη, η πνευμονία, ο αδενοϊός και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Έρευνες έχουν δείξει ότι το καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει τα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά 16-21%, ενώ είναι ένα από τα μυστικά όσων ανθρώπων δεν αρρωσταίνουν ποτέ.

2. Διάρροια: Το πλύσιμο των χεριών μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα είναι βασικός κανόνας υγιεινής. Τα βακτήρια και οι ιοί από τα κόπρανα μπορούν να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με τη διάρροια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, του νοροϊού και του Ε.coli. Το πλύσιμο των χεριών μειώνει τον αριθμό των ατόμων που παθαίνουν διάρροια κατά 31%.

3. Τροφική δηλητηρίαση: Το πλύσιμο των χεριών όταν μαγειρεύετε είναι απαραίτητο για την αποφυγή της διασταυρούμενης μόλυνσης. Τροφές όπως το ωμό κρέας, τα βρόμικα λαχανικά ή τα αυγά, είναι πιθανό να «φιλοξενούν» επιβλαβή βακτήρια που μπορούν να σας αρρωστήσουν.

4. Μπορεί να μολύνετε άλλους ανθρώπους: Να θυμάστε ότι τα χέρια σας αγγίζουν σχεδόν τα πάντα γύρω σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι όταν αγγίζετε ένα πόμολο αφού έχετε αγγίξει τα μάτια σας, το στόμα, τη μύτη ή το πρόσωπό σας, θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή όποιου το αγγίξει μετά από εσάς, καθώς έρχεται σε επαφή με τα μικρόβιά σας. Κατά τον ίδιο τρόπο, παίρνετε κι εσείς από το ίδιο πόμολο όταν το αγγίζετε, τα μικρόβια αυτού που το είχε αγγίξει πριν από εσάς.

5. Θέτετε σε κίνδυνο όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό: Όταν δεν πλένετε τα χέρια σας εκτίθεστε σε δυνητικά επικίνδυνες λοιμώξεις και μπορεί να μολύνετε ανθρώπους στο ίδιο περιβάλλον, ειδικά βρέφη, ηλικιωμένους και όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι, άρα και ευάλωτοι σε μολύνσεις. Μπορείτε δηλαδή να αυξήσετε άθελά σας τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών για όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό.

6. Συμβάλλετε στην ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά: Το πλύσιμο των χεριών είναι το πιο σημαντικό βήμα αρχικά για να μην μολυνθείτε, και η επανάληψή του μπορεί να μειώσει τον αριθμό των λοιμώξεων που συχνά αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ μπορεί να αποτρέψει περίπου το ένα τρίτο των ασθενειών που σχετίζονται με τη διάρροια και περίπου το ένα πέμπτο των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Μπορεί επίσης να μειώσει κατά 60% την εξάπλωση ασθενειών που σχετίζονται με τη διάρροια σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Λιγότερες λοιμώξεις σημαίνουν λιγότερα αντιβιοτικά, η υπερβολική χρήση των οποίων είναι η κύρια αιτία αντίστασης στα αντιβιοτικά. Το πλύσιμο των χεριών μπορεί επίσης να αποτρέψει την εξάπλωση ασθενειών που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν από μικρόβια που έχουν ήδη γίνει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

7. Βασίζεστε περισσότερο απ' όσο πρέπει στα απολυμαντικά: Τα απολυμαντικά χεριών και τα μαντηλάκια μιας χρήσης είναι χρήσιμα, αλλά δεν πρέπει να βασίζεστε εξ ολοκλήρου σε αυτά. Το τρίψιμο των χεριών μεταξύ τους με σαπούνι και η απομάκρυνση των μικροβίων και της βρομιάς κάνει το πλύσιμο πιο αποτελεσματικό, αρκεί να είναι σχολαστικό και να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Τα αντισηπτικά δεν σκοτώνουν όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως είναι το Clostridium Difficile (CD), το οποίο ευθύνεται για το 10-30% των διαρροιών που σχετίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών και αποτελεί την πιο κοινή αιτία νοσοκομειακής διάρροιας.

Πηγή: Reader's digest, onmed.gr