12 τρόποι για να μειώσετε θερμίδες καθημερινά

12 τρόποι για να μειώσετε θερμίδες καθημερινά

Το μυστικό βρίσκεται στην μόνιμη ενσωμάτωση μικρών αλλαγών στην καθημερινότητα σας. 9 απλοί τρόποι λοιπόν για να μειώσετε τις θερμίδες εύκολα και αποτελεσματικά και 3 απλοί τρόποι για να πετύχετε μεταβολική ισορροπία, φτάνοντας έτσι εύκολα και μόνιμα στο αποτέλεσμα που θέλετε!

1. Βάλτε στη ζωή σας τα αντικολλητικά σκεύη. Ψήστε, τηγανίστε, φτιάξτε ακόμα και σούπα σε αυτά. Το θετικό με τα αντικολλητικά σκεύη είναι ότι δεν χρειάζεται να προσθέσετε λάδι για να μαγειρέψετε. Μπορείτε αντί για λάδι να βάλετε λίγο σπρέι μαγειρικής, άσπρο κρασί, νερό ή ακόμα και χυμό πορτοκαλιού.

2. Προτιμήστε το ψήσιμο στη σχάρα ή στο φούρνο και αποφύγετε το τηγάνισμα.

3. Απλά ελαττώστε την ποσότητα λιπαρών και ζάχαρης στις συνταγές σας. Για παράδειγμα, αντικαταστήστε το μισό λάδι με κάποιο χυμό από φρούτα σε κάποιο γλυκό. Χρησιμοποιήστε 1/3 λιγότερη ζάχαρη στα κέικ ή στα μπισκότα και προσθέστε αποξηραμένα φρούτα αντί για ζάχαρη στα δημητριακά.

4. Αντί να αλείψετε το κρέας με βούτυρο ή μαργαρίνη, προσθέστε στο ψήσιμο κάποιο ζωμό λαχανικών, άσπρο κρασί ή χυμό πορτοκαλιού. Έτσι μειώνετε τα κορεσμένα λιπαρά και ειδικά τα υδρογονωμένα λιπαρά (trans fat).

5. Να προτιμάτε τα πιο άπαχα μέρη του κρέατος και να αφαιρείτε όλα τα ορατά λίπη πριν το μαγειρέψετε. Επιλέξτε κιμά από άλιπο κρέας ή από πουλερικά ή μισό μισό.

6. Αγοράστε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών (γάλα 1.5%, γιαούρτι 2%, τυρί με μειωμένα λιπαρά). Αντικαταστήστε στις συνταγές το πλήρες γάλα με γάλα χαμηλών λιπαρών. Χρησιμοποιείτε το άπαχο εβαπορέ γάλα αντί για κρέμα γάλακτος σε πίτες, σος, παγωτά αλλά και στο τσάι ή το γάλα. Μην μπερδεύετε το εβαπορέ με το συμπυκνωμένο γάλα το οποίο περιέχει αρκετή ζάχαρη.

7. Όταν μαγειρεύετε, αντικαταστήστε ένα ολόκληρο αυγό με 2 ασπράδια αυγού (τα λιπαρά, η χοληστερόλη και οι περισσότερες θερμίδες που έχει το αυγό υπάρχουν στον κρόκο του).

8. Αντικαταστήστε τα κρουτόν που περιέχουν αρκετές θερμίδες με δημητριακά ολικής αλέσεως.

9. Ελαττώστε τις μερίδες που καταναλώνετε. Μην νομίζετε πως το φαγητό πρέπει να είναι πολύ για να είναι καλό. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα.

10. Τρώτε πάντα πρωινό: Μέχρι και 1 ώρα αφού ξυπνήσετε.

11. Να μασάτε καλά τις μπουκιές: Βοηθήστε την πέψη σας, μασώντας τις μπουκιές καλά και τρώγοντας χωρίς βιασύνη.

12. Πίνετε την σωστή ποσότητα νερού: 30 -35 ml ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα (σε τακτά χρονικά διαστήματα). Έτσι θα κρατάτε πολύ καλά ενυδατωμένο τον οργανισμό σας, θα απαλλαγείτε από τις τοξίνες και θα ρυθμίσετε την όρεξή σας.

Γράφει ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης BSc (Hons), MSc, NYSCDN

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία, Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ General, Μέλος Ογκολογικού Συμβουλίου ΙΑΣΩ General

www.karafillides.gr