Αδυνάτισμα: Το «κλειδί» της επιτυχίας βρίσκεται στην άσκηση, λένε οι επιστήμονες

Αδυνάτισμα: Το «κλειδί» της επιτυχίας βρίσκεται στην άσκηση, λένε οι επιστήμονες

Όσο περισσότερο γυμνάζεστε όταν ξεκινάτε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, τόσο περισσότερο βάρος μπορείτε να χάσετε, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε το σχεδιασμό των προγραμμάτων απώλειας βάρους και υποδεικνύει ότι οι ενήλικες με πολύ κακή φυσική κατάσταση μπορούν να ωφεληθούν από ένα πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια του προγράμματος απώλειας βάρους, τόσο ως προς την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας όσο και ως προς τη διατήρηση του βάρους μακροπρόθεσμα» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνα Δρ. Adnin Zaman από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 60 υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες που ακολουθούσαν πρόγραμμα απώλειας βάρους 18 μηνών.

Το πρόγραμμα συνδύαζε διατροφή μειωμένων θερμίδων, συμμετοχή σε ομαδικό πρόγραμμα συμπεριφοράς και εξάμηνη άσκηση υπό επίβλεψη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συμμετέχοντες αθλούνταν μέχρι 300 λεπτά την εβδομάδα με ασκήσεις μέτριας έντασης.

Αφού ολοκληρώθηκε η περίοδος άσκησης υπό επίβλεψη, στους συμμετέχοντες συστήθηκε να συνεχίσουν να ασκούνται με την ίδια ένταση μόνοι τους.

Στην αρχή της μελέτης, το 33% των συμμετεχόντων είχε πολύ κακή φυσική κατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι είχαν κακή ή καλύτερη φυσική κατάσταση. Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ήταν υψηλότερος σε όσους είχαν πολύ κακή φυσική κατάσταση συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Στους έξι και τους 12 μήνες, οι ομάδες δεν είχαν διαφορά στην απώλεια βάρους. Μετά από 18 μήνες όμως, όσοι ήταν στη χειρότερη φυσική κατάσταση στην αρχή της μελέτης, είχαν χάσει περίπου το μισό βάρος (4,3 κιλά) συγκριτικά με όσους ήταν σε κακή ή καλύτερη φυσική κατάσταση (8 κιλά).

Αν και όλοι αύξησαν την ποσότητα μέτριας έως έντονης άσκησης που μπορούσαν να κάνουν, όσοι ήταν στη χειρότερη φυσική κατάσταση δεν τα πήγαν καλά, έκαναν δηλαδή κατά μέσο όρο 24 λεπτά άσκηση την ημέρα, σε σύγκριση με τα 42 λεπτά που έκαναν οι άλλοι.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Endocrine Society.

Πηγή: healthday.com,onmed.gr